Un fost deputat, acuzat de spionaj şi trădare de patrie, condamnat la 14 ani de închisoare

Fostul deputat democrat în parlamentul de la Chişinău, Iurie Bolboceanu, acuzat de spionaj şi trădare de patrie, a fost condamnat la 14 ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis şi cu privarea dreptului de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de 4 ani, informează marţi Unimedia.

13 mart. 2018, 17:13
Un fost deputat, acuzat de spionaj şi trădare de patrie, condamnat la 14 ani de închisoare

Ancheta care l-a vizat pe Iurie Bolboceanu a fost efectuată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale în comun cu colaboratorii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova. Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani.

În cadrul procesului a fost stabilit faptul ca ex-deputatul a fost racolat de către un asistent al ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar este de fapt ofiţer sub acoperire al Direcţiei Principale de Informaţii a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse (GRU), serviciul de spionaj militar rus, potrivit Agerpres.

Astfel, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, condamnatul a avut mai multe întâlniri şi discuţii cu ofiţerul GRU şi, urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules şi livrat informaţii de interes naţional, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Informaţiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră culese de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat promotori ai reformelor politice, evoluţii tactice a acţiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE, informaţii detaliate referitoare la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice, precum şi informaţii cu potenţial strategic, toate pasibile a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova, potrivit Agerpres.

Potrivit circumstanţelor cauzei penale, au fost stabilite elemente certe ale acţiunilor şi practicilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea unor întâlniri sistematice şi clandestine, aplicarea de metode şi tehnici speciale de contrafilaj, utilizarea unor canale de legătură securizate şi ascunse, oferirea de recompense băneşti pentru sarcinile îndeplinite. Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Chişinău.
Anterior, Ziarul de Gardă scria despre faptul ca şedinţele de judecată împotriva fostului deputat ar fi avut loc fără martori, iar avocatul acestuia susţinea că „tergiversarea cazului este cauzată de agenţii statului”.
Cazul este relatat şi de agenţia de presă AFP, care precizează că Iurie Bolboceanu a fost deputat în parlamentul Republicii Moldova în perioada 2001-2005 şi 2010-2014, fiind arestat în acest dosar în martie 2017, potrivit Agerpres.

În luna mai a anului trecut, Republica Moldova a expulzat cinci diplomaţi ruşi, fără a preciza motivele. Rusia a ripostat imediat, expulzând la rândul său cinci diplomaţi moldoveni.

Potrivit AFP, Republica Moldova este împărţită astăzi între susţinătorii unei apropieri de Moscova, care, în noiembrie 2016, l-au adus la preşedinţia republicii pe Igor Dodon, şi cei care doresc o integrare în UE, printre care se numără membri ai actualului guvern de la Chişinău.