Vacanţa mare aduce bani în plus pentru turism, cultură-spectacole, transporturi, comerţul cu dulciuri şi jucării

Vacanţa mare (17 iunie - 11 septembrie) vine cu schimbări pozitive în mai multe categorii de afaceri cum ar fi cele din , articole sportive şi de camping şi chiar renovările casnice.

16 iun. 2017, 15:56
Vacanţa mare aduce bani în plus pentru turism, cultură-spectacole, transporturi, comerţul cu dulciuri şi jucării

Cei mai importanţi factori care dinamizează economia în vacanţa ce debutează în acest weekend sunt, ca în fiecare an, concediile părinţilor, eliberarea copiilor din rigorile şcolii, reîntregirea familiilor (mai ales a celor plecaţi la muncă în străinătate) şi, desigur, căldura uneori excesivă din lunile de vară.

De departe, industriile relaxării sunt cele mai câştigate. Excursiile mai lungi sau mai scurte cu familia ridică – uneori peste maximul de capacitate – gradul de ocupare în restaurante, popasuri şi pensiuni turistice, cu o anumită moderaţie în cazul hotelurilor. Afacerile care combină turismul cu alimentaţia publică şi cu entertainmentul au, astfel, mai multe şanse de creştere decât cele axate exclusiv pe cazare.

Ştrandurile şi acvaparcurile ajung, de asemenea, la cote maxime ale gradului de ocupare, crescând nu doar încasările de la intrare, ci şi vânzările din incintele acestora (mici, bere, îngheţată, diverse băuturi şi gustări, articole de plajă etc.), ca şi consumul de apă. Şi parcurile de distracţii se activează, punându-şi în funcţiune dotările specifice ca mountain-rousse, tiribombe, console de jocuri sau – pe lacuri – bărci şi hidrobiciclete.

Litoralul este, incontestabil, vedeta vacanţei mari, inclusiv din punctul de vedere al businessului. „Litoralul este vedeta vacanţei mari, dar din păcate are acest statut doar două luni pe an. Va trebui să ieşim din această paradigmă, să fructificăm şi capetele de sezon”, a declarat pentru MEDIAFAX Iulian Gropoşilă, preşedintele filialei Constanţa a Consililui Naţional al IMM. El a exemplificat că în anii ’70, în lunile mai-iunie şi septembrie-octombrie veneau turiştii din ţările nordice, pentru care temperaturile de 15-20 de grade însemnau zile toride. „Partea plină a paharului este că în vacanţa mare afluxul de turişti e copleşitor pentru toţi cei care au un business pe litoral şi că se fac în continuare investiţii”, a spus liderul patronal.

Potrivit Mediafax, în vacanţa mare ating cote maxime şi vânzările de jucării, articole sportive şi de camping, dar şi echipamente de îngrijire personală & fitness.