Veste bună pentru şoferi. Ce se întâmplă cu firmele de asigurări

În prezent, când mergi să închei o poliţă de asigurare habar nu ai despre numărul de reclamaţii pe care firma de asigurări îl are. Acest lucru s-ar putea schimba, noi reguli fiind propuse în acest sens. Cu alte cuvinte, asiguratorii ar putea fi obligaţi să menţioneze în mai multe documente câte reclamaţii au şi să le aducă la cunoştinţă asiguraţilor. De asemenea, asiguratorii ar putea fi amendaţi în funcţie de câte reclamaţii au.

23 aug. 2014, 10:17
Veste bună pentru şoferi. Ce se întâmplă cu firmele de asigurări

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) un set de propuneri pentru modificarea mai multor proceduri pe care le efectuează asiguratorii, scrie cugetliber.ro.

Citeşte şi ÎNFRICOŞĂTOR: Un român din trei are probleme cu frânele

Astfel, service-urile auto propun ca rubrica de „Reclamaţii petenţi” să aibă un caracter permanent pe prima pagină a site-ului societăţii de asigurare, care să cuprindă situaţia actuală a reclamaţiilor înregistrate în ultimele trei luni şi istoricul din ultimele 12 luni.

„Noi am pornit de la problemele pe care ni le-au sesizat clienţii noştri, probleme de care s-au lovit aceştia. Până la urmă, problemele cu care se confruntă clienţii noştri sunt implicit problemele service-urilor, pentru că ele sunt ultima verigă, să zicem, în lanţul despăgubirilor. Dacă clientul are o problemă, desigur că nici service-ul nu mai primeşte despăgubirea. Am venit cu mai multe propuneri care din punctul nostru de vedere ar rezolva o mare parte a nivelului de satisfacţie al clienţilor, mai ales în acest moment, în care nivelul de încredere al clienţilor este foarte scăzut”, a declarat, Cristian Muntean, preşedintele ASSAI.

Citeşte şi Trei service-uri auto cer ASF să răspundă în timp util petiţiilor din domeniul asigurărilor auto

Verificarea nu este valabilă fără înştiinţare

În propunerile ASSAI se stipulează şi faptul că persoanele care cumpără o poliţă de asigurări RCA şi/sau CASCO trebuie să fie informaţi cu privire la câte reclamaţii a înregistrat societatea de asigurări. Mai exact, în momentul în care clientul cumpără poliţa, acesta trebuie să semneze de luare la cunoştinţă a unui document, care conţine numărul de reclamaţii din ultimele 12 luni.

Fără aplicarea semnăturii clientului în cele două rubrici ale documentelor, poliţa de asigurare nu va fi valabilă.

Amenzi usturătoare sau licenţa retrasă

De asemenea, service-urile auto propun ca asiguratorii să fie sancţionaţi în funcţie de numărul de reclamaţii întemeiate pe care aceştia îl au. De exemplu, între 51 şi 150 de reclamaţii, asiguratorii ar putea scoate din buzunare nu mai puţin de 20.000 euro. Cu cât reclamaţiile cresc, cu atât suma este mai mare. Propunerea este ca între 301 şi 500 de reclamaţii, amenda să fie de 70.000 euro. Pentru un număr de peste 500 de reclamaţii pe lună, societăţile ar putea avea licenţa retrasă pentru 30 de zile.

Dacă abaterile se vor repeta trei luni consecutive, atunci acest lucru ar trebui să atragă după sine o sancţiune suplimentară aferentă unei categorii superioare de sancţiuni, considerând că societatea nu a luat măsuri de corectare a acestor fapte.

„La o sancţionare timp de trei luni în clasa 1, în care societatea a primit trei avertismente, aceasta să primească şi o sancţiune suplimentară aferentă clasei a 2-a, respectiv, amenda de 20.000 euro”, se arată în documentul ASSAI.

Să-şi asume răspunderea

Totodată, service-urile auto susţin că ASF ar trebui să îşi asume răspunderea şi pentru poliţele de asigurare facultativă, având în vedere că, în prezent, pentru reclamaţiile privind poliţele de asigurare facultativă înaintate de petenţi către ASF, instituţia îşi declină competenţa răspunderii sub pretextul existenţei unui „contract între părţi” asupra căruia nu poate interveni şi îi sugerează reclamantului să se adreseze instanţelor de judecată pentru rezolvarea situaţiei reclamate. Dat fiind că durata medie de soluţionare a acţiunilor în unităţile de instanţă este de peste trei ani, asiguraţii prejudiciaţi/abuzaţi de firmele de asigurări renunţă la un astfel de demers.

Mai mult decât atât, termenul de răs-puns pentru rezolvarea petiţiilor ar trebui să nu depăşească 30 de zile şi să nu poată fi prelungit.

„Numărul de reclamaţii înregistrate la ASF ar trebui să fie contorizat şi afişat în permanenţă pentru fiecare asigurator în parte”, spun reprezentanţii service-urilor.