Plăţile din Primăria Capitalei sunt blocate. Salariile celor de la RATB şi RADET, în pericol

Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei, precizează că plățile din Primăria Generală au fost blocate luni în urma arestării primarului general Sorin Oprescu și a directorului economic din Primăria Generală, Mircea Constantinescu. De asemenea, Dan Darabont, viceprimar, susţine că s-a ajuns la o situație de avarie din punct de vedere tehnico-financiar şi că salariile angajaţiilor RATB şi RADET ar putea să nu mai fie plătite.

07 sept. 2015, 10:03
Plăţile din Primăria Capitalei sunt blocate. Salariile celor de la RATB şi RADET, în pericol

Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei, a declarat că în momentul de faţă există un blocaj la nivelul Primăriei Generale în privinţa efectuării de plăţi.

„Directorul economic și primarul general nu pot să-și exercite atribuțiile. Plăți urgente sunt, de regulă, legate de plățile către personal. Sper să se aleagă cât mai repede o persoană care să preia atribuțiile primarului general”, a spus Pieptea.

Cornel Pieptea a declarat că la Primăria Bucureşti a avut loc, luni, o şedinţă în care s-a discutat situaţia în care se află instituţia. Acesta a explicat că prefectul nu poate suspenda mandatul lui Sorin Oprescu până când instanţa nu comunică arestul preventiv. Ulterior acestui ordin, se va alege un viceprimar care să preia atribuţiile primarului General. Cornel Pieptea a precizat că este pregătit să preia funcţia de edil general.

ŞEDINŢĂ la Primărie: Oprescu nu a fost încă SUSPENDAT. Prefectul NU a primit hotărârea de arestare

Şi viceprimarul Capitalei Dan Darabont a declarat luni că, în urma arestării primarului general Sorin Oprescu, s-a ajuns la o situație de avarie din punct de vedere tehnico-financiar la Primăria Municipiului București (PMB).

„Este o situație de avarie din punct de vedere tehnico-financiar la Primărie, nu are cine să semneze pentru o sumă mai mare de un milion de lei, deci Consiliul General este cel care poate printr-o hotărâre de delegare de competență pentru asigurarea interimatului să scoată din acest impas executivul Municipiului București. Cred că trebuie să lăsăm la o parte orice competiție între majoritate și minoritate, între Primăria Capitalei și primăriile de sector. Este acum vorba despre interesul bucureștenilor, despre dreptul lor la servicii publice funcționale”, a declarat Darabont, în fața Primăriei Generale.

Averea lui Sorin Oprescu, verificată de ANI

El a atras atenția că trebuie plătite salariile. „Zilele acestea noi trebuie să plătim salariile. Vă dau un exemplu. Pentru angajații Primăriei, pentru cei din RATB, RADET, este vorba despre peste 20.000 de persoane, deci gândiți-vă 20.000 de familii bucureștene, care în majoritatea cazurilor se bazează pe acest salariu ca unică sursă de venit, deci nu ne putem juca cu lucrurile acestea, nu discutăm de mari contracte, discutăm despre funcționalitatea de zi cu zi a Primăriei”, a explicat viceprimarul Capitalei.

Potrivit acestuia, indiferent cine este ales să asigure interimatul nu este vorba despre o nouă administrație, ci de a duce la bun sfârșit un mandat în condiții „foarte nefericite”, o iarnă pentru care Municipalitatea trebuie să se pregătească, iar o nouă administrație va fi aleasă abia în vara anului viitor.

„Este o decizie politică în primul rând. Trebuie lăsat la o parte orice fel de aroganță politicianistă și să conlucreze minoritatea. De la destrămarea USL este PSD minoritar în CGMB. Avem doar 13 consilieri din 54, dar principalul obiectiv este de a trece cu bine (…) peste aceste luni de iarnă, altfel nu vom reuși”, a răspuns Darabont, la întrebarea dacă el sau al doilea viceprimar al Capitalei Cornel Pieptea va prelua atribuțiile lui Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de luare de mită, au decis magistraţii de la Tribunalul Bucureşti. Hotărârea nu este definitivă, dar este executorie.

Sorin Oprescu a fost reținut în noaptea de sâmbătă spre duminică, chiar la miezul nopţii, înainte de expirarea ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore. Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi a fost deja contestată de primarul general al Capitalei, prin avocaţi.

„La dosar sunt doar susţinerile denunţătorului, susţineri nereale, pe care nici măcar DNA nu le-a luat în considerare când a formulat acuzaţiile. A dat o declaraţie amplă în faţa judecătorului, deşi este nedormit de mai bine de 40 de ore, şi a explicat tot ce trebuia, arătând cum crede domnia sa că s-au petrecut lucrurile. Nu a fost prins în flagrant. Nu credem în răzbunări sau teorii care nu au legătură cu actul de justiţie. S-a formulat contestaţie. Înregistrările de la dosar se referă la ceilalţi 7 inculpaţi din cauză”, a declarat avocatul lui Sorin Oprescu, la ieşirea de la Tribunalul Bucureşti.

Oprescu, către un suspect din dosarul său, pe holurile DNA: Nu dăm DECLARAŢII. Banii erau MARCAŢI?

În denunţul făcut împotriva lui Sorin Oprescu se arată că era o obişnuinţă pentru primarul general al Capitalei să ia mită.

Sorin Oprescu folosea un aparat de bruiaj al semnalului telefoanelor mobile pentru a nu fi interceptat

În denunţ se arată că Sorin Oprescu a primit mită de nouă ori în ultimele luni, sume cuprinse între 20.000 şi 30.000 de euro. Sorin Oprescu ar fi primit banii în locuinţa sa de la Ciolpani şi de multe ori nici măcar nu se afla acolo când persoanele de la care pretindea mită veneau să aducă sumele cerute.

Denunţător: Sorin Oprescu a primit mită UN MILION DE EURO

Aceştia trebuiau să aducă banii în pungi de cadouri, iar dacă se întâmpla ca Sorin Oprescu să-i primească personal le cerea celor care veneau cu sumele să îşi lase telefoanele mobile în alte camere decât cea în care aveau loc discuţiile, care oricum erau foarte rare şi laconice.

Citeşte şi: Elena Udrea, reacţie pe Facebook după reţinerea lui Sorin Oprescu: „Câtă ipocrizie!”

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului.

Sorin Oprescu este suspendat automat din funcţia de primar de către prefect în cazul în care judecătorii decid arestarea sa preventivă, potrivit Legii administraţiei publice locale, iar atribuţiile sale vor fi preluate de viceprimarul Cornel Pieptea (PNL) sau de viceprimarul Dan Darabont (PSD).

Cum majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti este deţinută de consilierii PNL, este foarte probabil ca aceştia să voteze pentru ca prerogativele funcţiei de primar general să fie preluate de Cornel Pieptea.

Cornel Pieptea este viceprimar din decembrie 2014, după ce Gabriel Pîrvu a fost găsit incompatibil de ANI. În perioada 2008-2012, Pieptea a fost deputat PNL.