Ponta: Foarte probabil, pe 1 august îmi voi anunța CANDIDATURA. Crin, singurul liberal cu profil prezidenţial

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, pentru DC News, că este foarte probabil ca pe 1 august să-şi asume deschis o candidatură pentru funcţia de preşedinte al României. Singura variantă în care ar renunţa la candidatură ar fi o reîntoarcere a lui Crin Antonescu şi a PNL în USL, situaţia în care Ponta este dispus să-l lase pe Antonescu să candideze.

03 iul. 2014, 10:41
Ponta: Foarte probabil, pe 1 august îmi voi anunța CANDIDATURA. Crin, singurul liberal cu profil prezidenţial

Victor Ponta a explicat care au fost motivele pentru care a evitat să-şi anunţe candidatura la alegerile prezidenţiale încă de la începutul anului.

„Când, în februarie, ne-am trezit fără candidat la prezidențiale, vă spun sincer, m-am gândit că ar putea fi un foarte bun președinte Mugur Isărescu, m-am gândit că ar putea fi un bun președinte Sorin Oprescu, m-am gândit că ar fi un bun președinte Călin Popescu Tăriceanu. Ulterior, din diverse evoluții politice, a apărut foarte clar ideea, hai să candidezi tu și să faci un tandem cu un premier. Foarte probabil, pe 1 august, la Consiliul Național, voi anunța candidatura la alegerile prezidențiale„, declarat premierul.

El a spus că reţinerile au fost generate de colaborarea avută cu Crin Antonescu în USL. „Când vine vorba despre candidatura la prezidențiale, lucrurile sunt complexe. Trebuie să ai o viziune asupra țării pentru viitor. Eu și Crin Antonescu am avut o viziune și un proiect pentru România care însemnau: să dăm jos Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu și să facem o guvernare care să repare social și să sprijine România. Doream să avem un președinte care să fie diferit de Traian Băsescu. Pe atunci ne refeream la Crin Antonescu„, a relatat Ponta.

Acum pesedistul se declară dispus să facă un pas înapoi în favoarea lui Antonescu, dacă acest lucru va duce la renaşterea USL. „Să se consemneze și colegii mei din partid știu că sunt sincer. Le-am spus că eu nu voi candida niciodată la președinția PSD împotriva lui Adrian Năstase. Niciodată! Dacă vă aduceți aminte, cu cinci zile înainte de Congresul PSD, din 2010, Adrian Năstase a anunțat că se retrage, am și fost la el birou și am spus: ‘Sigur vă retrageți? Atunci o să candidez eu’. Am candidat și am și câștigat. Crin Antonescu știe foarte bine, pentru că trei ani am stat mai mult cu el, decât cu familia, că n-aș fi candidat niciodată împotriva lui. Dacă revine și refacem USL și refacem tot ce am făcut și refacem tot ceea ce am făcut și am spus că facem, da, eu sunt de acord, renunț la candidatură„, susţine Ponta.

Premierul a adăugat că singurul contracandidat cu care ar putea să intre în turul doi al prezidenţialelor şi care are un profil prezidenţial este Crin Antonescu.

Cu siguranţă, cine intră în turul doi va fi un candidat puternic şi va fi un scor strâns. Singurul candidat care are un profil prezidenţial este categoric Crin Antonescu, pentru că dacă vrei să fii preşedintele unei ţări trebuie să ai o anumită viziune, un anumit nivel pe politică internă, pe politică externă, să stârneşti speranţe, aşteptări, să spui ‘alegeţi-mă preşedinte pentru că iată cum văd eu România’. Cu tot respectul pe care îl am pentru domnul Blaga şi domnul Iohannis, nu au anvergură, sunt oameni cu anumite limite şi sper să nu o ia cineva ca pe o jignire. Cred că Sorin Oprescu a explicat mai plastic: sectorul 4 e de patru ori cât Sibiul, deci ar fi mai bun Piedone de preşedinte. Am fost astăzi la Robert Negoiţă de dimineaţă, e şi mai mare sectorul 3. (…) Aş avea aşa un surâs de satisfacţie să văd că în turul doi sunt cei doi pucişti din 2012, eu şi Crin‘, a afirmat Ponta.

Citeşte şi Antonescu: Decizia candidaturii lui Ponta la prezidenţiale a fost luată cu mult înainte de ruperea USL