Victor Ponta rămâne cu verdictul de plagiat. CNATDCU recomandă retragerea titlului de doctor în drept

Fostul premier Victor Ponta rămâne cu verdictul de plagiat, după ce contestaţia acestuia a fost respinsă, miercuri, de Consiliului General al CNATDCU. În urma deciziei definitive, recomandarea de retragere a titlului de doctor urmează să fie trimisă la Ministerul Educaţiei.

27 iul. 2016, 12:49
Victor Ponta rămâne cu verdictul de plagiat. CNATDCU recomandă retragerea titlului de doctor în drept

Contestaţia lui Victor Ponta la decizia din 30 iunie a fost respinsă de Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, cu 37 de voturi din 47 de membri ai CNATDCU.

„Prin votul exprimat electronic, 37 de membri ai CNATDCU s-au pronunțat în favoarea menținerii raportului inițial în ceea ce privește sesizarea cu privire la lucrarea de doctorat a dlui Victor Ponta. Cu alte cuvinte, decizia finală CNATDCU — menține raportul care constată plagiatul și recomandă retragerea titlului de doctor”, a declarat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al MENCȘ, citată de Agerpres.

Raportul Comisiei de contestaţii, care a menţinut verdictul de plagiat şi recomandarea de retragere a titlului de doctor în drept, a fost trimis membrilor Consiliului General al CNATDCU, decizia fiind validată de aceştia, miercuri, cu majoritate de voturi.

După respingerea contestaţiei, CNATDCU trimite rezoluţia privind retragerea titului de doctor în drept la Ministerul Educaţiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Ponta va pierde titlul obţinut în 2003.

În 30 iunie, CNATDCU a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia a fost luată cu 34 de voturi “pentru” şi o abţinere, în prima şedinţă a noului Consiliu General al CNATDCU. Victor Ponta a contestat decizia în 15 iulie, astfel că lucrarea sa de doctorat a fost reanalizată la CNATDCU.

Fostul premier a scris, pe Facebook, că a contestat decizia de plagiat pentru că este una ”pur politică a noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru câteva luni fotoliul de la Ministerul Educaţiei. Ponta susţine că va câştiga în instanţă dacă ”mai există în România stat de drept”.

”Bineînţeles ca am contestat decizia pur politică a noului Ministru al Educaţiei Mircea Dumitru – de fapt preţul murdar pe care fostul instructor de pionieri din 1989 l-a plătit pentru a ocupa timp de câteva luni scaunul din Guvern (fostul ministru Curaj nu a acceptat să calce în picioare toate legile pentru a-şi păstra funcţia)! Eu sunt convins că într-o ţară terorizată de Propaganda şi Sistemul Securist, există mulţi judecători care au curaj să aplice legea şi să-mi dea dreptate (cum a făcut deja ICCJ prin sentinţa definitivă din 2014). (…) Dacă există stat de drept în România, voi câştiga (din nou) în instanţă, iar instructorii de pionieri vinovaţi de asemenea abuzuri trebuie să plătească pentru asta!”, a scris Ponta.

În 18 iunie 2012, revista Nature scria, în ediţia online: „Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare”

Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat. Mircea Dumitru era atunci rectorul Universităţii Bucureşti.

Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.

În martie 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor.

CITEŞTE ŞI: Academia de Poliţie verifică toate lucrările de doctorat scrise de la înfiinţarea şcolii