William Brînză, pus sub control judiciar: Nu mă simt vinovat cu ceva. Este posibil să fie vorba de o confuzie

William Brânză, fost candidat la preşedinţia României, a fost pus sub control judiciar, joi, după audierea sa de către procurorii DIICOT, în dosarul în care este suspectat de evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. În acest sens, acesta a explicat la ieşirea din sediul DIICOT că procurorii i-au pus sechestru pe toate bunurile personale. Măsura controlului judiciar a fost luată de procurori şi în cazul lui Daniel Brînză, fratele fostului deputat, care a fost dus la DIICOT tot în baza unui mandat de aducere.

RomaniaTV.net
14 mai 2015, 14:01
William Brînză, pus sub control judiciar: Nu mă simt vinovat cu ceva. Este posibil să fie vorba de o confuzie

William Brânză a fost dus la audieri în urma unor percheziţii care s-au desfăşurat la locuința sa, precum şi la alte adrese.

Citeşte şi: William Brânză, săltat de procurorii DIICOT

„Este un dosar mai vechi din 2013 şi astăzi am fost chemat de DIICOT. Nu vă pot spune decât că am avut un interlocutor destul de echlibrat care sunt sigur că a înţeles ce am avut de explicat”, a declarat William Brânză la ieşirea de la sediul DIICOT.

Totodată, William Brânză a precizat că judecătorii au hotărât să dispună în cazul său măsura controlului judiciar şi să pună sechestru pe bunurile personale.

„Am primit măsura controlului judiciar. În perioada următoare desigur că voi veni cu noi probe astfel încât aceste lucruri să fie clarificate (…) 

Nu mă simt vinovat cu ceva, pentru că nu am facut nimic. Este posibil să fie vorba despre o confuzie. Mi s-au pus în faţă nişte lucruri, cum ar fi faptul că aş fi luat legătura cu nişte persoane pe care nu le cunosc şi nu le-am cunoscut niciodată (…)

„Mi s-a pus sechestru pe toate bunurile personale pe care domnul procuror le-a găsit”, a mai precizat fostul candidat la prezidenţiale.

Dosarul în care este anchetat a fost deschis în urmă cu aproximativ trei luni, recent fiind audiată și mama lui William Brînză în această cauză. Mama fostului deputat este cercetată pentru același gen de infracțiuni, provenite din combinații ilegale cu fonduri europene.

William Brînză şi fratele lui, Daniel Brânză, sunt cercetaţi pentru că în calitate de administratori a două societăţi – SC Willis Finance SRL şi Alrod Consult SRL – ar fi înregistrat mai multe facturi fictive, luate de la o grupare infracţională, privind achiziţii de consultanţă.

Ulterior, banii viraţi în baza facturilor false ar fi fost retraşi din bancă, iar în acest mod s-ar fi produs un prejudiciu de patru milioane de lei.

William Brînză a avut două mandate de deputat în perioada 2004-2012, pentru primul mandat candidând din partea PRM, iar pentru cel de-al doilea din partea PDL. De altfel, el a fost şi preşedinte al PDL Diaspora.

William Brînză a candidat şi la alegerile prezidenţiale din 2014, din partea Partidului Ecologist Român.

În declaraţia de avere depusă cu ocazia candidaturii sale la alegerile prezidenţiale, William Brînză menţiona că are un teren intravilan de 1.528 de metri pătraţi, cumpărat în 2001 în Câmpina şi un teren extravilan de 1.075 de metri pătraţi achiziţionat în 2004, la Snagov. Acesta deţine un apartament în Câmpina, cumpărat în 2004, şi patru spaţii comeriale – două în Bucureşti (182 metri pătraţi) şi două în Ploieşti (1.070 metri pătraţi).

Citeşte şi: Percheziţii la Ministerul Fondurilor Europene. Mama lui William Brânză, vizată de ancheta DIICOT

El declara atunci trei conturi curente în care deţinea peste 31.000 de euro, unul dintre conturi fiind deschis pe numele cabinetului său de avocatură, iar un altul fiind la o bancă din Spania.

William Brînză mai nota în declaraţie datorii totale de 650.000 de euro: un credit de 200.000 euro, luat de la Bancaja Europesa – Spania în 2007, scadent în 2047, un credit de 300.000 euro, luat, în 2011, de la Millenium Bank, scadent în 2026, şi un împrumut de 150.000 euro luat de la o persoană fizică în 2011, pe care trebuie să îl restituie până în 2026.

În anul 2013, Brînză a realizat venituri de aproape 6.000 lei, ca lector la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” şi 30.000 euro, ca avocat. La acese venituri s-au adăugat uzufructul pentru perioada 2012-2017 de 20.000 euro pentru un imobil din Ploieşti şi 19.125 euro pe lună din închirierea unor spaţii comerciale, conform declaraţiei sale de avere.