120 de nave sunt blocate pe Dunăre între Moldova Veche şi Calafat VIDEO

120 de nave sunt blocate pe Dunăre între Moldova Veche şi Calafat şi alte câteva zeci pe partea sârbească, după ce pe fluviu s-a format un pod de gheaţă. Specialiştii spun că este pentru prima oară după 28 de ani când pe Dunăre s-a format un pod compact de gheaţă, de la un mal la altul.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 11:25
120 de nave sunt blocate pe Dunăre între Moldova Veche şi Calafat VIDEO

După 15 zile cu temperaturi negative Dunărea s-a tranformat la Drobeta-Turnu-Severin într-un pod de gheaţă. Partea sârbă a anunţat închiderea ecluzei de la Porţile de Fier I. Peste 100 de nave au rămas captive în porturile Moldova Nouă, Orşova, Turnu Severin, Bechet şi Calafat.

„Avem pod de gheaţă pe toată lungimea Dunării de la Moldova Veche la Porţile de Fier 2, ici colo câte un ochi de apă, în aval de Porţile de Fier curg sloiuri mari. Problema este când pleacă gheaţa cum va acţiona, pentru că sunt mase mari de gheaţă care vor face presiune asupra corpului navelor, instalaţiilor portuare”, a declarat Mihai Ghiba, director Căpitania Tr. Severin.

Sloiurile de gheaţă aproape au paralizat activitatea armatorilor.Probleme mai multe vor fi când se va rupe gheţa, pentru că nu se ştie cum se va mişca şi va acţiona, deoarece  sunt mase mari de gheaţă care vor face presiune asupra corpului navelor şi instalaţiilor portuare.

Specialiştii spun că este pentru prima oară după 28 de ani când pe Dunăre s-a format un pod compact de gheaţă, de la un mal la altul. Dunărea a mai îngheţat complet la Drobeta-Turnu-Severin în 1954 şi 1984. Sloiuri de gheaţă au mai fost şi în 2001 şi în  2004.

Şi vecinii noştri bulgari au probleme  din cauza Dunării îngheţate parţial în regiunea lor. Ei au anunţat că au suspendat navigaţia pe Dunării din cauza îngheţării parţiale a fluviului. De altfel, şi autorităţile române au luat aceeaşi măsură.

Căpitanii navelor care fac cursele de feribot între Calafat şi Vidin şi Bechet şi Oreahov au permisiunea să decidă singuri dacă pot efectua cursa sau nu, respectând însă toate regulile de siguranţă. Porturile Vidin, Lom şi Oreahov sunt deschise şi dacă este nevoie, ar putea să primească nave.

Directorul Agenţiei de studiere a fluviului Dunărea de la Ruse, Pavlin Ţonev, citat de presa bulgară, a spus că la Ruse, Sviştov şi Silistra, până la 90% din suprafaţa fluviului este acoperită de gheaţă. În opinia lui, dacă temperaturile se menţin scăzute, este posibil că în unele locuri fluviul să fie acoperit de gheaţă în proporţie de 100%.

Dunărea a mai îngheţat complet la Drobeta-Turnu-Severin în anii 1954 şi 1984. Sloiuri de gheaţă au mai fost şi în 2001 sau 2004.