20% dintre corporatişti şi-ar putea pierde joburile în a doua jumătate a anului

Multe dintre companiile româneşti vor încerca, în perioada următoare, o reducere a costurilor, ceea ce se va traduce, printre altele, în restructurări masive. Astfel, cel puţin 10-20% din­tre corporatişti şi-ar putea pierde lo­cul de muncă, potrivit Ziarul Financiar. Sunt vizaţi în special cei angajaţi recent, aceştia fiind recrutaţi pentru o creştere care, în contextul pandemiei, nu va mai avea loc în viitorul apropiat.

RomaniaTV.net
08 iun. 2020, 11:37
20% dintre corporatişti şi-ar putea pierde joburile în a doua jumătate a anului

Sunt corporaţii care dau afară 20% din personal pentru că au realizat că pot avea aceeaşi productivitate, dar cu oameni mai puţini şi au ajuns inclusiv să lucreze în trei ture, de la 8 la 16, de la 10 la 18 şi de la 12 la 20, pen­tru a nu supraaglomera birourile. În plus, noile proiecte care ar fi trebuit să de­ma­reze în 2020 sunt deja întârziate“, spun surse din piaţa imobiliară, potrivit Ziarul Financiar.

Citeşte şi Previziuni sumbre în sectorul HoReCa: Dacă restaurantele nu se redeschid şi la interior din 15 iunie, numărul şomerilor va ajunge la 40%

Mulţi corporatişti vor reveni la birouri abia în 2021, şi asta întrucât reîntoarcerea la bi­rouri în această perioadă ar presupune costuri supli­men­tare ca urmare a faptului că angajatorii ar trebui să reconfigureze birourile astfel încât să fie respectată măsura distanţei sociale. În acest moment, din perspectiva distanţării sociale, la birou ar putea reveni cel mult jumătate dintre corpo­ratişti fără să fie necesare investiţii majore.

Valul de concedieri este deja în curs! Cu toţii am urmărit numărul de con­tracte încetate, aşa cum a fost co­mu­nicat de autorităţi, dar nu au apărut noi cifre de la anunţul măsurilor de re­ve­nire, aşa că vom vedea dacă se menţine rit­mul de 8-10.000 contracte încetate/zi. După sta­bi­lizarea pe termen scurt, aşteptăm ca toa­te marile companii să ope­reze pro­gre­siv opti­mizări ale numă­rului de sala­riaţi, în funcţie de comenzi, de proiectele de di­gitalizare ori de di­ver­se cerinţe la nivel de grup”, explică Ralu­ca Pârvu, business manager în ca­drul companiei de consultanţă BPI Group, potrivit sursei citate.

Totodată, se observă tendinţa angajatorilor de a nu recurge la varianta disponbilizărilor colective, preferând varianta încetării individuale a contractelor sau cu acordul părţilor.

„Tendinţa pe care am observat-o este că firmele aleg să procedeze fie la ple­cări ţintite, cu acordul părţilor, fie la în­cetări in­dividuale, în limita lunară per­misă de le­gislaţie, astfel încât nu dema­rea­ză con­cedieri colective. Dat fiind că avem o legislaţie permisivă pentru anga­ja­tor, esenţial va fi ca aceşti oameni să pri­meas­că sprijin, atât financiar, cât şi pen­tru a-şi găsi un loc de muncă. Piaţa va fi dificilă şi în continuare“, precizează Ralu­ca Pârvu.