50% dintre români ar accepta monarhia ca formă de guvernare

60% dintre români au încredere în regele Mihai. La fel de mulţi îl condamnă pe preşedintele Traian Băsescu pentru că nu a participat la discursul acestuia din Parlament şi cred că a greşit când l-a numit pe fostul suveran trădător. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat la sfârşitul lunii octombrie.

RomaniaTV.net
07 nov. 2011, 17:07
50% dintre români ar accepta monarhia ca formă de guvernare

Mai bine de jumătate dintre români au încredere în valorile Casei Regale. Dintre cei care au răspuns chestionarului, doar 11 % nu-i privesc cu ochi buni pe reprezentanţii monarhiei în România. Totuşi, cea mai mare parte dintre participanţi îl susţin pe Regele Mihai. În timp ce 16% dintre români au încredere totală în judecata monarhului, doar 7% o pun la îndoială.

Pentru mulţi dintre cei care au fost chestionaţi, monarhia ar fi o soluţie, ca formă de organizare politică. Aproape jumătate dintre ei, însă, nu ar fi de acord cu reinstaurarea monarhiei. Chiar şi aşa, atitudinea preşedintelui Traian Băsescu faţă de Regele Mihai, atunci când liderul l-a numit pe monarh „trădător”, i-a deranjat pe mulţi.

Majoritatea românilor care au răspuns la întrebări au calificat gestul ca fiind unul greşit. Românii gândesc la fel şi despre faptul că nici preşedintele, nici Patriarhul Daniel nu au asistat la discursul regelui din Parlament. Cei chestionaţi consideră că aceştia nu au procedat corect.

Studiul a fost făcut pe un eşantion de 900 de persoane şi are o marjă de eroare de +/- 3,2 la sută.