7 sfaturi de călătorie pentru dinţi sănătoşi

Se apropie concediul si nu stiti ce sa va puneti in bagaj prima data? Primul gand este sa ajungeti la destinatie si sa uitati de toate problemele, de toate regulile si de rutina zilnica de acasa. Dar cum iti pastrezi dantura sanatoasa in vacanta?

21 aug. 2017, 16:04
7 sfaturi de călătorie pentru dinţi sănătoşi

In concediu, multi dintre noi uita de igiena dentara, neglijeaza aceasta parte, dovada fiind faptul ca cei mai multi ajung la destinatie si isi dau seama ca nici nu si-au pus periuta de dinti in bagaj.

„Sanatatea dentara este importanta in timpul calatoriei, cea mai mica problema sau durere de dinti fiind o modalitate de a va strica concediul, de aceea este bine sa tineti cont de cateva sfaturi simple”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Faceti un control inainte

Chiar si atunci cand visati la vacanta, nu exista nici un loc ca acasa – mai ales daca ne gandim la medicul care are grija de dintii nostri. Se stabileste o relatie pacient-dentist, iar atmosfera devine prietenoasa. Daca puteti, programati-va urmatoarea vizita la dentist inainte de calatoria planuita. Faceti un examen amanuntit, astfel incat sa se poata observa orice problema inainte de a se intampla.

In caz de urgenta…

Informatiile de contact ale medicului dentist sunt utile in telefonul mobil sau pastrati o carte de vizita in portofel. De fapt, multe urgente dentare pot fi rezolvate prin telefon decat va puteti gandi. Ca pacient, este greu sa stiti diferenta dintre ceva care trebuie tratat imediat si ceva care poate astepta pana ajungeti acasa, iar medicul va poate oferi un sfat chiar si telefonic.

Uitati de periuta de dinti?

Protectie solara? Verificat. Incarcator de telefon? Verificat. Periuta de dinti? Hopa! Daca va uitati periuta de dinti acasa, specialistul spune ca puteti clati energic gura cu apa pentru a spala o parte din bacteriile care cauzeaza cariile si respiratia neplacuta. De asemenea, ati putea pune putina pasta de dinti intr-o carpa curata sau pe degetul curat si sa realizati astfel o toaleta sumara a dintilor si gingiilor. Desi aceste metode functioneaza in caz de nevoie, NICIODATA nu trebuie sa sariti peste spalatul dintilor, iar periuta de dinti este absolut necesara pentru o igiena orala corecta, de aceea ea nu trebuie sa lipseasca din bagaje. Daca, totusi, se intampla, cand ajungeti in cele din urma la cea mai apropiata farmacie, cautati o periuta de dinti cu sigiliul de acceptare ADA. Daca nu exista, cumparati cea mai moale periuta pe care o puteti gasi.

Transportul corect al periutelor de dinti

Lasarea periutei de dinti sa se usuce la aer este modul in care v-o pastrati curata acasa, dar asta nu este intotdeauna posibil in vacanta. Ce trebuie sa faceti cu o periuta de dinti in timpul calatoriei?

Pastrarea periutei de dinti curata si fara contact cu alte lucruri este mai importanta pentru a va asigura ca este uscata in vacanta. O punga de plastic pastreaza periuta de dinti separata de orice altceva in bagaje. Cand ajungeti acolo, deschideti-o si lasati periuta sa se usuce la aer.

Luati-va un pachet de guma fara zahar

Guma de mestecat fara zahar poate ajuta la scaderea presiunii urechii in timpul zborului – si ajuta la mentinerea dintilor fara cavitati. Cercetarile arata ca mestecarea gumelor fara zahar timp de 20 de minute dupa o masa poate ajuta la prevenirea cavitatilor. Asta pentru ca mareste cantitatea de saliva, ceea ce ajuta la spalarea bacteriilor cauzatoare de cavitati.

Cum va spalati fara apa?

Daca va aflati intr-o tara in care alimentarea cu apa este compromisa – sau sunteti intr-o aventura in salbaticie, dar nu sunteti siguri cat de curata este apa – utilizati intotdeauna apa imbuteliata pentru a va peria. Nu folositi apa locala pentru a va spala dintii decat daca stiti sigur ca aceasta poate fi utilizata in siguranta. Daca acest lucru nu este posibil, clatiti bine peria cu apa imbuteliata pentru a reduce riscul de a se imbiba cu diferite bacterii care ar putea sa dauneze danturii sau cel mai sigur schimbati periuta dupa o astfel de calatorie.

Intoarceti-va la rutina de dinainte

Daca in timpul vacantei nu aveti posibilitatea sa va ingrijiti dintiiasa cum o faceati acasa, nu va panicati, incercati sa folositi trucuri de igiena dentara minima, cum ar fi clatirea cu apa si pasta de dinti, mestecarea unei gume fara zahar dupa masa.

„Cand ajungeti acasa reluati rutina de ingrijire a dintilor prin periere si curatarea cu ata dentara si folosirea dusului bucal. De asemenea, puteti programa un control pentru a fi siguri ca nu v-ati creat probleme la nivelul danturii in timpul calatoriei, a preveni este mult mai bine decat a trata”, spune specialistul.