8 aprilie, Ziua Internaţională a Romilor

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită la 8 aprilie, amintind de data la care, în anul 1971, a avut loc, la Orpington, lângă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rome, ocazie cu care a fost acreditat oficial termenul ''romi'', spre a-i desemna pe membrii etniei, potrivit romea.cz.
Romania TV
08 apr. 2019, 05:07
8 aprilie, Ziua Internaţională a Romilor

La congresul din 1971, au participat 23 de reprezentanţi din statele Cehoslovacia, Finlanda, Norvegia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Irlanda, Spania şi Iugoslavia, dar şi observatori din Belgia, Canada, India şi Statele Unite, se arată pe site-ul http://iromaniunion.org/. Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul şi imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul Jarko Jovanovic. Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin, se arată pe site-ul http://artoteca.ro. La mijlocul steagului, este înfăţişată o roată de culoare roşie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care aminteşte, totodată, de vechea roată indiană a sorţii.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă, mesaj de Ziua Internaţională a Romilor

Ziua romilor a fost însă recunoscută la nivel internaţional abia în anul 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor, desfăşurat la Varşovia. În această zi, cei care aparţin acestei comunităţi celebrează cultura, limba, originea, unitatea, tradiţiile, într-un cuvânt, apartenenţa la acest grup. Totodată, celebrarea acestei zile reprezintă un semnal de alarmă faţă de problemele cu care se confruntă aceştia. Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, www.europarl.europa.eu, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, circa 6.000.000 trăind în ţările din Uniunea Europeană, mulţi dintre ei fiind adesea expuşi la diverse forme de discriminare sau chiar de excludere socială. Deseori, membrii comunităţilor de romi nu beneficiază de îngrijire medicală sau de educaţie corespunzătoare, uneori nici măcar de condiţii de viaţă decente.

Un raport publicat pe site-ul amintit anterior relevă faptul că originea romilor, respectiv tot ceea ce ţine de istoria, limba şi cultura lor, este greu de identificat, în parte datorită faptului că există un contact limitat cu membrii acestei comunităţi, în parte pentru că limba lor şi toate dialectele derivate din aceasta s-au transmis, până de curând, doar prin viu grai. Abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea, India a fost identificată ca ţara lor de origine. Potrivit site-ului http://iccr.gov.in/, în urma cercetărilor efectuate până în zilele noastre, romii au pornit din regiunile nordice ale Indiei, începând cu secolul al V-lea, pentru a se îndrepta spre vest, către Europa şi America.

Manifestările prilejuite de această zi includ evenimente de promovare a valorilor culturale şi a limbii romani, dar în mod special a identităţii romilor. Istoria romilor a fost, însă, marcată şi de deportări şi lagăre de concentrare, Ziua internaţională a romilor fiind şi un moment de comemorare a celor ucişi în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi a celor care au suferit persecuţii, au fost închişi şi deportaţi în lagăre de exterminare în timpul regimurilor fasciste din numeroase ţări europene.

În anul 1983, a fost organizat, la Chandigargh, în India, un Festival Cultural Internaţional al Romilor, care s-a bucurat de prezenţa Indirei Ghandi, prim-ministru al Indiei. La 8 aprilie 2002, a fost celebrat jubileul milenar, care a marcat 1.000 de ani de atestare a romilor în Europa, eveniment ce a prilejuit desfăşurarea, în diferite ţări din lume, a ”Ceremoniei Râului”. Cu această ocazie, au fost aruncate, pe ape, flori şi lumânări aprinse, în memoria strămoşilor romi, care, cu o mie de ani înainte, porniseră către Europa, apoi către America şi de aici mai departe, se arată pe site-ul http://www.partidaromilor.ro/.

În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale, cu atribuţii în domeniul asigurării egalităţii de şanse şi al combaterii discriminării, precum şi a celorlalte autorităţi centrale şi locale, pentru a sprijini organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile a etniei romilor. În acelaşi timp, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor reflecta, în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale, manifestările respective.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 11 mai 2025. Berbecul vrea să se relaxeze. Bani pentru Capricorn
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Bancnotele care te ruinează. Băncile nu le mai primesc
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești