Aderarea SERBIEI la Uniunea Europeană este PLINĂ DE CAPCANE

Serbia a traversat un prag decisiv pentru integrarea sa în Uniunea Europeană, prin lansarea marţi a negocierilor de aderare, proces care se anunţă însă a fi anevoios din cauza divergenţelor legate de Kosovo, scrie într-un comentariu AFP, citată de Agerpres.
Romania TV
21 ian. 2014, 17:49
Aderarea SERBIEI la Uniunea Europeană este PLINĂ DE CAPCANE

”Este o zi istorică pentru Serbia”, probabil ”cea mai importantă de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat premierul sârb, Ivica Dacic. ”Câtă mândrie să vezi drapelul sârb fluturând la Bruxelles!”, a afirmat, la rândul său, prim-vicepremierul Alexandar Vucic, după lansarea oficială a negocierilor de aderare.

Cei doi lideri sârbi s-au arătat foarte optimişti, stabilind ca obiectiv anul 2018 pentru încheierea procesului de aderare şi 2020 pentru intrarea ţării lor în ”marea familie europeană”. ”Ştim că nu va fi simplă calea şi că ea va fi presărată cu capcane, dar suntem pregătiţi să facem faţă provocărilor’‘, a afirmat Dacic.

La Bruxelles, experţii consideră că patru ani nu vor fi suficienţi pentru finalizarea procesului, complex şi tehnic, care duce la aderare, cu atât mai mult cu cât criteriile au fost înăsprite în ultimii ani. ”A fost nevoie de mai mult de opt ani pentru Croaţia”, devenită în iulie 2013 cel de-al 28-lea membru al UE, a reamintit un diplomat.

Liderii sârbi şi-au exprimat însă satisfacţia în legătură cu schimbarea de opinie survenită în restul Europei în legătură cu ţara lor, care a fost tratată drept paria după conflictele din Bosnia şi Kosovo din anii ’90. ”Când se vorbeşte acum despre Serbia, aceasta se face în termeni pozitivi şi încurajatori”, a afirmat Dacic.

”Serbia a trecut de la imaginea de franctiror regional la cea de lider al integrării”, declara recent Jelko Kacin, autorul unui raport privind Serbia din Parlamentul European.

Normalizarea relaţiilor cu Kosovo

Imaginea Belgradului s-a ameliorat net odată cu acordul, considerat ”istoric”, din primăvara lui 2013 privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, provincia sa cu populaţie majoritar albaneză care şi-a proclamat în mod unilateral independenţa faţă de Belgrad în 2008.

Deschiderea negocierilor de aderare reprezintă ”recunoaşterea eforturilor depuse de-a lungul mai multor ani către Serbia”, îndeosebi vizavi de Kosovo, a subliniat comisarul pentru extindere, Stefan Fule. Dar el a făcut apel imediat la ”continuarea eforturilor” în acest dosar sensibil chiar în cadrul UE, unde cinci ţări nu recunosc independenţa Kosovo (Cipru, Grecia, Slovacia, Spania şi România), scrie Agerpres.

Belgradul rămâne pe această linie şi ”nimeni n-a cerut ca noi să ne schimbăm poziţia”, a insistat Dacic. El a reamintit că s-a deplasat ”de douăzeci de ori” la Bruxelles pentru negocieri cu premierul kosovar, Hashim Thaci, sub egida UE. Viitoarea întâlnire este prevăzută pentru 27 ianuarie.

În aşteptarea înregistrării de progrese în acest dosar, convorbirile UE-Serbia vor debuta cu dosarele, îndeosebi de dificile, referitoare la justiţie, stat de drept, lupta împotriva corupţiei şi drepturile fundamentale.”Noua etapă va fi extrem de exigentă”, a subliniat Fule. Serbia înregistrează întârzieri în acest domeniu şi nu se situează decât pe locul al 72-lea la ”indicele de percepţie privind corupţia”, potrivit organizaţiei neguvernamentale Transparency International.

Printre alte provocări cu care se va confrunta Belgradul pentru a răspunde criteriilor de aderare stabilite de către cele 28 de state membre ale UE figurează reforma unui sistem public supradimensionat şi restructurarea unei economii sinistrate.

Deficitul bugetar este mai mare de 7 % din PIB pentru al patrulea an consecutiv, datoria depăşeşte 60 % din PIB şi şomajul atinge 20 %.

La Bruxelles, experţii sunt preocupaţi printre altele de semnele de instabilitate politică la Belgrad, care ar putea duce la alegeri legislative anticipate în primăvară, după mai puţin de doi ani de la formarea guvernului Dacic.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Neversea Kapital 2025 București. Preț bilete, abonamente, acces la festival și programul pe zile
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Coșmar oficial pentru români. Ordonanța a fost publicată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Nepoata regelui Mihai se declară ființă non-binară. Mesajul transmis de Eelaz Biarneix: „Sunt într-un punct intermediar”
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Este știrea care face înconjurul României. Decizia de ultima oră luată de Nicușor Dan
MediaFlux
Câți bani pierd pensionarii după aplicarea CASS de 10%. Ilie Bolojan a dat un exemplu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs