45 de ani de la construcţia primei autostrăzi din România. Erau proiecte pentru 3.200 km

În anul 1967, pe 4 februarie, a început construcţia primei autostrăzi din România, autostrada Bucureşti-Piteşti. Aceasta a fost dată în folosinţă în anul 1973, cu noi segmente adăugate în 2007, 2010 şi 2011.
Romania TV
04 feb. 2012, 14:42
45 de ani de la construcţia primei autostrăzi din România. Erau proiecte pentru 3.200 km

Data începerii lucrărilor coincide cu un studiu realizat, în perioada 1967 – 1969, de Institutul de Proiectări în Transporturi (IPTANA), studiu dedicat construirii în perspectivă a unei reţele de autostrăzi. România ar fi trebuit să aibă în prezent circa 3.200 kilometri de autostradă, în loc de numai 314 kilometri, dacă ar fi aplicat proiectele elaborate de singurul institut de profil de la acea vreme, informează Agerpres.

Studiul ţine cont de evoluţia în perspectivă a traficului până la nivelul anului 1990, dar şi de reţeaua de drumuri naţionale existente, sau de evoluţia economică şi creşterea gradului de motorizare. Studiul nu a fost urmat până la capăt deşi, pe baza lui, au fost începute, după anii 90, lucrările la Autostrada Bucureşti – Cernavodă, nici azi terminată, şi a fost elaborat studiul pentru Autostrada Bucureşti – Ploieşti, din care s-au inspirat în mare măsură proiectanţii actualei autostrăzi Bucureşti – Ploieşti. De asemenea, IPTANA previziona în 1969 şi realizarea Autostrăzii Ardeal, actuala Autostradă Transilvania. 

Încă din 69, IPTANA a previzionat actualul Coridor IV de Transport Pan-European, de la Constanţa la Bucureşti – Piteşti şi apoi pe traseul Piteşti – Sibiu – Deva – Nădlac. Institutul a susţinut începutul lucrărilor la Autostrada Bucureşti – Piteşti, prima autostradă din România. 

Amplasată pe coridorul de transport european IV, autostrada are, în prezent, funcţionale trei segmente: unul de 128 km care leagă Bucureştiul de Piteşti; un alt segment de 17 km care ocoleşte oraşul Sibiu pe la nord (între localităţile Şelimbăr şi Şura Mică); şi tronsonul Timişoara (Giarmata)-Arad, de 45 km. 

Accesul pe autostradă se face prin noduri rutiere, pentru aceasta fiind utilizate benzi de accelerare/decelare, iar viteza maximă admisă este de 120 km/oră. În octombrie 2000, s-a încheiat proiectul de modernizare a autostrăzii, odată cu recepţia lucrărilor efectuate de consorţiul italian Federici Astaldi Todini. Finanţarea proiectului a fost asigurată din împrumuturi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi fonduri alocate de Guvernul României. Proiectul a presupus trei noduri rutiere şi zece pasaje superioare noi, reabilitarea a cinci poduri de traversare, precum şi amplasarea a 210 km de parapet. Tot în anul 2000, i s-a adăugat un nou tronson de autostradă, care ocoleşte Piteştiul pe la est, având 15 km lungime, aflat în prelungirea vechiului tronson de la Bucureşti. Acesta a fost dat în folosinţă în 20 noiembrie 2007. 

În 2005, reparaţiile au costat 4 milioane de euro, iar în 2003, alte 14 milioane de euro au fost cheltuite pentru refacerea a 23 de kilometri din autostradă. 

În septembrie 2004, la Piteşti au început lucrările de extindere a Autostrăzii prin realizarea şoselei de centură din partea de est a oraşului, prelungită cu 11 km pentru descongestionarea circulaţiei de pe artera principală care străbate municipiul. Lucrarea de peste 120 milioane de euro a fost realizată de firma italiană ”Astaldi” şi finanţată de la bugetul de stat. 

În iunie 2006, licitaţia pentru contractul de atribuire a lucrărilor de reparaţii pe austostrada Bucureşti-Piteşti fost câştigată de firma Euro Construct.. Astfel Euro Construct a obţinut lucrările de reparaţii pe tronsonul cuprins între kilometri 23 şi 46 contra unei sume de 30 de milioane de euro, după ce în 2005 a mai câştigat o licitaţie pentru executarea de reparaţii pe tronsonul 70-90 al autostrăzii Bucureşti-Piteşti. 

În anul 2009 au început lucrările la tronsonul de 32 km Timişoara-Arad, fiind încredinţate firmelor Astaldi şi FCC Construccion. Porţiunea de drum a fost dată în folosinţă la 17 decembrie 2011. 

La 9 aprilie 2011 s-a început lucrul la construcţia tronsonului Deva-Orăştie, de către de compania Strabag împreună cu câteva firme asociate, costurile totale fiind estimate la 200 de milioane de euro. Licitaţia pentru realizarea proiectului a fost câştigată la data de 2 septembrie 2010, după contestarea la CNSC. 

La 15 noiembrie 2011, a fost demarat şantierul pentru construcţia tronsonului de autostradă dintre Orăştie şi Sibiu, în lungime de aproape 82 km. Acest segment a fost împărţit în patru loturi, lucrul începând pe doar primele două dintre acestea, în lungime de aproape 44 km. Primul lot, Orăştie-Sebeş, a fost atribuit firmei Strabag, iar cel de-al doilea lot, Sebeş-Cunţa, a fost atribuit asocierii Straco Grup – Studio Corona Civil Engineering.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Ne va fi frică să mai aprindem lumina! Facturile sar în aer
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Poșta Română a început distribuirea pensiilor recalculate: Câți bani urmează să primească retroactiv pensionarii
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică