ANALIZĂ Salvaţi Copiii România: 67.000 vor abandona şcoala până la finalul anului

Salvati Copiii Romania atrage atenţia că, din cei peste 2,5 milioane de elevi care incep astazi cursurile, circa 67.000 vor abandona scoala pana la finalul anului, ingrosand astfel randurile celor 260.000 de copii de varsta scolara care nu sunt cuprinsi in nici o forma de invatamant primar, gimnazial sau liceal. Cifrele sunt ingrijoratoare, umbresc inceputul de an scolar şi ridica semne de intrebare cu privire la viitorul sistemului educational.
Romania TV
15 sept. 2014, 09:17
ANALIZĂ Salvaţi Copiii România: 67.000 vor abandona şcoala până la finalul anului

„Abandonul școlar sau, mai rău, decizia de a rămâne în afara sistemului de învățământ sunt consecințe directe ale nivelului de trai. Or, așa cum arată raportul Sărăcia şi excluziunea socială a copiilor din Europa, publicat de organizația noastră în urmă cu trei luni, peste jumătate din copiii români sunt expuși riscului excluziunii sociale, România fiind, alături de Bulgaria, țara cu cei mai mulți copii săraci din UE. Așa-zisul sistem gratuit de învățământ îi respinge pe acești copii, impunându-le, pe ascuns, costuri imense familiilor, descurajându-i și privându-i, astfel, pe copii de șansa la educație”, afirmă Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.

Potrivit unei cercetări efectuate de Salvaţi Copiii România în rândul a 600 de părinți și 300 de profesori, suma anuală necesară pentru susţinerea unui copil la şcoală era, la nivelul anului 2010, de 350 de euro (370 în mediul urban, 330, în cel rural). Studiul a mai arătat că pentru acoperirea cheltuielilor ce ţin de educaţia unui copil, exceptând plata personalului din învăţământ, părinţii sunt nevoiţi să aloce încă o dată şi jumătate suma alocată de statul român acelui copil. Astfel, deși în teorie învățământul este gratuit, costurile generate de aspecte indirecte, precum achiziția de rechizite, manuale sau uniforme sau achitarea fondului clasei, a taxelor de înscriere la concursuri şcolare și la diverse evenimente școlare, se pot dovedi, pentru părinţii din mediile defavorizate, o povară prea mare.

Așa se face că, anual, 2,65% din totalul elevilor din clasele 1-12 abandonează sistemul de învățământ. Alții nu ajung niciodată pe băncile școlii: potrivit unei analize realizate de organizația noastră la începutul acestui an, în 2012 existau 260.524 de copii cu vârsta între 7-17 ani (inclusiv) necuprinși în sistemul de educație, reprezentând 11% din totalul populației din această categorie de vârstă. Trebuie menționat că, atunci când vine vorba de cifrele de școlarizare, toate datele furnizate de Institutul Național de Statistică sunt perimate, datând de cel puțin doi ani. Nu există date privind abandonul școlar, populația necuprinsă în sistemul de educație, nici măcar despre întreaga cohortă de elevi.

Mai mult, ultimul raport privind starea învățământului din România, document publicat altădată anual de către Ministerul Educației, nu a mai apărut din 2011, exact anul în care intra în vigoare Legea Educației Naționale, care prevede obligativitatea prezentării anuale a acestui raport.

Soluții pentru cei peste 260.000 de copii rămași în afara sistemului Ministerul Educației a demarat, în urmă cu peste zece ani, programul A Doua Șansă, menit să vină în sprijinul copiilor, tinerilor și adulților care nu au finalizat învățământul primar sau gimnazial, depășind cu cel puțin 4 ani vârsta de școlarizare corespunzătoare acestor niveluri. Practic, în momentul de față, programele A Doua Șansă reprezintă una dintre puținele oportunități pentru persoanele care nu au finalizat învăţământul obligatoriu de a-și continua studiile.

Cu toate acestea, o analiză realizată de Salvați Copiii la începutul acestui an relevă că în anul şcolar 2012-2013, doar 254 de şcoli derulau programe ADS, având 10.166 de cursanţi, dintre care doar 2.384 de minori.

Programul Salvati Copiii destinat re/integrării școlare a copiilor care au abandonat școala și neșcolarizați a demarat încă din 2001, având o abordare complexă care vizează atât intervenția educațională, cât și ameliorarea problemelor sociale cu care copiii și familiile se confruntă. Intervenția în comunitățile defavorizate, consilierea socială și sprijinul material (masă, rechizite și alte forme de sprijin în funcție de nevoi) sunt aspecte esențiale pentru integrarea și menținerea copiilor în școală. Anul trecut, 665 de copii au beneficiat de serviciile oferite în cadrul programului, iar 86% din ei și-au promovat examenele şcolare. Pentru ca modelul Salvați Copiii să fie replicat la nivel național, precum și pentru a se asigura accesul la educație de calitate pentru toții copiii, inclusiv pentru cei mai vulnerabili dintre ei, guvernul ar trebui să aloce un buget suficient, de minim 6% din PIB, așa cum prevede în continuare Legea Educaţiei Naţionale (art. 8), în condițiile în care România rămâne statul care alocă cea mai mică sumă per elev din toată Uniunea Europeană.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Lovitură pentru Dragoș Dolănescu. S-a încheiat clavarul
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Călin Georgescu fuge din România?! Adevărul despre boala de care suferă. A recunoscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Trump îi dă lovitura decisivă lui Putin! Rusia va trebui să plătească tot
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă