UDMR se pregăteşte de alegeri. Vezi ce şi-a propus Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, în faţa delegaţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, că obiectivul Uniunii în 2012 este obţinerea unui rezultat electoral similar celui obţinut în 2008.
Romania TV
25 feb. 2012, 11:19
UDMR se pregăteşte de alegeri. Vezi ce şi-a propus Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a atras atenţia delegaţilor CRU că 2012 este cel mai greu an electoral de până acum, întrucât, după o perioadă foarte grea, în care Uniunea şi-a asumat guvernarea, o aşteaptă „o competiţie fără precedent în comunitatea maghiară”.

Kelemen a afirmat că obiectivul UDMR este un rezultat similar celui obţinut în 2008.

„S-a vorbit de 3, 10 şi 17 iunie, noi am fi putut accepta şi 3 iunie, dar nu a fost o dată potrivită pentru colegii noştri ortodocşi. Pentru noi în 2012 cea mai mare provocare este organizarea alegerilor locale şi parlamentare. Cred că e cel mai greu an al alegerilor locale şi parlamentare, nu că în anii trecuţi ar fi fost uşoare, dar acum e cea mai grea ediţie. Suntem după o perioadă foarte grea. După o perioadă de guvernare unde ne-am asumat decizii guvernamentale, trebuie să le cerem oamenilor încrederea. Pe de altă parte, s-a creat a treia formaţiune politică maghiară, deci al doilea partid (PPMT – n.r.). E o cale greşită. Vom avem o competiţie fără precedent în comunitate maghiară, depinde de noi ce rezultate vom atinge”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că reprezentanţii UDMR au spus întotdeauna că sunt deschişi la dialog, iar maghiarimea trebuie să-şi dea seama că nu Uniunea este cea care a respins cooperarea.

„Am spus că suntem adepţii dialogului, cooperării, că suntem deschişi, acum câteva zile am primit mesajul că nu vom coopera. Acest lucru nu a depins de noi, maghiarii trebuie să-şi dea seama că nu UDMR a respins cooperarea. Ne avem doar pe noi înşine în 2012, iar obiectivul nostru este să asigurăm reprezentarea la nivelul anului 2008”, a arăta el.

Kelemen Hunor a adăugat că pregătirea pentru alegeri trebuie să aibă la bază obiectivele atinse, dar şi sinceritatea şi înţelegerea.

„Să spunem că ne ocupăm de problemele comunităţii maghiare nu doar în campania electorală, că ştim care sunt soluţiile, cunoaştem probleme şi mijloacele prin care le putem soluţiona. Sunt convins că în alegerile locale din acest an putem să repetăm rezultatele din 2008, pentru că adversarii noşti politici au obiectivul de a aduna voturi şi nu de a obţine mandate politice. (…) Avem 280 de primari, peste 2.000 de consilieri locali, obiectivul e ca după 2012 să avem o echipă tot atât de puternică”, a spus Kelemen.

El a spus că adversarii politici ai UDMR „încearcă să dezbine această Uniune, care timp de 22 de ani a luptat pentru această comunitate”.

„Din acest punct de vedere, putem spune că în ultimii 22 de ani am făcut tot ce am putut face”, a spus Kelemen Hunor, adăugând că a auzit că „cineva” a vizitat în ultimele zile toate regiunile din Transilvania şi şi-a aplecat urechea către oameni, dar a întârziat câte o oră şi jumătate.

El a adăugat că, în 2008, când PCM a participat la alegeri, a obţinut Primăria din Târgu Secuiesc, însă ulterior primarul a fost arestat sub acuzaţia de corupţie.

„Acesta e singurul rezultat al dânşilor, noi avem destule, trebuie să ne bazăm pe ele. Maghiarii din Transilvania nu se aşteaptă la angoase, ci la rezultate, iar noi putem promite că în felul în care am construit comunitatea până acum o vom face şi după 2012. Trebuie să recâştigăm conducerea autorităţilor locale din Mureş, Harghita, Covasna şi să păstrăm acele localităţi unde suntem pe poziţie decizională. Colegii noştri au muncit bine şi cred că putem câştiga încrederea alegătorilor”, a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a arătat că reprezentanţii Uniunii au pierdut Târgu Mureşul încă din 2000 şi îl vor obţine doar cu un candidat de încredere, precum consilierul de stat în Ministerul Sănătăţii Vass Levente.

„O vom face cu el în culorile UDMR. Părea că anumite organizaţii (CNMT – n.r.) l-ar fi sprijinit dacă nu era candidat UDMR. Acest lucru nu e posibil, din motive pe care şi dânşii le cunosc. Cert e că judeţul Mureş e foarte puternic, însă oraşul Târgu Mureş e un oraş cu mari probleme”, a spus Kelemen Hunor.

El a spus că se referă la problemele legate de Şcoala Generală 2, dar şi la faptul că în cursa pentru Primăria Târgu Mureş s-a înscris încă un candidat maghiar, „care a fost în fruntea unei organizaţii UDMR şi care poartă ranchiună” (Benedek Imre, sprijinit de PCM, exclus din UDMR în 2008 – n.r.).

„Trebuie să începem pregătirea pentru alegeri uitând de frustrările personale, nu trebuie niciun minut să ne luptăm noi între noi, în Târgu Mureş sau în altă parte, ar fi cea mai mare greşeală dacă am intensifica tensiunile interioare (din interiorul comunităţii – n.r). Ar fi bine să încheiem dezbaterile interne şi să le reluăm abia după 10 iunie. Să punem problemele în paranteză şi sunt convins că vom avea o reprezentare puternică în autorităţile locale în 2012. Şi, cu aceasta, vom avea şi o reprezentare parlamentară puternică, ce va conferi o siguranţă”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că, dacă UDMR va avea o fracţiune puternică în Parlament, „este o chestiune secundară” dacă va fi la guvernare sau în opoziţie.

„Am fost întrebat acum două zile dacă suntem pregătiţi pentru rolul de a fi în opoziţie. Am răspuns că am mai fost în opoziţie. Dar noi ne pregătim pentru ce e mai important – să avem o fracţiune puternică în Parlament, să nu pornim în două direcţii şi să ne păstrăm gravitatea. Comunitatea maghiară încă consideră că viitorul comunităţii e în mâinile noastre şi e obligaţia noastră să-l păstrăm. Să fim credibili şi să promitem doar lucruri pe care le putem realiza. Să schimbăm unde e nevoie de schimbare şi să întărim echipele care au lucrat bine – în 95 la sută din cazuri oamenii noştri au lucrat bine. Vă urez succes, consecvenţă, deschidere în direcţia oamenilor, de ei trebuie să ne ocupăm, nu de adversarii noştri. Iar la sfârşitul anului să putem spune că am primit încrederea oamenilor pentru că valorile pe care comunitatea le-a încredinţat Uniunii sunt ale noastre şi noi putem să le ducem mai departe”, a conchis Kelemen Hunor.

Consiliul Reprezentanţilor Unionali, miniparlamentul UDMR, care s-a întrunit, sâmbătă, la Târgu Mureş, are pe ordinea de zi raportul preşedintelui unional, discuţii legate de acesta, dar şi un punct legat de adoptarea unui regulament pentru desemnarea candidaţilor Uniunii la alegerile locale.

Pe de altă parte, zece persoane au manifestat împotriva proiectului minier de la Roşia Montană în faţa Palatului Culturii din Târgu Mureş, unde s-a desfăşurat masa rotundă de mediere a UDMR, urmată de Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU).

Manifestanţii au avut pancarte pe care scria, în română şi maghiară, „Uniţi pentru a salva Roşia Montană”. Pe alte pancarte erau mesaje, în maghiară, precum „Promisiunea este o vorbă frumoasă, dar respectarea ei este chiar mai bună”, „UDMR, nu trăda Roşia Montană, fiindcă pierzi multe voturi”, „Salvaţi Roşia Montană” şi „Când am votat, UDMR a fost împotriva cianurii şi acum vrem să rămână aşa”.

Unul dintre manifestanţi, Tatiana Tomescu, a declarat pentru MEDIAFAX că acţiunea are rolul de a le reaminti miniştrilor Borbely Laszlo şi Kelemen Hunor că au obligaţia „de a acţiona nu în detrimentul cetăţenilor, ci spre binele lor”.

La rândul său, ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat legat de manifestanţie că România este o ţară liberă, democratică, unde toată lumea poate să-şi susţină punctul de vedere „în cadru legal şi organizat”.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Ne va fi frică să mai aprindem lumina! Facturile sar în aer
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Poșta Română a început distribuirea pensiilor recalculate: Câți bani urmează să primească retroactiv pensionarii
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică