Premieră: Senatul a respins cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis pe Codul Silvic. Care sunt motivele

Senatul a respins cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, la legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic. Legea a fost adoptată în varianta iniţială şi trimisă Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Iulian Tudor
24 apr. 2015, 12:58
Premieră: Senatul a respins cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis pe Codul Silvic. Care sunt motivele

Respingerea cererii de reexaminare a şefului statului a întrunit în Senat 58 de voturi favorabile, 27 de voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Respingerea solicitării reprezintă o premieră, întrucât este prima cerere de reexaminare a lui Klaus Iohannis, în urma căreia Parlamentul nu îşi însuşeşte observaţiile şefului statului şi adoptă din nou legea în forma iniţială a Parlamentului.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Silvic. Care sunt motivele

Reprezentantul Guvernului la dezbaterile din Senat, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Dan Popescu, a declarat că Guvernul susţine raportul comisiei de agricultură, de respingere a cererii de reexaminare, şi adoptarea legii în forma trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Senatorul PSD Neculai Bereanu a declarat în plen că legea, din nefericire, în loc să fie promulgată şi trimisă la Monitorul Oficial, a fost trimisă la reexaminare şi se află din nou în Parlament.

„A fost dezbătută un an, de toate forţele şi toţi cei implicaţi şi îşi doresc această lege, de către proprietari şi de păduri, ONG-uri autorităţi locale. S-a decis că este o lege bună. Noi, ca partid, dorim să votăm legea aşa cum a fost votată ea iniţial”, a spus senatorul PSD.

Şi senatorul PSD Gabriela Crețu a luat cuvântul în plen, spunând că cererea de reexaminare pare a fi scrisă de „un fundamentalism al doctrinei, care spune: piaţa este liberă, statul este impotent, Parlamentul trebuie să vegheze să nu se întâmple altfel”.

„Se pare că echipa domnului preşedinte nu a citit Constituţia, pentru că eu cred că preşedintele nu a citit această lege”, a mai spus senatoarea PSD.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, la rândul său, că este binevenită reglementarea şi limitarea cotei de piaţă a masei lemnoase, în anumite situaţii.

„Provin dintr-o zonă unde zi de zi se văd efectele negative ale acestui monopol pe piaţă. Nu cred că putem noi, Parlamentul, să legiferăm în interesul unei singure societăţi comerciale, în detrimentul IMM-urilor din domeniu. Este binevenită reglementarea, se găseşte pe toate pieţele. Singura diferenţă este că e mai strictă”, a mai spus senatorul UDMR.

El a precizat că, prin această lege, „sute de mii de hectare vor veni spre ocoalele silvice, iar proprietarii vor semna contracte de pază sau amenajamente silvice”.

„Vom susţine legea şi motivele pentru care s-a solicitat reexaminarea nu sunt fundamentate„, a mai arătat Tanczos Barna.

Citeşte şi: Fostul ministru Doina Pană îl ACUZĂ pe Iohannis de DEZINFORMARE după ce a cerut reexaminarea noului Cod Silvic

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, pe 23 martie, Parlamentului, Legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic, spre reexaminare, pe motiv că are prevederi de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi creează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

Klaus Iohannis considera că motivul retrimiterii legii pentru modificarea şi completarea Codului Silvic la Parlament se referă la faptul că „unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Graţiela Gavrilescu lansa, ulterior, un apel public către parlamentari să reexamineze de urgenţă proiectul Codului Silvic, trimis pentru revizuire de preşedintele Klaus Iohannis.

Gavrilescu spunea că proiectul noului Cod Silvic a fost discutat de specialişti şi de întreaga clasă politică de mai bine de trei ani, până în februarie când a fost adoptat de Parlament.

„Noul Cod Silvic vine cu o serie de articole importante care au rolul să pună capăt monopolurilor mari în domeniul prelucrării lemnului şi să determine intrarea în normalitate a suprafeţelor de păduri deţinute de micii proprietari din ţară„, afirma ministrul.

De asemenea, referindu-se la decizia preşedintelui Klaus Iohannis de nepromulgare a Codului Silvic şi de solicitare a reexaminării acestuia de către Parlament, ministrul arăta că aceasta „nu face altceva decât să întârzie nejustificat punerea în aplicare a unei legislaţii corecte şi moderne, menită să apere micii proprietari de pădure, să combată tăierile ilegale şi să stimuleze extinderea fondului forestier naţional, în special în regiunile cu deficit mare de pădure”.

Cererea de reexaminare la Legea pentru modificarea şi completarea Codului Silvic va ajunge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Diana Șucu, reacție șocantă la adresa tinerilor prezenți la Beach Please: „Mi-e dor de Ceaușescu!”. Apoi, a șters postarea!
Capital.ro
Călin Georgescu e furios. Lovitura mârșavă la care nu s-a așteptat: Nimeni să nu mai fie înșelat!
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Povestea cutremurătoare a minorelor forțate să devină mirese. România, alături de Afganistan, India și Yemen, printre țările unde fetele se căsătoresc înainte de majorat
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Marea împăcare între Casa Regală și Prințul Harry
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Accident mortal în Arad! Două persoane și-au pierdut viața, iar alte patru sunt rănite: „Ce nenorocire i-a lovit pe acești oameni”
Cancan.ro
România, lovită de un fenomen periculos în săptămâna 14-20 iulie 2025. ANM, avertizare de ultimă oră!
Playsport.ro
Cum a ajuns un brașovean să fie găsit mumificat în propria casă. Timp de 6 ani, nimeni nu l-a căutat
Capital.ro
Cristela Georgescu a făcut totul public. Ce i s-a întâmplat: Mă aștepta la marginea pădurii...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 18 iulie 2025. Patru zodii sunt favorizate de astre, se deschid noi drumuri
MediaFlux
Haine cu aer condiționat. Alimentarea se face cu panouri solare ultra subțiri
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Grafenul, arma secretă a tranziției energetice: România pregătește revenirea unei resurse uitate