Ce drepturi consideră românii că sunt respectate cu adevărat în ţara lor? Potrivit studiului IRES, dreptul la liberă circulație este identificat de către 91% dintre respondenți ca fiindu-le respectat, în România.
Dreptul de vot se plasează pe locul 2, cu 85% dintre respondenți care consideră că acest drept este respectat în România, iar dreptul la libera exprimare este considerat respectat de către 81% dintre cei chestionați.
78% dintre respondenți sunt de părere că este respectat dreptul de acces la informațiile de interes public.
Doar 57% dintre participanții la studiu sunt de acord că dreptul la tratament egal în fața justiției se respectă în România și numai 52% sunt de părere că în România este respectat dreptul la un nivel de trai decent.
Cine conduce, de fapt, România? Participanții la studiu sunt de părere că Președintele este cel care deține puterea reală în România (46% – procent în scădere cu 8 puncte față de decembrie 2010).
Pe locul secund, respondenții indică oamenii de afaceri (14%), iar pe poziția a treia sunt plasați baronii locali (10%).
Aceștia sunt urmați de serviciile secrete care cumulează 8%. Premierul și patronii trusturilor de presă sunt indicați fiecare de 4% dintre respondenți.
În ceea ce priveşte încrederea în liderii responsabili pentru securitate şi ordine publică, Teodor Meleșcanu, directorul Serviciului de Informații Externe, cumulează 63% dintre respondenți care spun că au o părere bună și foarte bună despre el.
45% dintre participanții la studiu au o părere bună și foarte bună despre George Maior, directorul Serviciului Român de Informații, iar 35% despre Gabriel Berca, ministrul Administrației și Internelor.
Directorii SIE și SRI sunt printre responsabilii identificați de respondenți ca făcând abuz de putere în mult mai mică măsură decât responsabilii locali.