LEACURI DIN GRĂDINĂ: De ce este feniculul o plantă magică

Feniculul, planta magică, vindecătoare, cu gust dulce, înrudită cu pătrunjelul, morcovul și mărarul, este folosită ca ingredient în rețete și ca plantă medicinală de sute de ani.
Iulian Tudor
18 aug. 2015, 08:06
LEACURI DIN GRĂDINĂ: De ce este feniculul o plantă magică

Feniculul sau molura (Foeniculum vulgare) este o specie de plantă perenă comestibilă din genul Foeniculum, familia Apiaceae (Umbelliferae), originară din zona Mediteranei, folosită din Antichitate și în Asia. Deși încă mai crește în sălbăticie, feniculul este cultivat pe toate continentele. La noi, feniculul crește numai cultivat.

El are trei părți, fiecare cu propria sa valoare nutritivă: bulbul, tulpina verde pal și frunzele penate. Este o plantă erbacee cu tulpina dreaptă, înaltă până la doi metri și ramificată începând de la bază. Frunzele, asemănătoare cu ale mărarului, au o aromă între lemn dulce și anason. Florile sunt mici, galben-aurii, dispuse în umbrele mari, terminale. Fructele, denumite de obicei în mod eronat semințe, au gust dulceag ușor mentolat și miros aromat.

Feniculul, pe lângă gustul deosebit conferă o sursă inegalabilă de vitamina C, vitamina A, antioxidanți, potasiu, acid folic și fibre. Fructele de fenicul, în afară de valoarea lor fitoterapeutică, reprezintă și un foarte apreciat condiment. Ele conțin 2-7% ulei volatil format din anetol, transanetol și cisanetol, limonen, alfa-pinen, fenconă, metilcarvicol, extragol; lipide, aleuronă, derivați cumarinici, flavonoide (cvercitin, camferoglicozid, flavonol-3-glucuronid), zaharuri, substanțe minerale, mucilagii, stigmasterină, potrivit www.csid.ro.

Teoretic, toată planta este comestibilă. Frunzele sale aromatizează salatele sau sunt utilizate ca ingredient pentru sosuri. Tulpina și bulbul, în afară de salate, pot fi consumate alături de brânză. Depinde însă de specie.

Grecii l-au considerat ca pe un medicament, dar și ca produs alimentar, iar romanii l-au apreciat mai mult ca pe un condiment. De asemenea, ei au făcut un extract de fenicul pentru a trata boli oculare, în special cataractele. În China Antică, unde era foarte popular, era folosit ca antidot împotriva mușcăturilor de șarpe, egiptenii și romanii îi cunoșteau calitățile stomahice și antitoxice. Împreună cu mărarul era folosit pentru prepararea așa-numitei „ape împotriva colicilor” și era utilizat în curele de slăbire datorită senzației de sațietate pe care o conferă.

Există câteva preparate pe bază de fenicul apreciate ca excelente remedii naturale, precum: ceaiul, necesar în vindecarea bronșitei, laringitei, amigdalitei, faringitei, oboselii fizice și psihice; pulberea, preparată din semințe, care ajută la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap.

Uleiul volatil determină acțiunea farmacologică : antispastică, sedativă, carminativă, expectorantă. Acesta conduce spre o stare de confort fiind util pentru persoanele nervoase, iritabile.

Vinul preparat din fructele de fenicul reprezintă un remediu natural excelent. Fructele de fenicul au proprietatea de a calma și alina durerile de orice natură și se pot utiliza sub formă de diverse preparate.

Feniculul are cea mai largă utilizare în tratarea și prevenirea indigestiilor, enterocolitei, colicilor, balonărilor, constipației, digestiei lente sau indigestiei. De asemenea este un bun vermifug, un tonic gastric, combate atonia digestivă și este folosit inclusiv în tratamentul colonului iritabil, potrivit www.herbwisdom.com. Feniculul este un antiseptic, carminativ (absoarbe gazele liniștind astfel crampele), sedativ, antiinflamator, spasmolitic asupra musculaturii netede, galactogog (stimulează secreția laptelui).

Este util în cazul infecțiilor renale și urinare, a pancreatitei, apendicitei, a prolapsului colonului, în profilaxia hemoroizilor în cazul insuficienței cardiace cu edem, anorexiei, precum și în anumite tulburări neurovegetative.

Are o largă utilizare și în cosmetică fiind folosit pentru îngrijirea pielii uscate și calmarea pielii iritate, dar și împotriva hematoamelor. Uleiul de masaj ajută la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, edemelor și a durerilor reumatice. Lasă pielea elastică, netedă, fiind un excelent factor de relaxare, potrivit www.daciccool.ro.

Feniculul este contraindicat în ulcerul gastric și duodenal, în enterocolite cronice și acute. Foarte rar apar reacții alergice cutanate, gastrice și intestinale.

Citeşte şi Efectele secundare ale REMEDIILOR NATURISTE. Iată ce plante te pot îmbolnăvi

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Problemele de sănătate i-au stricat vacanța în Italia Andreei Marin! „Stau cu tratamentul pe noptieră!“
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Anunț trist despre Ion Iliescu. Nina Iliescu a suferit o pierdere imensă
Playtech.ro
Diferenţa dintre blocurile din Bucureşti cu bulina roşie şi cele cu semnul „U”. Care sunt într-un pericol mai mare în cazul unui cutremur semnificativ
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Ceaușescu și mâncarea preferată. Ce i se punea dictatorului pe masă
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Dani Oţil a dat de belea! Cafeneaua de fițe din Herăstrău l-a costat scump: afacerea i s-a scufundat, iar datoriile îl
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Românii trebuie să achite banii către stat. Declarația, obligatorie în fiecare lună. Amendă pentru lipsa acesteia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Despărțire-surpriză în lumea Mireasa! Care dintre prezentatoare a fost lăsată pentru o fostă concurentă
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări