Ion Caramitru va primi premiul pentru întreaga activitate la ediţia din acest an a TIFF

Ion Caramitru, una dintre cele mai active personalităţi din teatrul şi filmul românesc, va fi omagiat la cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde va primi premiul pentru întreaga activitate.
Romania TV
19 apr. 2012, 12:15
Ion Caramitru va primi premiul pentru întreaga activitate la ediţia din acest an a TIFF

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de organizatorii TIFF, Ion Caramitru va primi premiul pentru întreaga activitate, oferit în fiecare an unei personalităţi din cinematografia autohtonă.

În onoarea sa, filmul „Ştefan Luchian”, în care a jucat rolul principal, va fi proiectat, după trei decenii de la lansare, la TIFF 2012.

Director al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, fondator şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România şi fost ministru al Culturii (1996 – 2000), Ion Caramitru, în vârstă de 70 de ani, şi-a legat numele de evenimente majore din cultura şi politica românească.

El a debutat pe marele ecran în „Comoara din Vadul Vechi” (1964), regizat de Victor Iliu. Au urmat roluri în peste 40 de producţii româneşti şi străine şi colaborări cu nume mari ale cinematografiei, precum Liviu Ciulei, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Steven Soderbergh, Brian De Palma şi Costa-Gavras.

Cariera sa include roluri în filme ca „Pădurea Spânzuraţilor” (regia Liviu Ciulei), „Dimineţile unui băiat cuminte” (regia Andrei Blaier), „Baladă pentru Măriuca” (regia Titel Constantinescu şi Constantin Neagu), „Dincolo de pod” şi „Între oglinzi paralele” (regia Mircea Veroiu), „Înainte de tăcere” (regia Alexa Visarion), „Bietul Ioanide” (regia Dan Piţa), „Ştefan Luchian” (r. Nicolae Mărgineanu), „Promisiuni” (regia Elisabeta Bostan), „Întunecare” (regia Alexandru Tatos), seria „Liceenii” (regia Nicolae Corjos).

Câţiva ani mai târziu, începând cu „Declaraţie de dragoste” şi continuând cu „Liceenii” şi „Extemporal la dirigenţie”, Ion Caramitru avea să devină îndrăgitul şi foarte popularul diriginte Socrate.

După 1989, numele său a apărut pe afişele unor producţii străine precum „Kafka” (1991), un thriller marca Steven Soderbergh inspirat de viaţa lui Franz Kafka, „Two Deaths” (regia Nicolas Roeg), „Misiune: Imposibilă/ Mission: Impossible” (regia Brian De Palma) şi „Amen” (regia Costa-Gavras), consolidându-şi reputaţia de actor talentat şi exigent şi dincolo de graniţele României.

Pe scenă, a debutat în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ştefănescu, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 1964. De-a lungul carierei sale, a avut partituri importante în piese de teatru semnate de William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset şi Mihail Sebastian. În portofoliul său intră colaborări cu regizori de renume ai teatrului românesc, precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Vlad Mugur, Yuriy Kordonskiy, Radu Penciulescu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu.

Ca actor şi regizor la Teatrul Bulandra din Bucureşti – al cărui directorat l-a deţinut între 1990 şi 1993 -, a pus în scenă piese ca „Amintiri” de Alexei Arbuzov şi „Neînsemnaţii” de Terry Johnson. Din 2005, este director al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a montat spectacolele „Dineu cu proşti”, de Francis Veber, şi „Şapte dintr-o lovitură”, de Lia Bugnar.

În această perioadă, a fost şi profesor de arta actorului la UNATC (1976 – 1981), apoi profesor asociat al aceleiaşi instituţii, din 1997 până în 2001.

Ion Caramitru a fost onorat, de-a lungul timpului, cu numeroase distincţii. În 1995, regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii l-a decorat cu titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, pentru activitatea culturală româno-britanică iniţiată de acesta, iar doi ani mai târziu, statul francez i-a oferit medalia de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor. În anul 2000, a fost recompensat şi cu Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Facultatea de top în care nu intră oricine, dar pe care mulți o fac degeaba. Mii de studenți sunt revoltați de situație – constată că nu se pot angaja după ce încheie studiile
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dispozitivele AI ne urmăresc. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra intimitatea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună