Cum a ajuns un buzoian care lucra la o shaormerie din Titan în bucătăria emirului Qatarului

Cristian Manta este o persoană care nu caută publicitatea, care nu vrut să iasă pe sticlă, modest şi cu mult bun-simţ. Vă invităm să citiţi povestea fabuloasă a unui buzoian care a gătit pentru cei mai bogaţi oameni ai lumii.
Iulian Tudor
23 oct. 2015, 08:35
Cum a ajuns un buzoian care lucra la o shaormerie din Titan în bucătăria emirului Qatarului

A început să lucreze în bucătărie din nevoia de bani, scrie ziarulring.ro. Intrase la facultate şi trebuia să se întreţină. „Eu am fost practic. Aveam nevoie de bani, m-am angajat şi am rămas în domeniul ăsta pentru că îmi era uşor. Primul loc de muncă a fost la McDonald’ s, în Buzău, apoi am intrat la Telecomunicaţii, la Politehnică, şi m-am angajat la o shaormerie, Ponzi, în Titan. Acolo am început cu bucătăria. Apoi, un prieten m-a luat ajutor la el la restaurant. În paralel mă duceam şi la un atelier auto pentru că îmi plăcea meseria asta, dar munca la maşini e grea iarna. Spălam motoarele cu benzină şi îmi crăpau mâinile. Prietenul de care vă vorbeam îmi spune: «Hotărăşte-te! Uite, în bucătărie e cald, e bine». Tot el mi-a arătat că se fac angajări la Grand Hotel Marriott şi mi-a spus: «Când apare anunţul de anagajare, te duci şi, ca să nu fii chiar praf, că pulbere eşti, du-te la o cafenea din Piaţa Vineri să mai înveţi câte ceva».

Citeşte şi Declaraţie ŞOCANTĂ a emirului din Qatar: „Nu primim refugiaţi, AVEM DESTUI SCLAVI”

Printre cei care au reuşit să se angajeze la Marriott m-am numărat şi eu. Acolo am învăţat ce înseamnă cu adevărat bucătăria profesionistă. În bucătărie trebuie să intri ca profesionist şi să termini ca artist”.

De la Ritz la Gordon Ramsay

După ani de lucru în Bucureşti, pentru Cristi începe periplul prin bucătăriile lumii, angajându-se în unele dintre cele mai cunoscute hoteluri şi lucrând sub comanda unor chefi care au făcut şi încă fac istorie în domeniul gastronomic. A ajuns la Ritz-Carlton, în Doha, Qatar, pe urmă în Japonia, apoi la o divizie de catering foarte cunoscută din Kuwait, după care a fost la o specializare la Paris şi a dat o probă la Ritz, în Londra, unde a lucrat şapte luni.

„Acolo era bucătărie clasică. Cei de la Ritz nu caută să obţină stele Michelin, aşa că am fost sfătuit să îmi caut un job într-o bucătărie care are stele, să învăţ şi altceva. Aşa m-am angajat la Gordon Ramsay, la restaurantul The Connaught, unde bucătar-şef era Angela Hartnett, cu o stea Michelin. Acolo m-am format. Era un ritm ameţitor, mult de muncă… Când ajungi la nivelul acesta nu mai e loc de sentimentalisme, de dor… Trebuie să fii pragmatic, altfel nu rezişti. E un mediu foarte dur. Când aveam liber mă mai duceam – doar ca să intru în bucătărie, pentru că nu mă interesau banii, ci doar să învăţ – la Albert Roux, un alt bucătar extraordinar, în restaurantul de la Sofitel”.

La un pas de moarte

De acolo a plecat pe vase de croazieră. „În Seychelles era să mor din cauza unei infecţii, aveam o problemă medicală care se agravase. Era în 2008, am fost la un pas să fac septicemie, cu o temperatură de 42 de grade. Din Seychelles până în Oman sunt cinci zile de «marş pe mare», abia am ajuns. Îmi scădeau temperatura corpului cu gheaţă. M-am operat în România şi, până la începutul anului 2009, am lucrat la un hotel din Iaşi, de unde am plecat să lucrez pentru emirul Qatarului, pe unul dintre iahturile sale personale.”

Ar vrea să rămână în ţară

Când lucrezi pentru un şef de stat, munca e uşor diferită faţă de ce fac alţi bucătari. Vin serviciile de pază şi protecţie care testează mâncarea, cumperi numai de la furnizori autorizaţi etc. „Mâncarea tradiţională era pregătită de un bucătar libanez, care gătea pentru ei de vreo 20 de ani, iar noi ne ocupam de restul. Ei călătoresc foarte mult, mănâncă în cele mai bune restaurante din lume, aşa că şi pe iaht vor aceeaşi calitate. Emirul era gurmand. Îi plăcea să guste din toate nebuniile, dar nu doar o dată a venit şi a cerut o salată sau un sandvici. Ingredientele? Cele mai bune şi mai exclusiviste. Ce să vă spun? Că am trimis un Boeing 777 până în Japonia special ca să aducă Yellow Fine Tuna (n.r. – o specie rară şi scumpă de ton) sau că alte ingrediente au fost aduse cu elicopterul? Trebuia să justificăm cheltuielile, dar bugetul era nelimitat”.

Citeşte şi Filme pe care orice gurmand trebuie să le vadă VIDEO

A gătit şi o groază de cărnuri de animale exotice, dar şi mămăligă – polenta pe numele ei occidental. „Şi bogaţii lumii mănâncă mămăligă, dar nu aşa cum o fac părinţii noştri. Este îmbunătăţită. I se pot adăuga multe ingrediente sau arome care o schimbă total”. Acum, Cristian Manta şi-ar dori să rămână în ţară, lucrează într-un restaurant din Buzău şi deţine, împreună cu un asociat, o măcelărie. Are un băieţel de doi ani şi este conştient că, deşi poate câştiga foarte mulţi bani, viaţa alături de familie este nepreţuită.

DailyBusiness
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Cât costă un șezlong pe plaja familiei Simonei Halep din Mamaia. Ce spune legea despre accesul turiștilor cu cearșafuri
Fanatik.ro
Un nou război pe harta lumii: numărul morţilor creşte de la o oră la alta, iar printre victime se află și copii
Capital.ro
Europa renunță la numerar? Anunțul șefei BCE privind banii cash în țările UE: Îmi place numerarul, dar...
Playtech.ro
Zilele norocoase în august 2025 pentru fiecare zodie. Norocul bate la ușă pentru un nativ pe 28
Adevarul
Rusia aduce la muncă un milion de indieni pentru a înlocui rușii trimiși pe front
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Evz.ro
Proiect de ordin de la ministerul energie pentru consumatorii vulnerabili. Ar putea beneficia de sisteme de partajare a energiei
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 24 iulie 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 15,53 milioane de lei la Loto 6/49
Cancan.ro
Andrei Haureș, asistent medical în Suceava, a fost găsit mort în casă. Avea doar 37 de ani 😢
Capital.ro
Nimeni nu mai scapă de ANAF. Fiscul a bătut palma cu americanii. Toți banii românilor vor fi găsiți
StirileBZI
CFR, îngenuncheat de datorii! Urmează cea mai dură restructurare din ultimii ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Incredibil. Doua accidente extrem de grave, unul după altul. Sunt mulți morți și răniți