Dumitru: Nu este suficient să creşti salariile profesorilor şi medicilor

România stă bine la capitolul macrostabilitate comparativ cu țările din jur, dar nu este suficient, pentru că are, în continuare, probleme majore date de lipsa infrastructurii și la nivelul educației și sănătății primare, susține președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
Filip Stan
28 oct. 2015, 12:17
Dumitru: Nu este suficient să creşti salariile profesorilor şi medicilor

„România, versus statele din jur, la stabilitate stă bine, dar nu este suficient, pentru că în continuare România are o problemă majoră — infrastructura! Poți să ai taxe mici, dar dacă mediul de afaceri nu le consideră predictibile nu o să ai investiții pe termen lung, de la investitori serioși. În plus, la nivel de educație și sănătate primară, România are probleme serioase. Nu este suficient să crești salariile profesorilor, ale medicilor, dacă nu schimbi nimic în structura cu care să își poată face meseria. (…) După 10 ani de învățat (în cazul medicilor — n.r.) să iei un salariu decent este o precondiție, dar și să îți faci meseria într-un cadru care să nu te deranjeze. Un investitor pe termen lung ar trebui să fie foarte preocupat de aceste aspecte. Și măsurile pe termen scurt sunt primite cu bucurie, dar reformele structurale sunt mult mai apreciate”, a subliniat Dumitru, potrivit Agerpres.

În opinia sa, investițiile în sănătate și educație au impact pe termen lung și asupra creșterii economice și asupra echității sociale. „Noi cheltuim pentru educație și sănătate, și ca procent din PIB, și ca procent din resursele bugetare, cel mai puțin din Europa. Avem o lege care spune 6% din PIB pentru educație, uite că în 2009 — 2013 am avut o medie de 3,5% din PIB. Media europeană este 5,5% din PIB. La sănătate am cheltuit 3,8% din PIB, media europeană este 6,4%”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

În privința creșterii economice, Dumitru a spus că, în perioada 2003 — 2014, media în România a fost de 3,5%, a cincea creștere la nivel european, însă în anumite perioade aceasta nu a fost sustenabilă, ceea ce a generat o volatilitate foarte mare, a patra din Europa, după țările baltice și Grecia. Iar ce s-a întâmplat în 2008 — 2009, cu o creștere de 8,5%, urmată de o scădere de 7,1% a demonstrat că acea creștere nu a fost sustenabilă.

Consecințele acestui aspect asupra mediului de afaceri s-au văzut în explozia numărului de insolvențe, la 62,9 insolvențe la 1.000 de firme active în 2013 și 45,4 insolvențe la 1.000 de firme active în 2014, cea mai mare pondere din UE. Prin comparație, în Polonia numărul de insolvențe la 1.000 de firme active a fost de 0,5 atât în 2013 cât și în 2014.

În opinia lui Dumitru, economia României crește, în continuare, pe baza consumului, investițiile publice sunt în continuare în suferință (probabil vor fi la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani), încrederea consumatorului este la nivelul dinaintea crizei, iar activitatea de creditare are o creștere dinamică, de 25% pe lei, de la an la an. „Dacă continuăm așa, putem discuta de sustenabilitate sau nu?”, s-a întrebat Ionuț Dumitru.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Video șocant cu Lamborghini-ul lui Diogo Jota în flăcări! Imagini terifiante ale accidentului mortal la câteva secunde după petrecerea sa
Capital.ro
Toată Rusia e în doliu. L-AU UCIS. Ucraina își vede visul împlinit cu armele americanilor
Playtech.ro
În ce țări poți ajunge cu trenul din România. Cât costă biletul și câte ore faci pe drum în funcție de destinație
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Știrista de la PRO TV a dat lovitura. Vis devenit realitate
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Gestul SFÂȘIETOR făcut de fiul lui Ion Cernea, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit al tatălui său să fie băgat în groapă
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contractele la curent
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs