Multe țări din regiune, între care Filipine și Vietnam, neagă revendicările Chinei pentru cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud, dar Beijingul a recuperat rapid teren și a extins insulele artificiale pentru a construi aeroporturi, piste și alte edificii.
Armata chineză a contactat cele două bombardiere americane cărora le-a cerut: ‘îndepărtați-vă de insulele noastre’, dar acestea nu s-au conformat cererii, relatează site-ul The Hill care citează un oficial american.
Cele două bombardiere B-52 au zburat în limita perimetrului de 12 mile marine deasupra unor insule artificiale, în apropiere de arhipelagul Spratly, a anunțat oficialul american.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bill Urban, a confirmat zborurile, dar a declarat reporterilor că bombardierele nu au trecut de limita celor 12 mile marine (circa 20 kilometri) din jurul insulelor, în interiorul cărora o țară are suveranitate, cu toate că regula nu se aplică la recife scufundate sau instalații artificiale construite pe ele. Bombardierele, care și-au efectuat misiunea pe 8-9 noiembrie, au primit două avertismente verbale din partea controlorilor chinezi de la sol, a afirmat Urban citat de media chineze, potrivit Agerpres.
În ultimele săptămâni, SUA au trimis două nave de război, între care la bordul uneia s-a aflat ministrul apărării Ashton Carter, în Marea Chinei de Sud. Pentagonul a descris această acțiune drept operațiuni pentru ‘libertatea de navigație’.
Însă Beijingul a calificat aceste navigări în Marea Chinei de Sud — o importantă rută maritimă despre care se crede că este bogată în resurse minerale — ca fiind ‘ilegale’. ‘Armata americană va continua să zboare, să navigheze și să acționeze oriunde și de câte ori permite legislația internațională. Marea Chinei de Sud nu este — și nu va fi — o excepție’, a precizat comandantul SUA în Pacific, amiralul Harry Harris, în cursul unei vizite la Beijing, la începutul lunii.