Fostul şef al ONPM şi alte şase persoane, ARESTATE. Cum funcţiona gruparea infracţională

Adrian Bărăscu, fostul şef al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, şi alte şase persoane au fost arestaţi preventiv marţi seară. Potrivit procurorilor DNA, Bărăscu a cerut ajutorul unor deputați pentru mutarea instituţiei la Ministerul Justiţiei, cu scopul de a evita controalele IGPR.
Romania TV
17 nov. 2015, 20:27
Fostul şef al ONPM şi alte şase persoane, ARESTATE. Cum funcţiona gruparea infracţională

Curtea de Apel București a dispus, marți seară, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului șef al Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM), chestorul Adrian Bărăscu, acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care abuz în serviciu, deturnare de fonduri, fals intelectual. În același dosar, au fost arestați alți cinci polițiști de la ONPM, respectiv Dan Cristian Pușcaș, Ion Octavian Nanu, Aurel Lehăduș, Marcel Daniel Gomeajă și Felicia Violeta Popa, toți având gradul de comisar șef.

De asemenea, a fost arestată și Andreea Violeta Liță, psiholog la ONPM.

Decizia nu este definitivă, însă cei șapte vot fi duși în arestul Poliției Capitalei.

Potrivit procurorilor DNA, fostul șef al ONPM și alți membri ai grupării infracționale au elaborat un proiect legislativ privind mutarea ONPM în cadrul Ministerului Justiției, ca instituție autonomă. Demersul avea ca scop evitarea controalelor IGPR, iar pentru susținerea proiectului a fost solicitat şi ajutorul unor deputați, potrivit referatului înaintat de procurorii DNA instanţei, odată cu propunerea de arestare preventivă a lui Adrian Bărăscu și a altor șase inculpați.

Pe fondul necesității de a asigura protecția și continuitatea grupului, Bărăscu Adrian-Augustin, Pintilescu Cristian, Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta și Liță Andreea-Violeta au elaborat un proiect de lege, prin care ONPM să fie ‘mutat’ în cadrul Ministerului Justiției, ca instituție autonomă, (…) (‘Ca la DNA’), în scopul evitării controalelor IGPR„, spun procurorii.

Potrivit acestora, pentru aducerea la îndeplinire a „autonomiei” instituției pe care o conducea, chestorul de poliție Adrian Bărăscu a contactat doi deputați, prin intermediul patronului unui restaurant, invitându-i la o masă pentru a obține promovarea proiectului de lege.

Citeşte şi Patru ofiţeri ai Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, REŢINUŢI de DNA

„În vederea susținerii proiectului de lege, Bărăscu Adrian-Augustin a organizat o nouă masă la restaurantul (…), finanțată din fonduri proprii, la care i-a invitat pe deputații (…) și (…), dar și pe omul de afaceri (…) (debitorul sumei de 5.000 euro împrumutate de la Bărăscu Adrian-Augustin, acesta fiind și patronul SC (…) SRL, una dintre firmele de casă ale ONPM-ului)”, se arată în referatul DNA.

Conform documentului, înțelesul noțiunii de „autonomie” în concepția autorilor proiectului legislativ a vizat întărirea posibilității de a frauda fondurile pentru protecția martorilor, fără nicio posibilitate de control, cu excepția acelui audit formal, în care cei auditați „își asumă răspunderea” cu privire la realitatea cheltuielilor.

De asemenea, proiectul prevedea că, în cazul excluderii din Program a martorilor ca urmare a unei culpe proprii, stabilită tot de funcționarii ONPM, aceștia erau obligați să achite cheltuielile efectuate pentru asigurarea protecției, prevederea fiind inclusă pentru a stopa eventuale reclamații ale martorilor.

„Nu în ultimul rând, ‘proiectul’ a mai lămurit o problemă care l-a deranjat pe chestorul de poliție Bărăscu Adrian-Augustin, reglementând ca măsura includerii în Program să nu mai fie luată prin ordonanța procurorului sau încheierea instanței de judecată, ci de el însuși, la propunerea judecătorului și procurorului”, se mai precizează în referatul procurorilor.

Anchetatorii notează că depistarea activității infracționale a grupării lui Adrian Bărăscu a devenit „aproape imposibilă”, pe fondul respectării secretului profesional, întrucât, pe baza unui cerc vicios, cei care au sesizat încălcarea legii nu au putut invoca elementele concrete care intrau în conținutul infracțiunilor sesizate, iar, pe de altă parte, organele de control și de audit nu au avut acces decât la evidențe formale, în care au putut verifica doar faptul că datele contabile erau bine întocmite, sub aspectul sumelor totalizate la fiecare capitol.

„În concret, Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al ONPM, s-a situat în centrul activității infracționale, asigurând coeziunea grupării, care a fost îndoctrinată succesiv, cu privire la imposibilitatea de exercitare a unui control real asupra ‘FPM’-ului (fondul de protecție a martorilor), în condițiile în care șefii instituției sunt ‘uniți’, nefiind obligați să suporte condițiile vitrege ale celorlalte unități de poliție. (…) Acest mecanism de fraudare a bugetului alocat protecției martorilor a fost posibil numai pe fondul conivenței infracționale a inculpaților aflați în funcțiile de conducere a instituției, întrucât dacă un șef de serviciu ar fi făcut opoziție, actele de estimare a cheltuielilor viitoare nu ar mai fi putut fi supradimensionate, achizițiile frauduloase ar fi fost stopate și, probabil, activitatea infracțională ar fi fost devoalată”, mai spune DNA.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
Playtech.ro
Ce scrie pe cauciucuri, ce înseamnă toate cifrele și simbolurile de pe anvelopele mașinilor
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un celebru cântăreț a murit. Melodiile sale au fost în topuri ani întregi
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
S-au mărit pensiile cu peste 70%. Anunțul anului pentru vârstnici: Act de dreptate făcut seniorilor!
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve