Finlanda s-a săturat şi ea de migranţi. Înăspreşte politica de primire a imigranţilor

Guvernul finlandez de centru-dreapta a prezentat marți un amplu plan de acțiune pentru stoparea fluxului necontrolat de migranți, măsură prin care Finlanda se alătură celorlalte state nordice în acțiunea de descurajare a imigrației ilegale.
Romania TV
08 dec. 2015, 18:18
Finlanda s-a săturat şi ea de migranţi. Înăspreşte politica de primire a imigranţilor

Finlanda se alătură celorlalte state nordice și înăsprește politica de primire a migranților
Noul plan, compus din aproape 80 de puncte, prevede alocarea de resurse financiare și umane suplimentare autorității care examinează cererile de azil, pentru ca decizia privind acceptarea sau respingerea acestora să se ia mai repede, iar migranții cărora li s-a respins solicitarea să fie expulzați rapid. Dar migranții cu cererea de azil aprobată nu vor primi un titlu de reședință permanent, ci doar unul temporar, iar acesta poate fi oricând anulat dacă între timp în țările lor de origine s-au îmbunătățit condițiile de securitate. Autoritățile de la Helsinki vor reevalua de două ori pe an evoluția acestor condiții în țări precum Afganistan, Siria, dar mai ales Irak, de unde provin majoritatea solicitanților de azil ajunși în Finlanda.

Vor fi create și două centre de repatriere, unde vor fi plasați în vederea expulzării migranții a căror cerere de azil a fost respinsă. Cât despre cei care au fost autorizați să rămână în taberele de refugiați, aceștia vor trebui să și muncească. ‘Nu este vorba în mod necesar despre muncă remunerată. Ar putea fi, de exemplu, participarea la întreținerea taberelor, dar în orice caz ei trebuie să ofere o contraprestație pentru ajutorul pe care-l primesc în Finlanda’, a explicat ministrul finlandez al justiției, Jari Lindstrom.

După ce doua fete minore finlandeze au fost violate de migranți, guvernul de la Helsinki a decis să includă printre aceste măsuri și expulzarea imediată a refugiaților care au comis delicte grave.

Numărul refugiaților din Orientul Mijlociu, Asia și Africa ajunși anul acesta în Finlanda este estimat la circa 35.000, dublu față de anul trecut. Majoritatea intră în țară prin nord, pe la punctul de frontieră Tornio, la granița cu Suedia, ori cu navele maritime de pasageri sosite din Germania. Dar în ultimele luni au început să vină și dinspre Rusia, tot dinspre nord, întrucât Norvegia nu le mai permite accesul. Guvernul de Oslo a închis pentru migranți frontiera cu Rusia, situată în apropierea Cercului Polar, după ce a constatat că tot mai mulți aleg această rută ca alternativă la ruta balcanică.

Și Suedia, recunoscută pentru politica ei de azil foarte generoasă care a făcut-o să devină, după Germania, a doua destinație preferată de migranții extracomunitari, a fost nevoită la rândul ei să adopte limitări ale acestei politici, după ce a ajuns în situația să nu mai aibă spații de cazare pentru noii veniți. Printre aceste măsuri, ce vor intra în vigoare în al doilea semestru al anului viitor, se numără eliberarea mai multor permise de ședere provizorii în locul celor permanente, înăsprirea condițiilor ce permit migranților să-și aducă familiile și intensificarea expulzărilor în cazul celor cărora li s-a respins cererea de azil. De asemenea, estimând că numărul migranților ajunși anul acesta în Suedia va fi de circa 190.000, executivul de la Stockholm a cerut Uniunii Europene să redistribuie o parte dintre ei către alte state din UE prin mecanismul cotelor obligatorii.

Danemarca a elaborat de asemenea măsuri pentru descurajarea sosirii migranților. După ce în luna august a redus ajutoarele sociale destinate acestora, premierul Lars Lokke Rasmussen a anunțat luna trecută un plan în 34 de puncte, într-unul dintre aceste puncte menționându-se că solicitanții de azil își vor putea aduce familiile în Danemarca abia după trei ani, față de un an cât este prevăzut în prezent.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, pensia socială. Cine poate beneficia de ea în 2025 și cum intră banii mai repede
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Ninsori în România în luna mai. Colțul țării unde stratul de zăpadă a ajuns la 10 centimetri deja
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
George Simion a plecat din țară. Unde a ajuns liderul AUR
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Opt persoane, printre care șase copii, au fost implicate într-un accident rutier grav în Suceava. Autoritățile au intervenit de urgență
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale