Lucrări de consolidare la Muzeul Ţăranului Român, din luna martie

Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) intră, începând cu luna martie, într-un amplu proces de consolidare, a anunțat joi managerul instituției, Virgil Ștefan Nițulescu.
Iulian Tudor
07 ian. 2016, 13:17
Lucrări de consolidare la Muzeul Ţăranului Român, din luna martie

„Sunt lucrări de consolidare la partea de monument istoric, ceea ce înseamnă că se vor face intervenții la structura clădirii, pentru a stabiliza construcția în caz de cutremur”, a precizat Virgil Ștefan Nițulescu, pentru Agerpres.

El a spus că există o serie de probleme la nivelurile superioare ale clădirii, cu precădere etajele al doilea și al treilea care nu sunt accesibile publicului, unde funcționează birouri, laboratoare și biblioteca.

De asemenea, se vor consolida turnul clădirii și va fi restaurat acoperișul. Pentru a se stabiliza aceste structuri se vor face lucrări la fundația clădirii, a explicat managerul MNȚR.

Costul total lucrărilor, care vor dura cel puțin doi ani și jumătate, va fi de aproape 6 milioane de euro, bani obținuți de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Nițulescu a precizat că împrumutul a fost contractat de Ministerul Culturii încă din perioada în care el era secretar de stat, banii urmând a fi primiți prin intermediul acestei instituții.

„Va trebui să facem loc constructorului pentru șantier și aceasta o să ne afecteze inclusiv activitatea expozițională. Probabil — rămâne de discutat — dacă vom mai putea avea acces la absolut toate sălile de expoziții temporare. S-ar putea ca una dintre săli — Sala Foaier — să fie afectată, la un moment dat, de șantier în cursul acestui”, a explicat Nițulescu.

El a dat asigurări că muzeul nu se închide.

„Chiar dacă vor începe lucrări într-una dintre aripi, muzeul va continua să funcționeze cu expoziția permanentă; cu toate celelalte expoziții temporare și alte evenimente vom funcționa în mod normal”, a spus managerul MNȚR.

Potrivit istoricului instituției, postat pe site-ul MNȚR, pe baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de regele Carol I, Mihail Vlădescu, ministru al cultelor din acea vreme, îl numește pe Alexandru Tzigara-Samurcaș director al Muzeului de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială, care a funcționat pe locul fostei monetării a statului până în 1912, când se pune piatra de temelie a ceea ce avea să devină clădirea „neo-românească” a Muzeului de la Șosea — cum îl vor numi multă vreme bucureștenii.

Clădirea MNȚR este amplasată în Piața Victoriei din București, alături de Muzeul „Grigore Antipa” și de Muzeul de Geologie. De întocmirea proiectului și conducerea lucrărilor s-a ocupat arhitectul N. Ghika-Budești, strălucit reprezentant al școlii autohtone de arhitectură care, potrivit opțiunii muzeologice a etnografului și directorului Alexandru Tzigara-Samurcaș, trebuia să înalțe „un palat al artei pământene”, dispus sub forma incintelor de tip monastic.

După 29 de ani, la capătul unor nesfârșite întreruperi, lucrările se va finaliza în 1941.

Ilustrare a stilului neoromânesc inspirat din fondul arhitectural tradițional, cu deosebire cel brâncovenesc, lucrarea se remarcă prin expresivitatea ansamblului compoziției, completată cu utilizarea ponderată a elementelor decorative florale și zoomorfe.

Zidăria aparentă de cărămidă roșie, marile ferestre reunite sub arcade, coloanele logiei, balustrada, elementele traforate, eleganta siluetă a turnului central cu imaginea foișorului amintind de clopotnițele vechilor mănăstiri conferă clădirii somptuozitatea măsurată a unui adevărat palat al artei.

În anii ’60, clădirii i se adaugă un corp central de birouri și săli conexe, construit însă prin nesocotirea totală a datelor stilistice de bază ale concepției lui N. Ghika-Budești, noua construcție, amplasată laturalnic, în spatele monumentalului edificiu, individualizându-se printr-un mozaic de proporții, realizat în spiritul perioadei cvasi-proletcultiste a totalitarismului comunist.

Citeşte şi Muzeul Ţăranului, sărbătorit cu prima expoziţie de sunet din România

DailyBusiness
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
Spynews
Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
Bzi.ro
Dezvăluiri dureroase făcute de iubita lui Cătălin Botezatu! „Mereu plângeam!“
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care te va face să râzi cu lacrimi. Este partea a treia a unei serii celebre
Capital.ro
Serviciu militar obligatoriu. Risc imens pentru România. Un mare general dă alarma: Vom fi obligați
Playtech.ro
Planta care alungă țânțarii și se întreține ușor. Oricine o poate crește în ghiveci
DailyBusiness
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
Adevarul
Cum încearcă nord-coreenii să ascundă un distrugător scufundat în fața lui Kim Jong-un. „Este un lucru rușinos”
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
O româncă a fost dată dispărută în Toscana! Mașina Denisei a fost găsită abandonată | FOTO
Spynews
”Rămâi surd la insulte”. Jador, mesaj cu subînțeles după ce s-a confirmat că a condus drogat
Evz.ro
Perioadă stresantă pentru această zodie. Trebuie atenție la tot pasul
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Continuă televonela în lumea bogătașilor. Impresara a reacționat după ce a văzut că milionarul și amanta se căsătoresc
kanald.ro
O femeie a fost găsită moartă în locul accidentului din Botoșani, abia la o zi după tragedie. Cum s-a putut întâmpla un asemenea lucru
Cancan.ro
SINGURA carne care te ajută la slăbit și îți menține creierul sănătos, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: 'Ideal ar fi să o mâncăm de minimum 2 ori pe săptămână'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu NU mai scapă. E grav de tot, caz de pușcărie: Evident că sunt consecinţe!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
stirilekanald.ro
„Sunt distrusă” Mama Denisei, tânără care a dispărut fără urmă în Italia, face mărturii cutremurătoare! Ce au găsit oamenii legii în frigiderul victimei! Noi detalii schimbă cu totul cursul anchetei
Încă o doctoriță din Iași a murit, la doar 56 de ani. Anca ar fi făcut infarct chiar la muncă
MediaFlux
Se dau subvenții la curent pentru șase milioane de români. Cine sunt cei care beneficiază
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un gigant mondial se extinde cu patru hoteluri de lux în România