ONG-urile cer întreruperea dezbaterilor pe Noul Cod Rutier, pentru ca specialiştii să îşi prezinte propunerile

Peste 20 de ONG-uri solicită întreruperea dezbaterilor pe proiectul de modificare a Codului Rutier, de la Senat, pentru a permite specialiştilor care lucrează la Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă să prezinte propunerile lor, după ce au analizat traficul din cele mai mari oraşe din ţară.
Iulian Tudor
08 ian. 2016, 15:13
ONG-urile cer întreruperea dezbaterilor pe Noul Cod Rutier, pentru ca specialiştii să îşi prezinte propunerile

Cele 22 de organizaţii non-guvernamentale au transmis, joi, o scrisoare în atenţia preşedintelui Klaus Iohannis, ministrului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, şi a senatorilor pe tema proiectului de lege pentru modificarea Codului Rutier (modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice).

ONG-urile au solicitat întreruperea dezbaterilor pe acest proiect de lege pentru a permite specialiştilor care lucreaza la Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă să prezinte propunerile lor de modificare a Codului Rutier, după ce aceştia au analizat timp de 14 luni traficul rutier din cele mai mari oraşe din România.

„Pentru a facilita implementarea cât mai rapidă a PMUD este necesar ca modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 să se facă în acord cu dezbaterile ce vor urma analizei documentelor elaborate de specialiştii contractaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Faptul că în Senatul României se discută o modificare a Codului Rutier chiar înainte ca experţii să definitiveze documentele PMUD este o cauză a lipsei de comunicare între instituţii şi a lipsei consultărilor reale”, spun ONG-urile.

Reprezentanţii societăţii civile mai arată că ar fi oportun ca documentele elaborate de cei peste 100 de specialişti să fie explicate tuturor actorilor interesaţi, astfel încât aceste schimbări să fie înţelese şi dezbătute în detaliu, înainte ca Planurile de Mobilitate Urbană Durabile să fie adoptate.

„Apoi, după ce principiile şi argumentele acestui tip de planificare au fost înţelese, pot începe dezbaterile pe tema modificării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, mai spun ONG-urile.

Organizaţiile semnatare sunt: Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Asociaţia ActiveWatch, Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”, Asociaţia ProDoMo, Asociaţia Help to Heart, Fundaţia Comunitară Mureş Asociaţia Mai Bine – Iaşi, Asociaţia ProBikeAddiction – Iaşi, Asociatia Bike Works – Galaţi, Fundaţia Progress, Asociaţia unDAverde – Târgu Mureş, Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Bucureşti, Asociaţia Visum pentru Educaţie şi Cultură – Braşov, Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană, Asociaţia Peisagiştilor din România – filiala Bucureşti, Asociaţia Clubul de Ciclism şi Ecologie IaşiBike, Asociaţia JCI Craiova (Junior Chamber International), Clubul de Cicloturism „Napoca”, Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia Pro Biciclo Urbo – Tg. Mureş, Asociatia Outhentic Cycling Romania şi Federaţia Bicicliştilor din România.

Un număr de 40 de aleşi din toate partidele au elaborat un proiect al unui nou Cod Rutier prin care propun definirea şi sancţionarea şofatului agresiv, pe care îl consideră sursa principală de accidente.

Propunerea legislativă prevede la articolul 136 obligaţia conducătorilor de vehicule de a nu adopta un comportament agresiv în trafic. Astfel, demararea în trombă, circulaţia cu viteză la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia, folosirea repetată a semnalelor luminoase sau a claxonului pentru obligarea nejustificată a conducătorului vehiculului din faţă de a elibera banda de circulaţie, conducerea unui moped sau a unei motociclete pe o singură roată, circulaţia pe o altă bandă decât prima, cu viteză redusă nejustificat, împiedicând circulaţia regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa, mersul înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalţi participanţi la circulaţie ar putea intra în categoria „şofat agresiv”.

Sancţiunile se înăspresc pentru efectuarea unor manevre interzise, asociate comportamentului agresiv în trafic, cum ar fi: deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; efectuarea manevrei de întoarcere a vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; frânarea bruscă la revenirea pe bandă, imediat după ce conducătorului unui vehicul a efectuat o depăşire a unui vehicul, de natură a-l determina pe conducătorul acestuia din urma să schimbe brusc direcţia de mers sau să frâneze excesiv pentru a evita impactul; depăşirea neregulamentară a unei coloane oprite formată din vehicule obligate să oprească la pătrunderea într-o intersecţie, la trecerea la nivel cu calea ferată sau în alt caz de forţă majoră, în scopul de a plasa vehiculul în partea din faţă a coloanei.

În astfel de cazuri, şoferii riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (de la 6 la 8 puncte amendă, respectiv între 630 şi 840 de lei) şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Spynews
Anca Țurcașiu a devenit bunică! Nora sa a adus pe lume o fetiță. Ce nume va purta micuța: „Sunt cea mai fericită de pe pământ...” / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Premoniţie incredibilă! El e omul de fotbal care a ghicit, în urmă cu 17 zile, scorul corect, România – Ucraina 3-0 în direct! Video
Capital.ro
Vladimir Putin A ACCEPTAT. Președintele Rusiei va semna acordul
Playtech.ro
Ce soție frumoasă are Nicolae Stanciu! Căpitanului României are cu ce se mândri
DailyBusiness
Se schimbă Codul Rutier! Românii care au permise trebuie să știe asta
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Trei persoane și-au pierdut viața într-un teribil accident, în Iaşi. Un politician AUR și iubita lui au acroșat un pieton și s-au oprit într-un cap de pod / FOTO
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere. Un cunoscut lăutar s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o boală grea: "Dumnezeu să te ierte..." / FOTO
Evz.ro
Este vrajbă în toată regula la Antena 1. Două vedete, scandal monstru
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
BREAKING | Un politician AUR și iubita lui au murit într-un accident rutier cumplit
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a reapărut. A fost începutul sfârșitului”
Capital.ro
Devine obligatoriu în toată România. Ordinul intră peste tot în vigoare
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Declaratiile selectionerului Edward Iordanescu dupa victoria cu 3-0 impotriva Ucrainei la Euro 2024
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?