Veste proastă pentru fumători. În mai multe judeţe s-au luat deja măsuri pentru aplicarea legii antifumat

LEGEA ANTIFUMAT. În instituțiile publice locale s-au luat deja măsuri pentru aplicarea din 16 martie a legii antifumat, fiind amenajate spații destinate fumătorilor în afara sediilor instituțiilor, iar autoritățile cu rol în implementarea legii s-au pregătit pentru efectuarea de controale în localurile publice.
Romania TV
15 mart. 2016, 12:58
Veste proastă pentru fumători. În mai multe judeţe s-au luat deja măsuri pentru aplicarea legii antifumat

LEGEA ANTIFUMAT. Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun — așa-numita lege antifumat — a fost publicată în Monitorul Oficial la 1 februarie și va intra în vigoare la jumătatea lunii martie.

Citeşte şi Ce se întâmplă în organism la 20 de minute după ce ai terminat de fumat ultima ţigară

Legea interzice fumatul în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului.

HUNEDOARA

În incinta principalelor instituții publice din județul Hunedoara nu se fumează de ani buni, dar administrațiile locale au pregătite afară spații amenajate corespunzător pentru fumători.

O situație aparte este întâlnită la Primăria Deva unde, în urmă cu mai mulți ani, o parte dintre angajații fumători au renunțat la acest viciu în timpul orelor de program, preferând să fumeze doar acasă. Pentru ceilalți funcționari administrația locală a pregătit un loc pentru fumat.

„În cadrul Primăriei Deva este amenajat un loc de fumat în aer liber, prevăzut cu tot ceea ce scrie în lege. De asemenea, în spațiile interioare sunt marcaje de atenționare referitoare la interzicerea fumatului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al instituției, Mona Voinescu.

Citeşte şi: LEGEA ANTIFUMAT: „Vara nu-i ca iarna”. Ce subterfugii au găsit patronii de cluburi, baruri şi cafenele

Fumatul este interzis de mai mulți ani și în clădirea ce adăpostește sediile Consiliului Județean și Prefecturii Hunedoara.

„În Consiliul Județean Hunedoara nu există locuri pentru fumat, de aceea aplicarea legii, de miercuri încolo, nu impune modificări”, a menționat purtătorul de cuvânt al CJ Hunedoara, Anca Dumitra.

Angajații Prefecturii și cei ai CJ Hunedoara care fumează fac acest lucru afară, într-o curte interioară comună, unde s-a amenajat un loc pentru fumat.

În ceea ce-i privește pe cetățenii care vin cu probleme de rezolvat pe linie de administrație publică, aceștia au posibilitatea să-și stingă țigările la intrarea în sediile instituțiilor.

SIBIU

Ciprian Ștefan, directorul general al Complexului Național Muzeal ASTRA, a decis în urmă cu patru zile să se lase de fumat, pentru a da un exemplu colegilor săi fumători înainte să intre în vigoare Legea antifumat.

„De patru zile m-am lăsat de fumat, dar tare îmi e că nu o să mă țină prea mult. Am încercat și plasturi speciali, dar am făcut febră. Am renunțat la țigări în primul rând, pentru că nu e sănătos, dar am și mulți fumători în instituție și o să am probleme cu nefumătorii și fumătorii. Dacă îi las pe fumători să iasă afară, cinci minute, la fiecare oră, pentru o țigară, în opt ore se adună 40 de minute pentru țigări”, a declarat marți, pentru AGERPRES, Ciprian Ștefan.

În nicio clădire a Complexului Național Muzeal ASTRA nu se fumează de mai mulți ani. Toți angajații care vor să fumeze ies în stradă în fața clădirii.

Fumătorii vor avea la dispoziție trei locuri speciale pentru fumat în Muzeul ASTRA din Pădurea Dumbrava, unde sunt 10 hectare de vizitat și 10 kilometri de alei de străbătut.

Pentru angajații Primăriei Municipiului Sibiu și cei ai Muzeului Național Brukenthal locul de fumat este Piața Mare din centrul orașului, chiar în fața instituțiilor unde lucrează. La Primăria Sibiu, încă din 2011 s-a desființat locul de fumat din interior și au fost amplasate scrumiere în fața instituției.

Muzeul Brukenthal are reguli foarte stricte și fumatul nu a fost permis nici până acum. Unii angajați fumători au declarat marți, pentru AGERPRES, că și-au cumpărat țigări electronice pentru a putea fuma în birouri.

Președintele interimar al Consiliului Județean Sibiu, Constantin Șovăială, va amenaja în curtea instituției un loc cu masă și scaune, dar și extinctor, unde angajații instituției să poată fuma.

„Pentru colegii fumători amenajăm un loc special, în curtea Consiliului Județean, care să respecte condițiile impuse de lege. Le vom pune un afiș ca să știe că acela va fi un loc special pentru fumat, un extinctor, o masă, scaune, ca să stea civilizat. Eu nu sunt fumător”, a precizat marți, pentru AGERPRES, Constantin Șovăială.

Cei doi angajați fumători ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu nu pot fuma nici în instituție și nu vor putea fuma nici în fața ei.

„În instituție nu se fumează deloc. Fumătorii nu pot fuma nici în fața instituției, pentru că în față este parcul, lângă e Spitalul de Pediatrie și dincolo e locul de joacă al școlii. Fumătorii ar putea fuma, dacă iasă în strada cealaltă, prin curtea instituției. La noi oricum sunt doi fumători”, a explicat Cezar Budescu, directorul DSP Sibiu.

NEAMȚ

Majoritatea instituțiilor publice din județul Neamț au amplasate, în afara clădirilor, scrumiere atât pentru cei care lucrează în instituție, cât și pentru vizitatori. Șefii instituțiilor susțin că legea antifumat nu afectează activitatea pentru că nici până acum nu era permis fumatul în interiorul clădirilor.

Spre exemplu, primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a declarat, pentru AGERPRES, că angajații care fumează au de multă vreme un spațiu amenajat cu scrumiere la intrarea în instituție. Dragoș Chitic, el însuși fumător, a declarat că se va conforma și el prevederilor legii și nu va fuma în interiorul instituției, deși a făcut-o până acum.

„Există chiar la intrarea în primărie, în afara, un spțiu special amenajat. Acolo va merge toată lumea, fără excepție, dacă vrea să fumeze. Și eu mă voi conforma. Teoretic, nici până acum nu s-a fumat în primărie”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Emilia Arcan, a declarat că urmează să dispună amplasarea unor scrumiere în afara instituției.

„Sincer nu m-am gândit la așa ceva, mai ales că eu nu fumez. Dar trebuie să rezolvăm și această problemă. Oricum, fumatul nu era permis în interiorul instituției”, a declarat președintele CJ Neamț, Emilia Arcan.

Pe de altă parte, colonelul Ioan Nițică, inspectorul șef al ISU Neamț a declarat, pentru AGERPRES, că de miercuri tematica verificărilor va include și respectarea legii antifumat.

„Vom urmări respectarea legii în controalele tematice pe care le desfășurăm, în controalele programate dar și în cele inopinate pe care le realizăm în special în baruri și discoteci. Vom face aceste verificări atât în ceea ce îl privește pe administratorul societății cât și pe consumator”, a declarat colonelul Ioan Nițică.

TIMIȘ

Prefectul județului Timiș, Mircea Băcală, va începe de luni verificări în instituțiile și în spațiile publice, pentru a vedea dacă se respectă noile norme privind interzicerea fumatului în spațiile publice.

„Am așteptat data de la care intră în vigoare legea, iar de luni vor începe verificări în instituțiile și în spațiile publice, să vedem dacă se respectă legea care interzice fumatul în astfel de spații. Fumătorii Instituției Prefectului vor putea fuma doar în locul special amenajat de Consiliul Județean, în a cărei clădire funcționăm”, a declarat marți pentru AGERPRES prefectul Mircea Băcală.

Vezi şi: LEGEA ANTIFUMAT. De când este interzis fumatul în spaţiile publice: 16 sau 17 martie

Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Florian Zanfir, a precizat că fumoarul Palatului Administrativ va fi amenajat în curtea interioară, unde vor fi montate câteva scrumiere, dar nu și scaune.

Angajații Primăriei Timișoara ies la fumat în parcarea instituției, de aproape o lună, acolo fiind amenajate câteva scrumiere. Aceeași situație se regăsește și la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara, care a amenajat un spațiu pentru fumători în curtea interioară.

BISTRIȚA-NĂSĂUD

Legea antifumat va fi aplicată și la nivelul instituțiilor publice din județul Bistrița-Năsăud, angajații fiind invitați să folosească, după ziua de 16 martie, scrumierele metalice amplasate la intrarea în aceste clădiri.

La Primăria municipiului Bistrița, angajații au acces în curtea interioară, unde este amenajat un spațiu dotat cu scrumiere și cu bănci.

În schimb, cei din Palatul Administrativ, clădire care adăpostește Instituția Prefectului și Consiliul Județean, vor fi nevoiți să coboare unul sau două etaje, pentru a fuma lângă scrumierele metalice amplasate lângă ușile de acces. Și angajații Administrației Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud, care lucrează într-o clădire cu nouă etaje, vor fuma doar în afara instituției.

Prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, a declarat marți, că noile prevederi legale au fost aduse la cunoștința angajaților în cadrul unei ședințe interne organizate în urmă cu două săptămâni.

„În lateralele intrărilor există scrumiere metalice unde pot să arunce chiștoacele. Într-adevăr, nu este estetic să vezi în fața instituțiilor oameni fumând, și eu, ca nefumător, apreciez că ar trebui ca aceste locuri să fie cât mai departe de imaginea publică a instituțiilor, dar, evident, în spațiile deschise cetățenii pot să fumeze, cu acele excepții prevăzute de lege. Am gândit împreună cu colegii de la administrativ și o soluție, ca să amenajăm un loc în spatele Palatului Administrativ”, a spus Frenț.

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, prefectul Ovidiu Frenț și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, nu sunt fumători.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică