„Acum am aflat. La creştini, se spune că – dacă este soare afară – omul acela pleacă împăcat, mulţumit de viaţa lui pământească. Nu ştiu cum se spune la evrei şi nici nu-mi vine în minte, în clipa aceasta, vreo expresie anume”, a scris Mihai Şora pe pagina de Facebook, alăturând o fotografie care îi înfăţişează pe cei doi intelectuali.
„L-am preţuit mult pe Domnul Solomon Marcus. Nu doar pentru onestitatea intelectuală (rara avis, în zilele noastre), ci şi pentru felul său, cu totul deosebit, de a fi prezent în lume, „pe fază“, cum spun mai tinerii mei prieteni: înşurubat în problemele Cetăţii, cu o acuitate a privirii şi o ascuţime a minţii ieşite din comun, activ (dar fără afectare), neliniştit şi pătrunzător. O prezenţă singulară (şi, tocmai de aceea, cu atât mai valoroasă): nu avea nevoie de niciun grup, castă ori ceată pentru a exista”, a mai notat Mihai Şora.
Cei doi, Solomon Marcus şi Mihai Şora, apar imortalizaţi într-o fotografie făcută în 2012, de Luiza Palanciuc-Şora.
„Fotografia aceasta îmi este foarte dragă, o amintire luminoasă. Ţin minte că am râs împreună comentând-o:
„– Ia uitaţi-vă, Domnule Şora, cum stăm noi aici: dumneavoastră sprijinit în braţul stâng, eu – în dreptul.
– Pesemne că aşa trebuie să arate o gândire vie: susţinută de ambele braţe.”
Solomon Marcus, membru titular al Academiei României, s-a născut pe 1 martie 1925, la Bacău. A urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi a obţinut ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. A predat la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi este autor a numeroase studii interdisciplinare de cărţi privind utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale.
A fost tradus în mai multe limbi străine şi a publicat 50 de volume în România şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate.
Solomon Marcus a devenit din 1993 membru corespondent al Academiei Române, iar în 2001 a fost ales membru titular al instituţiei.
Numele academicianului român Solomon Marcus este citat în mari enciclopedii internaţionale, precum ”Brockhaus”, ”Enciclopedia Italiana”, ”Enciclopedia Universalis”, în enciclopedii internaţionale de matematică, informatică, cibernetică, lingvistică, semiotică şi literatură.
Profesorul Solomon Marcus a murit joi, la Institutul C.C. Iliescu din Bucureşti.