Panama Papers: Cum a dosit Elan Schwartzenberg aproape 20 de milioane de dolari de ochii Fiscului

Documentele din Panama Papers arată cum a dosit dosit Elan Schwartzenberg aproape 20 de milioane de dolari de ochii Fiscului prin paradisurile fiscale. 19 milioane de dolari au intrat într-un cont offshore manevrat de Elan Schwartzenberg în Lichtenstein. Banii au venit de la magnatul media Rupert Murdoch, iar transferul a avut loc în 2000, când afaceristul româno-israelian a vândut o firmă românească de panotaj ce controla aproximativ 17 la sută din publicitatea stradală.
Filip Stan
07 apr. 2016, 18:41
Panama Papers: Cum a dosit Elan Schwartzenberg aproape 20 de milioane de dolari de ochii Fiscului

Documentele #PanamaPapers arată şi că Elan Schwartzenberg, acum anchetat pentru corupţie, a înfiinţat mai multe companii offshore la casa de avocatură Mossack Fonseca. Una dintre acestea, susţin procurorii DNA, ar fi intermediat mita primită de fostul primar Radu Mazăre de la constructorul israelian, Avraham Morgenstern, pentru contractul privind un cartier de locuinţe sociale în Constanţa, scrie riseproject.

În a doua parte a anilor ‘90, Elan Schwartzenberg a apelat des la serviciile registratarului panamez Mossack Fonseca prin intermediul căruia a înfiinţat patru firme offshore în Insulele Virgine Britanice. Le-a folosit apoi ca paravane în afacerile derulate în România.

Atunci, Elan Schwartzenberg, pionier în domeniul publicităţii stradale la noi, tocmai deschidea o afacere de panotaj în 1997 prin firma Exclusiv Media din Capitală. Totul era controlat din Insulele Virgine Britanice, de offshore-ul Collio Financial SA (devenit ulterior O.M.E Limited).

#PanamaPapers dezvăluie că firma offshore declarase o subsidiară în România, adică societatea Exclusiv Media SRL care gestiona 17% din piaţa locală de publicitate outdoor. Suveica era însă mai complicată: la rândul lui, offshore-ul era controlat de alte căsuţe poştale, mai puţin 4000 de acţiuni ( 30%) care îi aparţineau oficial lui Elan Schwartzenberg.

După trei ani de activitate, firma-mamă din Insulele Virgine a vândut subsidiara românească Exclusiv Media cu 19 milioane de dolari. Banii au intrat într-un cont deschis la LGT Bank AG din Liechtenstein, iar compania a fost preluată de gigantul News Corporation patronat de magnatul media Rupert Murdoch, prin intermediul diviziei sale de publicitate News Outdoor.

Ulterior, numele firmei româneşti s-a schimbat, iar Murdoch a vândut mai departe, în 2011, către un grup de investitori reprezentaţi de fondul rusesc de investiţii, VTB Capital, controlat de Kremlin. Aceştia au intrat în schemă printr-un alt offshore, de astă dată din Cipru. Mai târziu, în 2014, SRL-ul bucureştean raporta 50 de angajaţi şi înregistra o cifră de afaceri de 14,5 milioane de lei.

Împreună cu Elan Schwartzenberg, în arhivele Mossack Fonseca, mai figurează încă patru persoane care au deţinut calitatea de directori ai offshore-ului din Insulele Virgine care a demarat afacerea de publicitate outdoor în România. Cei patru sunt Gilbert Wood, Viorel Bîtu, Vlad Ruţă şi David Rigoll.

Americanul Gilbert Prois Wood, 73 ani, a ajuns în România la începutul anilor ‘90 când a deschis o casă de avocatură specializată în investiţii străine făcute de companii multinaţionale. Reprezintă acum firma de avocatură Wood, Oltenaşu şi Asociaţii şi e membru fondator al Consiliului Investitorilor Străini din România. Website-ul consiliului menţionează că în trecut Gilbert Wood a lucrat pentru consorţiul General Electric în diverse proiecte militare. În 2014, Wood a fost condamnat în România la 4 luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.

“Nu pot discuta nimic despre clienţii noştri. În primul rând nu e conform cu statutul profesiei mele şi în al doilea rând este ilegal.”, spune Gilbert Wood acum, precizând totuşi că l-a cunoscut pe Elan Schwartzenberg la sfârşitul anilor ‘90.

 Vlad Ruţă, şi el fost director în compania lui Schwartzenberg din Caraibe, explică:“Din ce cunosc eu, Gilbert Wood a fost consultant. Nu ştiu funcţia pe care a fost el angajat. El n-a făcut, din ce ştiu, decât să încerce să aducă nişte jucători mari de media din străinătate ca să cumpere compania de aici”.

Viorel Bîtu, alt partener al lui Schwartzenberg în offshore-ul din spatele firmei de publicitate, a demisionat din funcţia de director al firmei româneşti de panotaj la începutul anului 2000, înainte de achiziţia via Lichtenstein.

Contactat de RISE Project, Viorel Bîtu a negat orice implicare în firma lui Schwartzenberg. E posibil, spune el, ca numele să-i apară în documentele offshore, dar fără să fi ştiut. I s-ar mai fi întâmplat asta, susţine Bîtu. “Am realizat atunci un raport de due-dilligence, dar nu am avut legături nici cu Exclusiv Media (România), nici cu O.M.E. Limited (Insulele Virgine Britanice)”, ne-a declarat Viorel Bîtu. Acesta lucra atunci pentru firma Arthur Andersen, o multinaţională specializată în consultanţă financiară şi care realizase, într-adevăr, un raport due-dilligence premergător tranzacţiei cu Murdoch.

Documentele Mossack Fonseca îl contrazic parţial: Bîtu şi-a dat demisia din funcţia de director la Exclusiv Media România ca să evite conflictul de interese atât timp cât o altă firmă la care el lucra făcuse due-diligence pentru afacerea cu panouri în care acelaşi Bîtu era implicat direct. Raportul respectiv a fost comandat de cumpărărorul SRL-ului, adică de holdingul miliardarului Rupert Murdoch. Viorel Bîtu este acum lider al Partidului 200 pentru Bucureşti, condus de copywriter-ul Bogdan Naumovici, şi va candida la alegerile locale din iunie.

În 2000, Elan Schwartzenberg a fost acuzat de înşelăciune chiar de către partenerii săi din Marea Britanie. Ei reclamau că Schwartzenberg i-a păcălit cu un milion de dolari atunci când le-a promis că va cumpăra nişte proprietăţi în numele lor, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Înşelătoria s-ar fi derulat prin SRL-ul românesc (Exclusiv Site Development), controlat de Schwartzenberg printr-un alt offshore (Blue Ribbon Assets Ltd) implicat şi în afacerea de panotaj. Procurorul de caz a fost Victor Ponta, iar dosarul a fost soluţionat în favoarea lui Schwartzenberg, după ce englezii şi-au retras plângerile..

Vlad Ruţă, îşi aminteşte şi că Elan Schwartzenberg l-a avut ca partener în afacerea de publicitate stradală pe Zaharia Schrotter, soţul creatoarei de modă Irina Schrotter – intrat în atenţia DIICOT pentru evaziune şi spălare de bani. Schrotter însă nu mai ştie dacă a fost implicat în societatea de panotaj: “Sincer să fiu, nu ştiu dacă eram sau nu eram parte, dar pentru că nu ştiu, nu vă pot contrazice. Nu am fost acţionar în Exclusiv Media niciodată. Confuzia e posibil să fie făcută pentru că eu am făcut o firmă care funcţiona sub sigla şi antetul Exclusiv Signs. Am lucrat la vremea rescpectivă cu firma Exclusiv Media, ştiu că exista. Am fost furnizor, i-am vândut panouri”, a conchis Schrotter.

Şpaga lui Mazăre, intermediată printr-un offshore Mossack Fonseca

Procurorii anticorupţie au deschis o nouă anchetă pe numele lui Schwartzenberg în dosarul care-l vizează pe fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. Potrivit procurorilor, Schwartzenberg ar fi intermediat mita pe care Mazăre o acceptase de la constructorul israelian Avraham Morgenstern. Acesta urmărea să căştige licitaţia publică pentru realizarea campusului social “Henri Coandă” din Constanţa, adică locuinţele pentru săraci cu care se lăuda Mazăre în campaniile electorale.

DNA susţine că afaceristul Avraham Morgenstern ar fi transferat, prin intermediul unei companii offshore, o sumă de peste 280.000 de euro în contul firmei Melici Management Inc din Insulele Virgine Britanice. Mai departe, banii ar fi ajuns la Radu Mazăre şi la fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre. Procurorii menţionează că beneficiarul real al firmei Melici Management Inc este chiar Elan Schwartzenberg.

În arhiva Mossack Fonseca se regăsesc documente legate şi de compania Melici Management Inc. Firma offshore a fost înregistrată în 2 ianuarie 1998 în Insulele Virgine Britanice, în aceeaşi perioadă cu Blue Ribbon Asstes LTD şi Garthmore Management – alte două căsuţe poştale comandate de Elan Schwartenberg prin intermediul casei de avocatură panameze şi folosite ca paravan în afaceri din România.

Citeşte mai mult aici

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să cureți salteaua obligatoriu ca să fie curată lună și să nu mai aibă pete. Soluția eficientă
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Trump a pornit mașinăria de război pentru a lovi în plin Rusia
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Unde și cum pot vota românii la alegerile prezidențiale! Obligații pentru cei care votează în localitatea de reședință
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile