Ce trebuie să ştii despre intoleranţa la lactoză

Laptele este unul dinte cele mai hrănitoare alimente, cu un conținut consistent de proteine, micronutrienți, calciu și carbohidrați. Astfel, nu este de mirare că acest super aliment este singurul folosit încă de la naștere.
Romania TV
26 apr. 2016, 08:55
Ce trebuie să ştii despre intoleranţa la lactoză

Totuși, lipsa unui consum constant de lapte duce la producția redusă sau scăderea activității lactazei – enzima care descompune lactoza în două glucide mai mici, glucoza și galactoza, localizată pe suprafața celulelor care căptușesc intestinul subțire.

Se estimează că un procent de 70-75% din populația adultă are un nivel scăzut de lactază în organism deoarece pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta rămâne în intestin, fermentează și produce în mai puțin de 30 de minute manifestări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greața, cu alte cuvinte intoleranța la lactoză.

Citeşte şi  Remedii naturale eficiente pentru intoleranţa la lactoză

Intoleranța la lactoză nu este același lucru cu alergia la lapte

Intoleranța la lactoză presupune de fapt insuficiența digerării zahărului din lapte. O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul său imunitar dă un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.

Alimente care conțin lactoză

Deși majoritatea asociază lactoza doar cu laptele și derivatele din acesta, există alimente la care nu v-ați fi așteptat să o conțină și care ar trebui evitate în cazul în care aveți simptomele specifice acestei afecțiuni. Printre acestea se numără: pâinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneză), muștarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate.

Știați că în cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, brânză tare, brânză Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente digeră lactoza sau mare parte din aceasta este scursă odată cu zerul și nu mai produce intoleranță? În schimb, sortimentele de brânză proaspătă, nematurată (mozzarella, ricotta, etc) trebuie în general evitate sau înlocuite cu soia.

Citeşte şi  Tot ce trebuie să ştii despre laptele vegetal

Cum știm dacă avem intoleranță la lactoză?

Pentru identificarea acestei afecțiuni, mai ales în cazul prezenței simptomelor specifice, există teste care măsoară absorbția de lactoză în sistemul digestiv. Unul dintre aceste teste presupune să bem dimineața, pe stomacul gol, un lichid care conține lactoză. Peste o jumătate de oră se măsoară cantitatea de glucoză din sânge, iar dacă aceasta nu crește cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat.

Un alt test este cel care măsoară cantitatea de hidrogen din respirație și poate fi folosit atât în cazul adulților, cât și al copiilor, mai puțin al bebelușilor. Dacă acesta are un nivel ridicat indică digerarea defectuoasă a lactozei.

„Contrar percepției comune, intoleranța la lactoză nu este neapărat o afecțiune moștenită, ci se poate dezvolta și la maturitate, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani, iar depistarea acesteia este dificilă din cauză că poate fi confundantă frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburări de absorbție intestinală sau colite. Numai în cazul sugarilor, când întârzierea în creștere și deficitul de dezvoltare se observă ușor poate fi evidentă”, explică dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma.

Află cum depistezi și cum tratezi intoleranța la gluten AICI

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Ce să pui la baza pepenilor ca să iasă mari și gustoși. Cel mai eficient îngrășământ natural care promite o recoltă bogată.
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A fost o legendă printre cei vii
Playtech.ro
SCANDALOS! Mihaela Rădulescu, goală pușcă! A făcut senzație cu ipostaza nud
DailyBusiness
BNR face anunțul zilei pentru toți românii cu credite în lei!
Adevarul
Armata Română pierde sute de militari lunar. Cum pot fi opriți soldații să părăsească sistemul
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Obținerea permisului de conducere. Noi întrebări la proba teoretică
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Cancan.ro
Mai rar s-a văzut aşa naş! Cum s-a îmbrăcat Cabral la nunta Roxanei Hulpe. FOTO şi VIDEO
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
De la 1 iulie crește salariul minim cu 400 de lei: Cu câți bani vor rămâne în mână românii după impozitare
Capital.ro
Este interzis în toată România! Legea peste care nu poți trece. Poliția te prinde imediat
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
CENTRALĂ NUCLEARĂ într-o STAȚIUNE MONTANTĂ din România! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'