Sorin Oprescu: Este exagerată chestiunea cu infecţii care provoacă moartea oamenilor VIDEO

Medicul Sorin Oprescu, primar suspendat al Capitalei, a declarat marți că nu îl cunoaște pe patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrescu, susținând că "este exagerată chestiunea cu infecții care provoacă moartea oamenilor".
Romania TV
10 mai 2016, 08:44
Sorin Oprescu: Este exagerată chestiunea cu infecţii care provoacă moartea oamenilor VIDEO

Prezent marți la sediul Curții de Apel București, unde se judecă o contestație depusă în dosarul în care este trimis în judecată pentru corupție, Sorin Oprescu le-a declarat jurnaliștilor că nu îl cunoaște pe Dan Condrescu, ci pe tatăl acestuia, care era farmacist șef la Spitalul Universitar.

Întrebat dacă ar avea curajul să se interneze într-un spital unde au fost găsiți dezinfectanți diluați, Oprescu a spus: „Da, pentru că lucrez într-o secție de chirurgie, văd și eu care este starea în secție, care este starea în spital. (…) Este exagerată chestiunea cu infecții care provoacă moartea oamenilor. Nu peste tot. Din ce cauză, cum, concentrație, contracte sunt departe de lucrurile astea, tocmai pentru faptul că nu am fost în ultimii șapte ani și jumătate în miezul sistemului, dar asta nu a înseamnă că nu am avut grijă de spitalele pe care le-am avut în custodie”.

Ministerul Sănătăţii a publicat lista spitalelor unde au fost găsiţi dezinfectanţi diluaţi. 1 spital din 6 are probleme

Sorin Oprescu spune că nu îl cunoaşte pe Dan Condrea, dar l-a cunoscut pe tatăl acestuia, iar contractual încheiat de Spitalul Universitar în 1994, când el era manager, a fost pentru o farmacie care a şi funcţionat, fără legătură cu dezinfectanţii, fiind aprobat de Consiliul de Adminsitraţie al SUUB.

„L-am cunoscut pe Condrea cel bătrân, nu şi pe cel tânăr. Contractul a fost încheiat cu Spitalul Universitar, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, în 1994. Era vorba de o farmacie, nu de un cinematograf sau de o cofetărie. (…) Contractele alea sunt semnate în urmă cu 20 şi ceva de ani, se făcea vorbire în ele de farmacie, ceea ce a şi fost, şi cu distribuţie de medicamente, cu aprobarea Consiliului de Adminisraţie, conform Legii 15 din 1990. Este exclus să fi semnat ceva pe perioada cât am stat la masterat”, a declarat Oprescu.

Întrebat dacă atunci când a fost director al Spitalului Universitare a folosit dezinfectanţi de la Hexi Pharma, Oprescu a răspuns: „Nici nu exista aceasta firmă la vremea respectivă. Era vorba de farmacistul şef şi de încă un farmacist , o societate comercială, cred că Mateescu se numea, care au încheiat acest contract. La urma urmei, nu am făcut un cinema, ci o farmacie care a funcţionat. Nu avea nicio legătură de detergenţii”.

Ministerul Sănătăţii a decis extinderea prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea biocidelor

El a precizat că s-ar delimita de speculaţiile că există o complicitate între oamenii de afaceri şi managerii spitalelor, întrucât achiziţiile acestor produse sunt făcute electronic.

„Nenoricirea face ca după ani de zile să funcţioneze preţul cel mai mic. Achiziţia este făcută conform legilor şi normelor în vigoare. În condiţiile astea, se poate întâmpla – ar trebui să nu se poată, dar uite că se poate – să diminueze concentraţiile”, a precizat Oprescu.

În legătură cu infecţiile nosocomiale din spitale, Oprescu a spus că, în urmă cu 20 de ani, existau epidemiologi şi microbiologi care făceau testări.

„Nu se mai întâmplă de un car de ani pentru că locurile în fiercare an s-au tot spus că se scot la concurs şi în fiecare an, între de 15 şi 20 februarie, indiferent de Guvern, se blochează, mă refer la locurile bugetate în spital. Trebuie să înţeleagă că nu toate structurile pot funcţiona cu lipsuri de genul ăsta şi iată că ajungem într-o situaţie din asta imposibilă”, a adăugat Oprescu.

Compania Hexi Pharma a funcţionat ani de zile în Spitalul Universitar, cu un sediu primit gratuit de la spital şi cu întreţinerea plătită tot de spital, a scris Digi 24, care prezintă şi contractual de asociere încheiat atunci.

Consiliul de administraţie al Spitalului Universitar, condus de Sorin Oprescu, a acceptat înfiinţarea unei farmacii-laborator private în incinta instituţiei. Potrivit contractului, spitalul punea la dispoziţie un spaţiu delimitat din perimetrul farmaciei existente, cu funcţionalitate separată, cu suprafaţa de aproape 100 de metri pătraţi, complet utilat. Spitalul Universitar se angajează să suporte în totalitate facturile la energie electrică, apă şi gaze, dar şi 20 la sută din costurile de producţie.

Şeful de producţie al noii societăţi „Universitar Farma” a fost Virgil Condrea, tatăl lui Dan Alexandru Condrea, acesta fin urmă intrând în acţionariatul firmei în 1996, la vârsta de 21 de ani, pe vremea când era student la Facultatea de Medicină „Carol Davila” din Capitală. În 2005, societatea şi-a schimbat numele în Hexi Pharma, potrivit Digi 24.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. Parchetul instanţei supreme a anunţat, pe 4 mai, că a început urmărirea penală în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Planta pe care bunicii o puneau în apă pentru ca puii să nu se îmbolnăvească. Funcționează și azi
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Parizerul din supermarketuri. Ce se ascunde în compoziție
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Curs valutar 7 mai. Cât costă 1 euro, după ce George Simion și Nicușor Dan au câștigat primul tur al alegerilor
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică