O sută de scaune rulante vor fi donate persoanelor cu dizabilităţi. Doritorii pot să contacteze APAA

O sută de scaune rulante urmează să fie donate persoanelor cu dizabilități de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în cadrul campaniei "Nu sunt invizibil", organizată în parteneriat cu Consiliul Național al Dizabilității din România.
Iulian Tudor
10 iun. 2016, 11:56
O sută de scaune rulante vor fi donate persoanelor cu dizabilităţi. Doritorii pot să contacteze APAA

Președintele APAA, Rozalina Lăpădatu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că doritorii trebuie să trimită un e-mail la [email protected] sau o scrisoare la adresa APAA, str. Ioniță Cegan, nr. 3, bl P27, ap. 1, sector 5, București. Sunt necesare o copie după cartea de identitate și o copie după certificatul de dizabilitate sau o scrisoare eliberată de medic care să certifice necesitatea unui scaun rulant.

Rozalia Lăpădatu a atras atenția asupra faptului că „orice distanță de parcurs în oraș, oricât de mică ar fi, reprezintă o mare provocare pentru persoanele cu dizabilități” și că pentru a remedia această situație trebuie depășită „o barieră de atitudine” din partea oamenilor care nu suferă de nicio invaliditate.

„Noi, cei sănătoși, care ne putem mișca și putem face tot ce ne dorim, trebuie să ne gândim că și aceia care sunt în scaune cu rotile vor, la fel ca noi, să meargă la piață, la cumpărături, să iasă în parc cu copilul, să se angajeze, să meargă la doctor. Trebuie să le creăm aceste condiții și să îi ajutăm să își depășească barierele impuse de dizabilitatea de care suferă”, a spus ea.

Președintele Consiliului Național al Dizabilității din România, Daniela Tontsch, a declarat că o persoană cu dizabilități poate obține un scaun rulant prin Casa de Asigurări o dată la cinci ani, însă acest scaun ajunge să se uzeze în primii doi ani, din cauza faptului că trebuie să suporte escaladarea repetată a treptelor și bordurilor.

„Numărul persoanelor cu dizabilități în România este în continuă creștere. Trăim o stare de inconștiență colectivă, atâta vreme cât noi, ca societate, nu simțim că neputința ne poate afecta pe fiecare și nu le oferim o existență demnă. (…) Pentru câteva zile, luni sau săptămâni, fiecare vom trăi neputința bătrâneții. Ce vom face în această situație? Accesul cu scaunul rulant e o aventură destinată eșecului”, a spus ea.

Florin Georgescu, consilier în cadrul Autorității Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), a declarat că ANPD își dorește să inițieze protocoale de colaborare cu PMB și primăriile de sector, pentru a fi implementate mai ușor măsurile de accesibilitate.

„Pe hârtie există aceste standarde de accesibilizare urbană, însă este foarte greu să le găsim transpuse în practică, din cauza unei răspunderi instituționale foarte precare. Din păcate, ANPD nu are atribuții de control în implementarea acestor standarde și, de aici, dificultatea de a trage la răspundere vreo anumită instituție în mod specific”, a arătat el.

De asemenea, mai multe zeci de persoane au participat la un marș cu scaune cu rotile, pe traseul Piața Unirii — Parcul Tineretului. Unele scaune au fost ocupate de persoane cu dizabilități, dar pe altele au fost scrise în mod simbolic numele unor utilizatori imaginari, pentru a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă cei care trebuie să se deplaseze prin oraș în acest mod.

Cele două zile ale campaniei „Nu sunt invizibil”, desfășurată în Parcul Tineretului, mai cuprind demonstrații sportive, trasee cu obstacole (rampe și borduri); un concert susținut de artiști, persoane cu dizabilități (vineri, între orele 19,00 — 21,00); ateliere pe teme legate de nutriție, kinetoterapie, planificarea activităților pentru persoanele cu dizabilități (sâmbătă, între orele 10,00 — 13,00).

Citeşte şi Medicii şi spitalele private din România – în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat – pe ultimul loc

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea