Şeful DIICOT, despre cărţile scrise în penitenciar: Trebuie verificat dacă au cu adevărat valoare ştiinţifică

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat marţi, după şedinţa plenului CSM, că nu este atât de important dacă deţinuţii aflaţi în executarea unei pedepse beneficiază de o reducere de 20 sau de 30 de zile pentru lucrările ştiinţifice redactate în detenţie, ci dacă aceste cărţi aduc cu adevărat ceva nou.
Iulian Tudor
28 iun. 2016, 13:03
Şeful DIICOT, despre cărţile scrise în penitenciar: Trebuie verificat dacă au cu adevărat valoare ştiinţifică

Update.  Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat marţi că propunerea Ministerului Justiţiei referitoare la zilele acordate deţinuţilor pentru elaborarea unei lucrări ştiinţifice în penitenciar este una raţională.

„Propunerea Ministerului Justiţiei mi se pare a fi raţională. Faţă de modul în care au fost interpretate anterior dispoziţiile sau faţă de ceea ce s-a întâmplat nu cred că ar fi bine să se acorde mai mult de 20 de zile”, a spus Lazăr, la ieşirea din sediul CSM.

Vicepreşedintele CSM, Luminiţa Palade, a arătat că aceste 20 de zile reprezintă un număr maxim care poate fi acordat pentru o lucrare ştiinţifică, indiferent câte zile a petrecut pentru scrierea cărţii respective.

„Singura diferenţă între Ministerul Justiţiei şi CSM porneşte de la faptul că fiecare lucrare are 20 de zile de eliberare indiferent de numărul de lucrări. (…) Sunt opinii diferite care pornesc de la înţelegeri diferite ale aceleiaşi probleme”, a explicat Palade.

Ea a precizat că nu doreşte să existe o discriminare între munca fizică şi cea intelectuală în închisoare.

Plenul CSM a avizat marţi propunerea de OUG a Ministerului Justiţiei privind executarea pedepselor, cu precizarea că se vor considera ca executate 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică elaborată.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii este consultativ.

Marţi, Guvernul ar putea adopta în şedinţă ordonanţa de urgenţă care modifică Legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Ce crede şeful DIICOT

Ar trebui văzut dacă scriu cărţi cu adevărat, ar trebui verificată fiecare lucrare în parte pentru a vedea dacă, într-adevăr, are vreo valoare ştiinţifică. Aici seamănă foarte mult cu lucrările de doctorat. Până la urmă, este foarte important să vezi dacă ai ceva nou de spus în toate economia asta şi dacă lucrarea ajută cu adevărat alte persoane”, a spus Daniel Horodniceanu, la finalul şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit news.ro.

Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism spune că nu ar fi atât de important dacă deţinuţii beneficiază de 20 sau de 30 de zile de reducere a pedepsei, fiind mai importantă valoarea ştiinţifică a lucrărilor.

În timpul şedinţei plen, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au semnalat faptul că proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost trimis în grabă, în condiţiile în care a fost programat să se dezbată în forul magistraţilor în aceeaşi zi cu discutarea în şedinţa de guvern.

„Ordonanţa este dată destul de, să zicem, în grabă. Este clar că azi e ultima zi când se pot da ordonanţe. Poate că n-ar fi fost lipsit de interes să vedem şi să se stabilească ce persoane pot fi capabile de astfel de lucrări. Dacă, în ceea ce priveşte invenţiile şi inovaţiile, avem un organism, OSIM, care spune şi acolo nu avem îndoieli că OSIM-ul îşi face datoria întotdeauna, în ceea ce priveşte capacitatea de a scrie cărţi, aici cred că putea fi găsită o soluţie care să fie inclusă în lege înainte de a lăsa pe oricine. S-ar putea să se înscrie la o astfel de posibilitate oameni care să nu poată scrie după dictare. Astfel de situaţii s-au mai remarcat în practică”, a spus preşedintele CSM, Mircea Aron, în şedinţa plenului.

La rândul său, judecătorul Norel Popescu s-a arătat nemulţumit de faptul că CSM va da un aviz pe un proiect de act normativ în condiţiile în care deja a fost programată dezbaterea lui, tot marţi, în şedinţa de guvern.

„Dacă sunt adevărate informaţiile că astăzi se discută în Guvern această ordonanţă de urgenţă, aş vrea să cred că nu se întâmplă acest lucru fără a fi citit avizul nostru. Pentru că altfel, dacă se discută astăzi, în paralel cu discuţia noastră în plen, avizul nostru se transformă, din punctul de vedere al Executivului, într-un demers formal, de imagine, fără a avea consistenţă”, a spus Norel Popescu.

Direcţia Legislaţie, documentare şi Contencios, aparatul de specialitate din CSM, a propus avizarea favorabilă a proiectului de ordonanţă publicat de Ministerul Justiţiei privind lucrările ştiinţifice publicate în penitenciar, însă cu amendamentul că beneficiul celor 20 de zile considerate ca executate să fie pentru fiecare carte publicată.

Plenul CSM a dat aviz favorabil proiectului, cu acel amendament.

CITEŞTE ŞI: Proiectul de OUG privind REDUCEREA cu 20 de zile a PEDEPSEI pentru deţinuţi, indiferent câte cărţi scriu, în DEZBATERE

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Ce nu ai voie să lipeşti pe parbrizul maşinii? Scrie clar în Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică