Proiectul de OUG privind REDUCEREA cu 20 de zile a PEDEPSEI pentru deţinuţi, indiferent câte cărţi scriu, în DEZBATERE

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG care prevede că un deținut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă indiferent de numărul de lucrări științifice elaborate.
Iulian Tudor
25 iun. 2016, 18:30
Proiectul de OUG privind REDUCEREA cu 20 de zile a PEDEPSEI pentru deţinuţi, indiferent câte cărţi scriu, în DEZBATERE

Mnisterul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Proiectul de OUG urmează să fie dezbătut în următoarea ședință de Guvern.

Prima modificare din proiect se referă la articolul 96 alineatul (1), litera f) care se modifică și va avea următorul cuprins: ”f) în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor științifice sau a invențiilor realizate”.

Inițiatorul susține, în nota de fundamentare a proiectului, că această soluție legislativă a luat în considerare necesitatea clarificării de urgență a acestei situații și constituirea unei baze legale certe și previzibile în acest domeniu care a generat ample discuții atât în rândul practicienilor dreptului, cât și în cel al societății în general.

De asemenea, se prevede introducerea unui nou articol — art. 96 indice 1 — procedura elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, prin care sunt prevăzute expres instituțiile competente să stabilească brevetarea invențiilor și caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți, precum și precizarea expresă că lucrările științifice se pot realiza în domeniile și specializările universitare stabilite prin HG nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2016 — 2017, publicat în MO, Partea I, nr.413 din 1 iunie 2016.

”(1) Caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți este stabilit, potrivit dispozițiilor legale, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice, denumit în continuare CNCȘ, cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării, denumită în continuare UEFISCDI. (2) Brevetarea invențiilor se realizează, potrivit dispozițiilor legale, de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, denumit în continuare OSIM„, se arată în proiectul de OUG.

Astfel, precizează MJ, procedura ar presupune ca lucrările persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare în România, să fie evaluate din perspectiva caracterului științific de către 3 evaluatori independenți, potrivit dreptului comun în materie.

Totodată, este exclusă posibilitatea ca un deținut să desfășoare în paralel, în cuprinsul aceluiași interval orar, activități cuantificate ca fiind dedicate elaborării unei lucrări științifice sau a unei invenții și activități lucrative, iar pe de altă parte este impusă limita prevăzută de legislația muncii în prestarea de activități lucrative.

Pe durata elaborării de lucrări științifice sau de invenții pot fi desfășurate activități lucrative, fără ca acestea să se suprapună și fără ca, însumată, durata desfășurării tuturor acestor activități să depășească durata prevăzută de legislația muncii’‘, mai prevede proiectul.

Actul normativ își propune și reglementarea situației elaborării unor lucrări sau invenții în coautorat, în sensul repartizării proporționale a zilelor câștig prin raportare la numărul de autori. Acesta mai prevede și că o nouă solicitare privind elaborarea unei lucrări sau invenții se poate formula doar după finalizarea celei anterioare.

În motivarea urgenței promovării actului normativ, MJ arată că în 9 februarie a fost publicată OUG 2/2016 pentru suspendarea art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea 254/2013 până la 1 septembrie 2016 și că imediat s-a decis constituirea unui grup de lucru, în coordonarea MJ, în vederea elaborării și prezentării în ședința Guvernului a unei note de informare privind oportunitatea păstrării acestui mecanism.

Grupul a fost format din reprezentanți ai următoarelor instituții: Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relația cu Parlamentul.

„Problematica elaborării de lucrări științifice în mediul penitenciar a fost dezbătută atât din perspectiva posibilității efective de desfășurare a unei astfel de activități în mediul penitenciar, cât și din perspectiva valorii lucrării elaborate și a efectelor unei astfel de activități asupra persoanei private de libertate în special, dar și asupra societății în general. Din perspectivă cantitativă, la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost realizată o evaluare a numărului de lucrări științifice estimate pentru viitor, exclusiv prin raportarea la media lucrărilor scrise în perioada februarie 2014 — decembrie 2015. Astfel, în anul 2014 au fost elaborate 89 de lucrări științifice (cu 50 autori), iar în anul 2015 au fost elaborate 337 lucrări științifice (cu 165 autori), rezultând o medie de 213 lucrări/an și 107 autori„, se arată în nota de fundamentare.

Proiectul prevede că OUG intră în vigoare la 31 august.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Justiţiei vrea să crească alocaţia zilnică de hrană pentru deţinuţi

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Locurile din România în care poți găsi aur. Zonele în care metalul prețios poate fi descoperit în râuri
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
Playtech.ro
Când vine vara în România. Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Veste uriașă pentru șoferi. Scapă de o sancțiune grea
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se amână turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Anunț oficial de la AEP
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Primul sondaj pentru Turul 2. Nicușor Dan recurerează spectaculos
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică