Raluca Prună a anunţat principiile Strategiei Naționale Anticorupție

Raluca Prună, ministrul Justiției, a declarat miercuri că scopul noii Strategii Naționale Anticorupție (SNA) este promovarea integrității și a transparenței în administrația publică.
Filip Stan
13 iul. 2016, 10:33
Raluca Prună a anunţat principiile Strategiei Naționale Anticorupție

„Scopul acestei noi strategii este să promoveze integritatea, prin aplicarea mai riguroasă a cadrului normativ și instituțional. Adoptarea acestui document este un obiectiv strategic, asumat de premierul României și de Ministerul Justiției încă de la începutul programului de guvernare și cred că aproape am ajuns la capătul acestui demers în termenii calendarului pe care l-am stabilit inițial și mai cred că adoptarea Strategiei este un interes major nu numai pentru Guvernul României, dar și pentru societatea românească în general”, a declarat Raluca Prună, ministrul Justiției, în cadrul dezbaterii „Transparența serviciilor publice și guvernarea deschisă”, prilejuită de lansarea noii SNA.

Raluca Prună a precizat că lupta împotriva corupției nu este o chestiune „pe care o facem, o încheiem și după aceea ne relaxăm”, ci este un exercițiu continuu.

„În acest sens am lansat o consultare publică amplă pentru această strategie și încercăm să schimbăm un pic accentul pe prevenție. Pe 19 iulie vom lansa oficial strategia, la Palatul Victoria, și evenimentul se va bucura și de prezența prim-ministrului, care și-a stabilit ca obiectiv în programul de guvernare și această chestiune”, a msi arătat ministrul, citat de Agerpres.

Ea a vorbit despre cele patru valori care stau la baza Strategiei, care sunt aplicabile deopotrivă administrației centrale sau locale.

„Prioritatea interesului public este prima dintre aceste valori, funcționarii nu trebuie să folosească funcția publică pentru beneficii necuvenite, care pot fi patrimoniale sau nepatrimoniale. A doua valoare este integritatea, și în acest sens Strategia pune accent pe faptul că reprezentanții instituțiilor și autorităților publice au obligația de a declara orice interes personal care poate veni în contradicție cu exercitarea atribuțiilor lor de serviciu”, a afirmat Prună.

Ea a explicat că există obligația de a se lua din timp măsuri pentru a se evita situațiile de conflict de interese și de incompatibilități.

„A treia valoare este transparența, care evident că se referă la obligația reprezentanților acestor instituții și autorități publice de a oferi un acces neîngrădit la informațiile de interes public. Accesul acesta trebuie să fie regulă, este de fapt regulă, pentru că avem Legea 544, iar restrângerea dreptului trebuie să fie excepția”, a mai declarat Prună.

Ministrul a amintit că Guvernul a adoptat în urmă cu două săptămâni o hotărâre care revizuiește normele de aplicare a Legii 544, tocmai în sensul de a garanta un mai bun acces la informația de interes public.

„Cea de-a patra valoare este voința politică, (…) cele trei puteri în stat — executivă, legislativă și judecătorească trebuie să înțeleagă și să internalizeze importanța unei societăți lipsite de corupție, (…) să înțeleagă importanța controlului asupra gradului de corupție și să conlucreze pentru ca măsurile prevăzute în Strategie să nu rămână măsuri pe hârtie, care în realitate nu se traduc pentru cetățeanul de rând în niciun fapt concret”, a mai spus Raluca Prună.

Ea a adus în discuție și declarațiile procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care a arătat, în mai multe rânduri, că nu este suficientă combaterea corupției prin măsuri penale, ci trebuie pus un accent mai mare pe prevenție și, într-o nouă paradigmă, fiecare act de corupție reprezintă un eșec de management într-o instituție publică.

„În ceea ce privește angajamentele la nivel internațional, evident că Strategia contribuie și la dezvoltarea acestei componente internaționale, în primul rând prin aderarea României la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici în cadrul tranzacțiilor comerciale internaționale. Acesta este un obiectiv strategic național și o prioritate a Agendei Naționale Anticorupție”, a mai afirmat Raluca Prună.

Potrivit ei, primul obiectiv general al SNA se referă la dezvoltarea unei culturi a transparenței pentru o guvernare deschisă la nivel central și local.

„Aș vrea să subliniez rolul fundamental pe care îl au integritatea și transparența în exercitarea funcției publice, aceste două elemente sunt pilonii centrali ai bunei guvernări, care trebuie să fie pentru și în folosul cetății. Cred că acesta trebuie să fie standardul sub care nimic nu trebuie să fie acceptat de către societate”, a mai arătat Prună.

În opinia ministrului, datoria sa, ca persoană aflată în serviciul public, este de a veni în întâmpinarea nevoilor societății și acest lucru, cu costurile pe care le implică.

„România se află într-un moment important din punctul de vedere al așteptării cetățenilor săi, chiar acest guvern a venit pe o așteptarea foarte mare ca lupta împotriva corupției și actele de corupție care fac posibilă proasta aplicare a unor norme la nivelul unei administrații locale, dar și centrale, că tocmai această așteptarea a generat în fond și acest exercițiu tehnocrat de guvernare”, a subliniat Prună.

Citeşte şi: Revoltă în penitenciarele din ţară. Imagini ŞOCANTE cu protestul deţinuţilor. Ce a provocat haosul VIDEO

DailyBusiness
Un turist a rămas perplex când a aflat cât costă un loc de parcare în Cluj-Napoca: „Tichet de plată parcare Cluj! Nu, nu Dubai”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cine este italianca surprinsă cu Felix Baumgartner, înainte de tragedie. “Mi-a spus în glumă că…”
Fanatik.ro
Fotbalistul român a murit tragic la doar 36 de ani! A făcut infarct pe stradă și a lăsat în urmă doi copii și o soție gravidă
Capital.ro
Călin Georgescu, la capătul răbdării. S-a înfuriat în direct: Puțină decență, mai mergeți la școală!
Playtech.ro
Staţiunea de pe litoralul românesc care riscă să dea faliment. Românii nu mai vor să vină aici
DailyBusiness
Parc terminat, dar închis. Proiectul C.A. Rosetti din Iași, blocat din cauza birocrației
Adevarul
Spyder vs Iron Dome. Ce scut antiaerian cumpără de fapt România cu 2 miliarde de euro. Confuzia ministrului Apărării
wowbiz.ro
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Se taie în carne vie la CFR. Totul va fi dat peste cap
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
kanald.ro
Un incendiu puternic a izbucnit la Maternitatea Cuza Vodă din Iași! Mamele evacuate au născut în curtea spitalului
Cancan.ro
Mihaela Radulescu rupe TĂCEREA și complică ancheta lui Felix Baumgartner: 'Știam că nu suferise un infarct!'
Playsport.ro
Ce au găsit procurorii DNA în curtea lui Piedone. A atras imediat...
Capital.ro
Tragedie în fotbalul românesc. Sportivul a murit subit. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Lovitură pentru pensionari! Impozit pe pensii de la 1 august. Iată ce se întâmplă cu cele private
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Horoscop 24 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Guvernul a confirmat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ANPA scapă nepedepsită: 1,86 milioane lei pierduți, prejudiciul nerecuperat și dosarul penal clasat!