Revoltă în penitenciarele din ţară. Imagini ŞOCANTE cu protestul deţinuţilor. Ce a provocat haosul VIDEO

Peste 700 de deţinuţi din opt închisori din ţară au intrat în greva foamei, în urma unui val de proteste care a curpins sistemul penitenciar din România. Deţinuţii, care au provocat declanşarea stării de alertă, au fost filmaţi inclusiv escaladând acoperişul închisorii. Administraţia Naţională a Penitenciarelor afirmă că protestele sunt cauzate de condiţiile din închisori.

13 iul. 2016, 06:22

UPDATE Mai mulți deținuți din cadrul Penitenciarului Bistrița au protestat, miercuri, în semn de solidaritate cu revendicările persoanelor aflate în celelalte penitenciare din țară, unii refuzând pâinea, alții în schimb urcându-se pe acoperișuri sau incendiind materiale textile în celule.

Chiar dacă incidentele au început în jurul orei 14,00, prima reacție publică a penitenciarului bistrițean a venit aproape trei ore mai târziu, prin purtătorul de cuvânt.

„În cursul după-amiezii de astăzi (miercuri n.r.), în jurul orei 14,00, 15 deținuți din cadrul unei secții de cazare au refuzat pâinea, fără să invoce motive specifice. Ulterior, 13 deținuți au escaladat acoperișul unei secții de deținere și a blocului alimentar, manifestându-se verbal zgomotos și protestând în semn de solidaritate cu deținuții din celelalte penitenciare. În același timp, persoanele de pe o altă secție de deținere au incendiat materiale textile producând pagube materiale. Pentru intervenție a fost alarmat întreg personalul unității. Totodată, a fost solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, Inspectoratului Județean de Jandarmi, a celui de Poliție, precum și al SMURD”, a declarat purtătorul de cuvânt Laura Opriș.

Ea a precizat că deținuții au fost evacuați în siguranță din celulele în care au fost incendiate materiale textile și că nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale suplimentare.

La ora 17,00, pe acoperișul blocului alimentar se mai aflau doar șase persoane, care își strigau revendicările și cereau „să vină televiziunea”.

„Conducerea penitenciarului poartă discuții cu deținuții implicați în această formă de protest și încearcă identificarea unor soluții care răspundă problemelor. Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează condițiile de detenție, cum ar fi supraaglomerarea, acordarea de servicii medicale suplimentare, posibile acte de clemență care ar putea fi adoptate”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Reprezentanta Penitenciarului Bistrița spune că, în acest moment, gradul de ocupare al unității nu este depășit.

„Din ce date am la acest moment, penitenciarul nostru nu se confruntă cu un grad de ocupare pentru capacitatea normală de deținere, nici plângerile deținuților nu au fost în acest sens până acum. Așa cum am menționat, incidentul produs se manifestă pe fondul fraternizării sau al solidarității cu manifestările deținuților din celelalte penitenciare”, a spus Laura Opriș.

UPDATE Un număr 23 de deținuți de la Penitenciarul Miercurea Ciuc au refuzat masa de prânz, în semn de protest față de condițiile de detenție și pentru a solidariza cu colegii din alte penitenciare din țară.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Miercurea Ciuc, agent principal Ionela Alexandra Chițan, a declarat că masa de dimineață a fost refuzată de 81 de persoane private de libertate, după care 49 s-au răzgândit și au cerut să li se servească micul dejun. La masa de prânz numărul s-a redus și numai 23 de deținuți au refuzat să mănânce.

Potrivit sursei citate, situația în penitenciar este liniștită, deținuții nu mai fac gălăgie, întrucât sunt angrenați în diferite activități și sunt supravegheați, în tot acest timp, de membrii grupei interne de intervenție.

 

„Toate activitățile se desfășoară normal, sunt supravegherea grupei de intervenție, mascații noștri, și cred că prezența lor în sine îi intimidează. S-a discutat cu ei, o mare parte nu sunt de acord cu revolta colegilor, pentru că măsurile se răsfrâng asupra tuturor. Nu mai fac gălăgie, pe timpul zilei foarte mulți participă la alte activități, fie că sunt la sala de sport sau la plimbare, la cursurile de școlarizare și în camere nu mai sunt atât de multe persoane”, a declarat Ionela Alexandra Chițan.

În noaptea de marți spre miercuri, grupa de intervenție a Penitenciarului din Miercurea Ciuc a folosit gaze lacrimogene pentru imobilizarea unor deținuți care erau violenți verbal, se baricadaseră în cameră și amenințau că incendiază diverse lucruri. După ce au fost duși la cabinetul medical, deținuții respectivi au fost cazați în camere separate.

Purtătorul de cuvânt al penitenciarului a ținut să puncteze că măsurile au fost luate gradual și grupa de intervenție a acționat după miezul nopții și după ce s-a negociat ore întregi cu deținuții.

Persoanele private de libertate care s-au revoltat la Penitenciarul Miercurea Ciuc solicită îmbunătățirea condițiilor de detenție și prelungirea programului tv după ora 23,00, în condițiile în care în timpul Campionatului European de Fotbal au avut voie să se uite la meciuri până după această oră.

UPDATE Cei cinci deţinuţi care au hotărât să nu mănânce de dimineață, în semn de solidaritate cu colegii din alte penitenciare din țară, au luat masa de prânz.

„Au refuzat masa de dimineață cinci deținuți. Procedura de refuz de hrană este mai complexă, de aceea ne ferim să spunem că sunt sau au fost în refuz de hrană, dar putem să folosim sintagma că au refuzat să mănânce masa de dimineață”, a precizat directorul Penitenciarului Oradea, Ioan Ilea.

Acesta a explicat că, pentru a fi declarați în refuz de hrană, ar fi necesare trei mese refuzate consecutive. După aceasta, deținuții vorbesc cu directorul și cu medicul penitenciarului, iar dacă aceștia nu reușesc să-i convingă, este sesizat judecătorul de supraveghere, care îi audiază și abia apoi se poate spune că se află în refuz de hrană.

„În prezent, nu avem deținuți în refuz de hrană. Cu cei cinci care au refuzat să ia mâncare am avut o discuție, prin colegii mei și personal, lucrurile părând să meargă spre normal. Cum vor evolua? Cât timp merg pe media știrile din alte unități, nu putem să preconizăm. La amiază, acești deținuți au mâncat. Ei spun că vor să fie solidari cu ceilalți, din alte penitenciare”, a declarat directorul Ioan Ilea.

Angajații Penitenciarului din Oradea îi supraveghează atent pe cei 512 de deținuți care își ispășesc aici pedepsele privative de libertate.


UPDATE Câteva zeci de persoane private de libertate aflate în Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranță din Tulcea au protestat, miercuri după-amiază, în semn de solidaritate cu colegii din alte instituții din țară.

Purtătorul de cuvânt al PRMS, Ion Rotaru, a declarat că în timpul protestului, care a durat aproape o oră și jumătate, persoanele private de libertate au solicitat condiții mai bune de cazare și grațiere, în timpul acțiunii neînregistrându-se manifestări violente, potrivit Agerpres.

PRMS este considerat unul din penitenciarele noi din țară, fapt confirmat și de numărul solicitărilor primite pentru transfer în instituția noastră, iar protestul persoanelor private de libertate a fost doar în semn de solidaritate„, a precizat Rotaru.

Reprezentantul PRMS a menționat că, spre deosebire de ce se întâmplă în alte instituții din țară, nicio persoană privată de libertate din județ nu a refuzat prânzul.

Recent, angajații instituției tulcene au finalizat lucrări de îmbunătățire a condițiilor de cazare în penitenciar. În momentul de față, în PRMS Tulcea, inclusiv în secția din Chilia Veche, se află 1.113 persoane, capacitatea instituției fiind de 1.200 de locuri.

Acesta este primul protest colectiv din ultimii 12 ani înregistrat în PRMS Tulcea.

 

UPDATE Un protest a izbucnit, miercuri, și la Penitenciarul Rahova, unde 20 de deținuți refuză hrana în semn de solidaritate cu manifestările din celelalte închisori din țară.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu, a declarat că a fost inițiat un dialog cu deținuții care protestează.

 

UPDATE Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, nu a vrut să comenteze situaţia din penitenciare, acolo unde mai mulţi deţinuţi protestează, numulţumiţi fiind de condiţiile de detenţie.

Nu doresc să fac niciun comentariu cu privire la situaţia din penitenciare. Lucrăm la asta şi când vom avea ceva de comunicat, util, vom comunica„, a spus Raluca Prună.

 

UPDATE Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată într-un comunicat că până miercuri au avut loc proteste sub diferite forme în opt închisori din totalul de 45 din ţară.

Protestele sunt cauzate de condiţiile din închisori – supraaglomerare, servicii medicale, program tv etc., afirmă oficialii ANP, care se declară îngrijoraţi de starea deţinuţilor care au intrat în greva foamei.

„În contextul evenimentelor înregistrate la nivelul mai multor unități de detenție, Administrația Naționale a Penitenciarelor precizează că, pe parcursul ultimelor două zile, din cele 45 de unități de detenție și-au exprimat nemulțumirile deținuți din 8 penitenciare. Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție, precum: supraaglomerare, participarea la activități lucrative și educative, programul tv, serviciile medicale, micșorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.

Punctual, pentru fiecare penitenciar, în data de 13.07.2016, ora 11.00, situația era următoarea:

Penitenciarul Iași, nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Poarta Albă, nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Botoșani, deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Penitenciarul Oradea, nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.

Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.

Penitenciarul Vaslui, deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.

Penitenciarul Brăila, nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.

Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate.

Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate respectă dreptul la  libertatea de exprimare a persoanelor custodiate, atâta vreme cât nu sunt puse în pericol viața, sănătatea ori integritatea acestora. În acest sens, personalul monitorizează îndeaproape situația, fiind în dialog permanent cu deținuții nemulţumiţi. În situația în care deținuții vor încălca prevederile legale privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, precum și cele ale regulamentului de ordine interioară, administraţia locului de deţinere  va acţiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este menținută, în permanență, legătura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în comunicat.

 

Deţinuţii de la Penitenciarul Botoşani au declanşat o revoltă marţi seara, în jurul orei 19.00. Aceştia au ieşit la geamuri şi au tras de gratii, potrivit stiri.botosani.ro. De la geamurile unei celule, mai multe persoane au aruncat mai multe haine incendiate.

Am fost printre ei, am discutat cu ei, am inteles ca protestul a aparut ca semn de solidaritate fata de miscarile organizate de detinutii din alte unitati din tara. Ei nu au ceva cu noi, nu solicita ceva de la noi, ci s-au aliat protestelor nationale cauzate de conditiile de detentie. Cat timp nu sunt violenti cu personalul Penitenciarului, si garantez ca asa ceva nu se va intampla, nu vom apela la nicio echipa de interventie„, a declarat directorul penitenciarului din Botoşani, Dan Brehuiescu.

Deţinuţii din Penitenciarul Botoşani au continuat protestul şi miercuri dimineaţă. Cei care au fost scoşi în curtea unităţii de detenţie au bătut cu sticle în gardurile de metal, în timp ce persoanele rămase în celule au tras de gratii.

La geamul unei celule, mai mulţi deţinuţi au scos un cearşaf alb pe care au scris “Greva foamei, noi nu avem viaţă, vrem dreptate!”. Lucrătorii Penitenciarului au solicitat prezenţa unui echipaj de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Directorul Penitenciarului Botoşani a declarat că în timpul protestului, deţinuţii nu au distrus bunurile din camere, iar lucrurile incendiate au fost cârpe sau haine proprii ale acestora.

La Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa, deţinuţii au refuzat hrana, iar rudele unora dintre ei au venit la poarta închisorii în semn de solidaritate. Conducerea Penitenciarului a chemat poliţia şi a trimis mascaţii pentru a ţine lucrurile sub control. Potrivit conducerii unității de detenție, revolta a pornit în solidaritate cu celelalte penitenciare din țară. 

Deţinuţii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au protestat, luni seară, în număr foarte mare, astfel încât conducerea unităţii de detenţie a fost nevoită să cheme de acasă personal suplimentar, pentru a aplana situaţia. Marţi dimineaţă, o parte dintre deţinuţii aflați în curtea de plimbare au reluat protestele, exprimându-și verbal  nemulțumiri legate de condițiile de detenție și conducerea unității.

CITEŞTE ŞI: Legea prin care armele în sistemul penitenciar se utilizează numai ca ultimă alternativă, promulgată