Cărţile de alegător ar putea să dispară. Guvernul nu le vede utilitatea

Un proiect de lege, aflat la Secretariatul General al Guvernului şi prezentat pe site-ul instituţiei,  prevede eliminarea cărţilor de alegător, astfel încât acestea să nu mai fie emise pe viitor. Deşi introduse oficial în 2000, folosirea exclusivă a cărţilor de alegător pentru votare a fost amânată de mai multe ori, astfel încât tot buletinele au rămas indispensabile exercitării dreptului de vot.
Romania TV
05 iun. 2012, 15:53
Cărţile de alegător ar putea să dispară. Guvernul nu le vede utilitatea

Proiectul de lege a fost elaborat de către Ministerele Administraţiei şi de Interne şi de Autoritatea Electorală Permanentă şi prevede eliminarea cărţilor de alegător. Practic, expunerea de motive a proiectului este constatarea eşecului guvernelor succesive de a implementa cartea de alegător, precum şi inutilitatea cheltuielilor făcute până acum pentru eliberarea lor.

„Termenul privind data de la care utilizarea cărţilor de alegător devine efectivă a făcut obiectul unor modificări legislative succesive, în sensul prorogării acestuia, pentru asigurarea unui interval de timp suficient în care tuturor cetăţenilor români cu drept de vot să le fie eliberate cărţi de alegător. Cu toate acestea, până în prezent, au intrat în posesia cărţii de alegător aproximativ 83,53% dintre cetăţenii români cu drept de vot, care au solicitat carte de identitate. Prin urmare, există un număr semnificativ de cetăţeni români cu drept de vot (aproximativ 16,47%) care sunt deţinători numai de buletine de identitate, aflate încă în termen de valabilitate, carte de identitate provizorie sau nu deţin document de identitate, astfel încât, la data procedurilor electorale din anul 2012 (n.red. – prevede că utilizarea cărţilor de alegător se aplică începând cu alegerile parlamentare din 2012), există posibilitatea să se înregistreze în continuare situaţia în care nu toţi cetăţenii cu drept de vot deţin carte de alegător”, se arată în expunerea de motive.

Folosirea cărţii de alegător ar presupune, prin urmare, că un segment important din cetăţenii cu drept de vot să fie în imposibilitate de a-şi exercita dreptul de vot al alegerile parlamentare din toamnă.

Prin acest demers normativ se reglementează în mod unitar exercitarea dreptului de vot doar pe baza actului de identitate aflat în termen de valabilitate. În consecinţă, întrucât cartea de alegător constituie un document care nu are acelaşi rol în cadrul celorlalte procese electorale, documentul de referinţă nu va mai fi emis, personalizat şi eliberat cetăţenilor români. Prezentul proiect învederează eliminarea neajunsurilor şi a inadvertenţelor legate de o reglementare neunitară, în sensul că se elimină condiţionarea exercitării dreptului de vot în ţară, de către cetăţenii români, de existenţa cărţii de alegător, comparativ cu cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care pot vota şi fără carte de alegător. De asemenea, este avută în vedere eliminarea riscurilor de contrafacere a documentului, dată fiind existenţa unor minime elemente de siguranţă”, susţin iniţiatorii.

Nu în ultimul rând, eliberarea gratuită a cărţii de alegător presupune şi costuri pentru statul român. Astfel, pentru achizioţionarea de consumabile necesare întocmirii cărţilor de alegător, în 2010 s-au cheltuit 141.000 de lei, iar în 2011, 169.000 de lei.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc unde o noapte de cazare costă doar 35 de lei. E adorată de români, iar bugetul e unul prietenos
Capital.ro
România este în elita mondială. Nu ne poate întrece nimeni. Suntem pe primul loc
Playtech.ro
Vestea momentului despre Ion Iliescu! S-a anunţat direct, fără prea multe cuvinte. Era de aşteptat
DailyBusiness
Este vestea momentului pentru românii care au credite la bancă!
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Bătaie în Parlamentul României. I-a spart nasul
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica în rochie de mireasă, dar Ionela s-a întors acasă în sicriu
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză completă iunie 2024
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Apar noi ajutoare pentru persoanele cu dizabilități: Ministrul Muncii „Pot fi construite de la zero servicii sociale care să susţină aproape 5.000 de persoane cu dizabilități să aibă un trai independent.”
Capital.ro
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
StirileBZI
Coșul de produse e mai ieftin în Grecia decât în România! Cât plătesc românii în supermarketuri
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Tragedie în Bistrița: Bărbat găsit mort în mașină, după ce trecătorii l-au crezut adormit. Ancheta ridică semne de întrebare
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'