De ce avem coşmaruri?

Ce stă la baza producerii acestui delir nocturn şi ce scop au? Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente întrebări când vine vorba de coşmaruri.
Alina Costache
05 nov. 2016, 14:33
De ce avem coşmaruri?

Ce este un coşmar?

Profesorul asociat al Şcolii de Medicină din Colorado susţine că ele sunt, de fapt, o mulţime de tipuri de vise înspăimântătoare care apar în toate stadiile somnului. Terorile nocture, de exemplu, care se manifestă prin experimentarea unui sentiment puternic de frică şi, uneori, cu somnambulismul au tendinţa de a apărea la jumătatea ciclului somnului, în timpul somnului adânc şi oamenii care trec prin aceste momente se trezesc cu o inexplicabilă senzaţie de teamă. Coşmarurile, însă, sunt experimentate în timpul fazei de mişcări rapide a ochilor, care apare la finalul ciclului de somn. Potrivit celor spuse de Pagel, acestea sunt doar nişte vise cu o poveste înspăimântătoare şi sunt extrem de comune, afectând pe oricine la un moment dat.

Potrivit unu studiu recent, citat de descopera.ro, un procentaj de 5% până la 8% dintre adulţi se confruntă cu coşmaruri, pe când în cazul copiilor sub 12 ani procentul este mai ridicat: între 20% şi 39%. În majoritatea cazurilor nu reprezintă o problemă serioasă, mai ales dacă ne-am confruntat cu o situaţie problematică în timpul zilei sau am avut contact cu relatarea unor momente înspăimântătoare, precum vizionarea unui film horror.

Lucrurile devin mai complicate atunci când coşmarurile îi împiedică pe oameni să doarmă normal şi să se odihnească, iar în timpul zilei sunt extenuaţi.

De ce avem coşmaruri?

Stresul posttraumatic a fost identificat drept o cauză majoră în apariţia coşmarurilor, persoanele care au trecut prin experienţe traumatizante experimentând coşmaruri foarte des. Un studiu a arătat că în 80% dintre cazuri, astfel de persoane se confruntă cu acest tip de vise, iar un altul a dezvăluit faptul că 53% dintre veteranii Războiului din Vietnam se confruntă, de asemenea, cu astfel de vise.

S-a observat că o parte a creierului responsabilă de controlul fricii şi al anxietăţii, amigdala, are o activitate crescută în cazul oamenilor care se confruntă cu stresul post-traumatic şi care se confruntă cu coşmaruri în timpul nopţii.

Pot coşmarurile să te afecteze?

„Consider că aceste vise sunt minunate. Visele normale sunt, de fapt, un răspuns cognitiv al modului în care creierul funcţionează, pe când coşmarurile oferă un răspuns cu privire la ceea ce se întâmplă în mintea ta”, este de părere Pagel. Coşmarurile ne pot ajuta să ne înţelegem propriul psihic, iar din acest punct de vedere pot fi benefice, mai ales când vine vorba de creativitatea interioară nedescoperită încă. Tocmai de aceea, Pagel spune că persoanele care se confruntă cu coşmarurile au o personalitate creativă.

Mai mult, multe persoane se confruntă cu momente de somnambulism, atunci când ei reacţionează fizic în faţa viselor şi apare atunci când partea din creier resonsabilă de paralizarea muşchilor în timpul somnului nu funcţionează în parametri normali, astfel că persoanele se pot ridica şi pat şi se pot mişca prin cameră.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Reguli ITP în România. Mașinile care NU mai au drept de circulație. Înmatricularea se suspendă automat
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Teroare la nivel meteo. Anunț de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă