Aceste plante protejează ficatul

Într-o eră în care mersul pe jos este un moft, mâncarea bio - un lux, iar restaurantele pentru nefumători erau, până de curând, rarități, nu e de mirare că multe persoane se plâng de probleme ale ficatului. În ajutorul acestuia vine natura, care oferă o selecție de plante care-l pot proteja.
Romania TV
15 nov. 2016, 14:49
Aceste plante protejează ficatul

Ficatul este un organ complex, care realizează o multitudine de funcții metabolice. Între altele, acesta intervine în producerea proteinelor din sânge, produce acizii biliari și asigură detoxifierea organismului prin intermediul sistemelor enzimatice. Acesta poate fi afectat negativ de alimentația neechilibrată și stilul de viață dezorganizat, de consumul de alcool, de abuzul de medicamente, precum și de aerul poluat din marile orașe sau din orășelele industriale. De aceea este important să îl protejezi.

În România, anul trecut erau peste 700.000 de persoane afectate de virusul hepatitei C, iar peste 1.000 dintre ei mor anual din cauza bolii.

Armurariul, cel mai puternic remediu natural

În medicina naturistă se folosesc rădăcinile și fructele (semințele) recoltate după căderea frunzelor. Principiile active ale plantei au acțiune hepatoprotectoare, protectoare și curativă asupra ficatului. Planta ţepoasă, care crește până la 1 metru înălţime, face flori roşiatice, cu seminţe cu gust amărui – din care se extrage silimarina sau ciulinul laptelui, cum i se mai spune.

Prepară o infuzie dintr-o lingură de armurariu la o cană de apă fierbinte (nu clocotită). Pentru un efect mai puternic, râșnește semințele până obții o pulbere, pe care o poți păstra maxim 4-5 zile într-un recipient închis ermetic, la loc răcoros, ferit de lumină. Ia câte o linguriță de 4 ori pe zi, înainte de masă. Ține pulberea sub limbă, 10-15 minute, apoi înghite și bea un pahar cu apă.

Dacă vrei să prepari singură tinctura (aceasta fiind cea mai convenabilă, datorită termenului de valabilitate de până la 2 ani), amestecă 50 g pulbere de silimarină cu alcool alimentar cât cuprinde. Lasă la macerat 14 zile înr-o sticlă închisă ermetic. Strecoară soluția și pune-o în sticluțe mici. Ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Armurariul se folosește cu prudență în ultimul trimestru de sarcină.

Citeşte şi  6 simptome ale cancerului de ficat

Păpădia stimulează producția de bilă

Tija și florile se pot recolta de primăvara până toamna și este o plantă protectoare a ficatului. Îl poți administra sub formă de infuzie – 2 linguri la o cană de apă, lăsat la infuzat 10 minute. Bea 2-3 căni pe zi, înainte de mesele principale.

De asemenea, poți prepara un suc din rădăcinile recoltate toamna. Amestecă 100 ml de suc cu 18 ml alcool de 90 de grade, 15 ml glicerină și 17 ml apă – și bea câte 1-2 linguri pe zi. Pentru insuficiență hepatică sau hepatită cronică, ține o cură cu tije crude. Acestea stimulează producția de bilă, îmbunătățind funcțiile hepatice și starea generală de sănătate. Culege tijele cu tot cu flori, pe care le rupi abia când le consumi. Trebuie să mănânci zilnic 5-10 tulpini spălate. Urmează tratamentul minim 14 zile.

Brusturele reface celulele deteriorate

Rădăcina de brusture trebuie recoltată în lunile octombrie-noiembrie, de la plantele de un an, sau primăvara, de la cele de 2 ani. Aceasta stimulează fluxul de bilă, în timp ce ajută la refacerea ficatului slăbit prin purificarea sângelui și regenerarea celulelor deteriorate.

Prepară un decoct din 2-4 linguri de rădăcină mărunțită, cu 500 ml apă clocotită. Acoperă 15-20 de minute, apoi adaugă o linguriță de miere și bea câte puțin, pe parcursul unei zile.

Citeşte şi  Aşa ţii la distanţă bolile de ficat

Anghinarele reglează secreția biliară

Planta favorizează eliminarea lichidului biliar acumulat în vezica biliară în timpul procesului de digestie. De la anghinare, poți folosi frunzele și rădăcina din care se prepară o infuzie.

Pune o lingură de plantă spălată și mărunțită, la 500 ml de apă opărită. Bea jumătate din cantitate dimineața, pe stomacul gol. Apoi stai întinsă o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul infuziei trebuie consumată pe parcursul zilei, cu o jumătate de oră înainte de mese. Urmează tratamentul minim 20-30 de zile.

Cătina ajută la detoxifiere

Fructele plantei cu efect de detoxifiere a ficatului ajută și în tratarea hepatitei și a cirozei hepatice. Amestecă 20 g de fructe zdrobite cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul ar putea distruge anumite proprietăți) cu 500 ml apă clocotită.

Acoperă 30 de minute și bea câte puțin pe parcursul întregii zile. Poți lua și fructul ca atare, câte 2-3 lingurițe dimineața, pe stomacul gol.

Știai că

Ficatul este singurul organ care are capacitatea de regenerare? Mai mult, acesta îndeplinește peste 500 de funcții, unele dintre ele vitale, de aceea oamenii nu pot trăi fără ficat.

Leacuri naturiste contra crizelor de fiere

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Horoscop rune 7-13 iulie 2025. Mihai Voropchievici anunță protecție divină, dar și realizări pentru zodii. Leii fac un salt calitativ
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
Playtech.ro
Ce primeşti la all-inclusive în Mamaia? Doi români au plătit aproape 800 de lei pe noaptea de cazare, ce au avut de mâncare
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Roșu pe hartă, foc în aer: Vin cele mai toride zile din vara asta
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de furtuni electrice în București. Pe ce dată se întâmplă
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă. Cum plănuia să pună mâna pe țară. Procurorii au aflat totul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane