UNIREA PRINCIPATELOR: Mii de persoane au participat la manifestările organizate de Ziua Unirii la Galaţi şi Buzău

Aproximativ 2.000 de persoane au participat, marţi, la manifestările organizate de Ziua Unirii la Galaţi, în timp ce la Buzău, unde a fost prezent şi ministrul Apelor şi Pădurilor, au fost de faţă peste 1.300 de oameni. În ambele oraşe au fost organizate mai multe evenimente, între care o scenetă istorică pe tema Unirii, la Buzău.

24 ian. 2017, 13:16
UNIREA PRINCIPATELOR: Mii de persoane au participat la manifestările organizate de Ziua Unirii la Galaţi şi Buzău

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată, marţi, la Galaţi printr-o serie de manifestări care au debutat la Biserica „Vovidenia” cu un „Te Deum” pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mama acestuia.

Ulterior, evenimentele au continuat la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situată pe strada Domnească, unde s-au strâns aproximativ 2.000 de gălăţeni, mulţi dintre ei venind însoţiţi de copii.

„Am venit să sărbătorim Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Este un moment important şi dorim ca şi cei mici să cunoască semnificaţia Unirii şi sperăm că ne vom redeştepta după atâţia ani, să fim uniţi”, a spus o femeie.

Astfel, pentru început, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, a primit onorul militar, după care a fost intonat Imnul de Stat al României, iar directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, Constantin Căldăraru, a evocat, într-o alocuţiune, însemnătatea Zilei Unirii Principatelor Române. Ulterior, prefectul Gabriel Panaitescu, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, unii dintre parlamentari, dar şi simpli cetăţeni au depus flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după care a urmat un scurt moment artistic susţinut de artiştii Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. În final, conform tradiţiei, majoritatea celor prezenţi au dansat, alături de oficialităţi, Hora Unirii, în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza.

Manifestările dedicate acestei zile continuă la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, unde sunt programate expuneri despre importanţa momentului istoric de la 1859 şi a personalităţii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un moment de muzică tradiţională românească din secolul XIX în interpretarea formaţiei Kalofonis şi un vernisaj al expoziţiei „Familia Cuza în acte şi documente”.

Şi la Buzău, peste 1.300 de oameni au participat la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor, printre cei prezenţi numărându-se şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, dar şi secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul Marcel Ciolacu.

Manifestările au început la ora 10.00 cu discursuri susţinute de preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, şi de comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general Lucian Foca, urmate de prezentarea steagurilor diviziei şi un exerciţiu de mânuire a armelor.

Ulterior, a avut loc o scenetă istorică având ca temă Ziua Unirii, pusă în scenă de actori de la Teatrul „George Ciprian” din Buzău. La finalul acestui moment, cei prezenţi au fost invitaţi să se prindă în Hora Unirii, înconjurând clădirea Muzeului Judeţean.

La Iaşi, câteva mii de oameni au participat la evenimentele dedicate Zilei Unirii, la care au fost prezenţi ministrul Apărării, Gabriel-Beniamin Leş, şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, alături de oficialităţi locale, între care primarul Iaşiului, Mihai Chirica, şeful Consiliului Judeţean, Maricel Popa, prefectul Marian Grigoraş şi reprezentanţi ai partidelor. La evenimente a fost prezentă şi Monica Babuc, ministrul Culturii din Republica Moldova.

Citeşte şi Angajaţii de la Primăria Băbana au protestat prin muncă de Ziua Unirii Principatelor