Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă sunt testate miercuri în Bucureşti şi în alte 13 judeţe

Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă sunt testate, miercuri, între orele 10.00 şi 15.00, în municipiul Bucureşti şi în 13 judeţe, între care Braşov, Buzău, Prahova, Iaşi şi Suceava. Exerciţiul de alarmare a populaţiei privind posibile situaţii de mare risc a început marţi, când sirenele au sunat în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea, şi se va încheia vineri.
Romania TV
19 apr. 2017, 04:13
Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă sunt testate miercuri în Bucureşti şi în alte 13 judeţe

Anunţul de testare a sirenelor a fost făcut de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe pagina de Facebook, cu îndemnul „#SHARE ca să nu fim luaţi prin surprindere”.

Exerciţiul PROCIV 2017 a început marţi, când sirenele au sunat în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Daniel Vasile a declarat că doar 15% dintre cele 400 de sirene din Capitală pot fi acționate cu dublă comandă, atât electrică, cât și electronică.

„Din păcate, situația statistică ne arată că doar 15% dintre aceste sirene pot fi acționate cu dublă comandă, atât de la locul în care sunt amplasate, cât și dintr-un punct de comandă existent la primărie, la autoritatea locală sau la dispeceratul ISU. Este o vulnerabilitate și probabil că ar trebui ca numărul de sirene care să funcționeze în sistem centralizat să fie mult mai ridicat”, a spus el.

Daniel Vasile a precizat că pe parcursul zilei de miercuri vor fi făcute mai multe asemenea simulări în Capitală, iar cetățenii nu trebuie să se panicheze, pentru că este doar un exercițiu, însă trebuie să conștientizeze importanța acestui mesaj, pentru că într-o situație reală va trebui reacționat corespunzător.

„În ceea ce privește aceste sirene electrice și electronice, au fost desfășurate mai multe controale de către inspectorii de prevenire, potrivit atribuțiilor pe care le avem, și am constatat faptul că la autoritățile locale nu toate sirenele sunt luate în evidență, că există probleme în ceea ce privește mentenanța acestora, dar și probleme în ceea ce privește funcționarea acestora. Au fost făcute atât controale inopinate, cât și controale tematice, controale planificate”, a spus purtătorul de cuvânt.

El a adăugat că, pe parcursul zilei, la fiecare punct în care se găsește o sirenă vor fi reprezentanți ai ISU și Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

„Vom verifica dacă sirena a pornit și, dacă a pornit, dacă a funcționat în parametri corespunzători, astfel că, poate la sfârșitul zilei sau în ziua imediat următoare, vom ști exact câte dintre cele 400 de sirene au funcționat și care sunt măsurile pe care ar trebuie să le solicităm autorităților locale pentru remedierea problemelor. (…) În bugetele primăriilor trebuie prinse bugete pentru remedierea deficiențelor, dar și pentru îmbunătățirea sistemului actual”, a punctat Daniel Vasile.

Purtătorul de cuvânt al ISU București a menționat că în sectorul 6 există cele mai multe sirene care pot fi acționate în mod automat de la ISU București.

„La Primăria Sectorului 2 există contract de mentenanță, există o situație bine definită a tipurilor de sirene care există, care funcționează, există și un centru de acționare a acestora în incinta Primăriei și există și un proiect pentru dezvoltarea sistemului. Acest proiect va trebui să se întâmple nu numai la Primăria Sectorului 2, dar și la celelalte sectoare din București”, a afirmat Daniel Vasile.

El a spus că, din informațiile pe care le are, au fost situații punctuale în Capitală unde sirenele nu au funcționat.

Miercuri, exerciţiul va continua în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi.

Joi, sirenele pentru situaţii de urgenţă vor fi testete în Alba, Harghita, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureş, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Sibiu, iar vineri exerciţiul se va desfăşura în judeţele Arad, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Timiş şi Vâlcea.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că exerciţiul este organizat pentru că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc.

„Este un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau când sună altfel. Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit”, a spus, în 13 aprilie, şeful DSU.

El a mai afirmat că IGSU va verifica, în urma acestui exerciţiu, şi dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite.

„Sirenele sunt cele care există în acest moment şi vom analiza dacă s-a auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite, pentru că sunt unii care şi-au izolat geamurile şi s-ar putea să nu audă nimic. Atunci sunt sisteme alternative de alertare, la care începem să ne gândim, pe lângă sirene, să mai fie şi altele. Facem parteneriat cu mass-media să transmită instantaneu mesaje în situaţii de urgenţă”, a precizat secretarul de stat.

Întrebat de ce sistemul este testat acum, Arafat a spus că este ceva normal, pentru că de mulţi ani nu a fost testat.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească Piedone la un abator din Popești-Leordeni. Șeful ANPC a rămas fără cuvinte. ”Nu îmi vine să cred”
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
Playtech.ro
Meteorologii AccuWeather au schimbat prognoza. Câte zile mai țin ploile și frigul? De când vin temperaturile de vară
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Casa de Pensii, anunț foarte important! Breaking news!
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Statul își ia mâna după seniorii care au pensii peste 2574 de lei
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Bloomberg: Leul românesc trece printr-o scădere semnificativă, comparabilă cu cea din anul 2009
Cancan.ro
Surpriză URIAȘĂ: cine va câștiga alegerile din 18 mai? Primul sondaj pentru turul 2 dintre George Simion și Nicușor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, în fruntea României. Decizia care răstoarnă viitorul țării: E sigur!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Moartea șocantă a unui român în Italia. A alunecat în propria locuință și s-a tăiat la mână. Ce a urmat este incredibil
Accident rutier cu 20 de persoane în județul Tulcea. A fost activat Planul Roșu de intervenție
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală