Emil Constantinescu, despre „Mineriada” din iunie 1990: Suntem într-o situaţie ciudată, că istoria o va scrie Procuratura

Fostul președinte al României Emil Constantinescu consideră că ne aflăm într-o situație oarecum ciudată, în care istoria despre evenimentele din iunie 1990 o va scrie Procuratura, menționând că elitele ar trebui să scrie adevărata istorie a țării noastre.
Romania TV
19 apr. 2017, 20:30
Emil Constantinescu, despre

„Ne aflăm într-o situație oarecum ciudată, că istoria o va scrie Procuratura. Dar nu fiindcă Procuratura ar fi avut această intenție. O spunem foarte deschis. Ba, dimpotrivă, a făcut tot ce a putut 30 de ani ca să blocheze orice demers pentru aflarea adevărului”, a spus Constantinescu, la o dezbatere dedicată Mineriadei din 13-15 iunie 1990, organizată în cadrul Cafenelei critice, la Club A.

El a mărturisit că așteaptă cu ”strângere de inimă”, de fiecare dată, 13 — 15 iunie în care „apar o serie întreagă de persoane care spun ‘Nu știm adevărul!'”. „Nu! Adevărul îl știm. Nu suntem capabili să îl spunem și nu suntem capabili să îl asumăm”, a spus fostul președinte, adăugând că „aceasta este într-adevăr drama și criza morală în care se află poporul român”.

Constantinescu a afirmat că rolul elitelor intelectuale este de a scrie istoria ”adevărată”.

„Au trecut 30 de ani și nu suntem în stare să ne scriem istoria. Acesta este rolul elitelor intelectuale și este rolul mediului academic”, a precizat fostul președinte, spunând că „limitele comunismului în România” se situează în 1992, sau chiar în 1996. „Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului ar trebui să cuprindă în mod hotărât nu numai ce s-a întâmplat în timpul Revoluției, dar și ce s-a întâmplat în acțiunile criminale din 1990”, a menționat Emil Constantinescu.

În opinia acestuia, ar trebui să fie elaborate teze de licență și de doctorat având ca temă acea perioadă, deoarece „există toate documentele, care, din păcate, acum sunt la Procuratură”.

„Gravitatea și implicarea foarte multor persoane cu funcții de răspundere face ca adevărul să nu fie cunoscut”, a afirmat Constantinescu, pentru care „în România se manipulează prin cuvinte — teroriști, mineriadă — niște cuvinte care simplifică și manipulează”.

„Cuvântul mineriadă ascunde, de fapt, caracterul unei acțiuni de stat, pregătită de SRI condus în vremea aceea de Măgureanu și de unitatea doi și un sfert — pe care am desființat-o, s-a reînființat la Ministerul de Interne — care era Securitatea orașului București. Minerii au fost manipulați în primitivitatea lor, dar nu ei erau cei care știau. Pentru că toate au fost direcționate”, a spus el.

Totodată, Emil Constantinescu a deplâns „incapacitatea noastră de a lămuri” adevărul despre acele evenimente.

El a pledat pentru restabilirea „demnității istoriei noastre”, care ar consta în construcția civică formată în post-comunismul românesc, în jurul Universității, începând cu înființarea Ligii Studenților, cu asumarea rolului de „tribună de dezbatere intelectuală” al Pieței Universității, continuând cu Solidaritatea Universitară — „un for de gândire excepțional care a unit prima dată toate mințile luminate ale României”, apoi cu înființarea Alianței Civice și a Convenției Democratice din România.

„Aceasta a fost construcția care a permis ca România să nu fie un Belarus, sau Rusia lui Putin astăzi. A spart drumul care se construise — nu numai economic, ci și politic — de dominare a fostelor structuri comuniste”, a spus fostul președinte.

Acordurile celebrului „Imn al Golanilor” au răsunat miercuri seară în Club A, în deschiderea dezbaterii despre „Mineriada” din iunie 1990, pe care a propus-o Cafeneaua critică, eveniment analizat din multiple perspective — istorică, politică, etică, juridică.

La eveniment au luat parte, alături de amfitrionul evenimentului, criticul și istoricul literar Ion Bogdan Lefter, analist politic, rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, profesorii Paul Cornea, Silviu Angelescu, Gabriel Andreescu și Lazăr Vlăsceanu, Wiliam Totoc, Teodor Mărieș, profesori de atunci ai Universității de Arhitectură, istorici, politologi, intelectuali. Ei au evocat momentele „Mineriadei” din iunie 1990, care constituie obiectul unui dosar penal, aflat astăzi, după aproape 27 de ani, în curs de finalizare.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Zodiile care fac bani și din piatră seacă până la începutul lunii iunie. Au noroc în planul financiar și la serviciu
Capital.ro
Marea dezvăluire despre Călin Georgescu. S-a detonat bomba despre familia sa
Playtech.ro
Care este distanța legală pentru a construi un gard nou între două proprietăți. Ce prevede legea
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Orban, acuzat că a luat-o pe urmele lui Putin. Legile care au stârnit furia opoziției din Ungaria
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 15 mai 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 18,60 de milioane de lei la Joker
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Gafa care schimbă totul în alegerile prezidențiale. Răsturnare de situație
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an