Cum să câştigi un referendum? Sfaturi de învingători şi învinşi

"Cum sa câstigi un referendum" este un articol publicat de BBC în ediţia online, ce conţine o serie de recomandări de la câştigători, dar şi de la învinşi  în diferite referendumuri din Marea Britanie. Reţeta însă poate fi aplicată în orice campanie pentru o astfel de consultare populară.
Romania TV
16 iul. 2012, 13:01
Cum să câştigi un referendum? Sfaturi de învingători şi învinşi

Referendumurile, spre deosebire de alegerile generale, sunt o lupta pe viata și pe moarte între două părţi care ar putea să nu se mai întâlneasca vreodată la urne, scrie reporterul politic Brian Wheeler. În cazul referendumurilor nu se poate vorbi despre o coaliţie confortabilă sau un compromis, deoarece câstigatorul ia tot. Dar, deşi fiecare campanie este diferită, sunt câţiva factori pe care toate le au în comun, scrie Wheeler în acest material realizat în perspectiva organizarii, în Marea Britanie, a unui referendum pe tema relatiei tarii cu UE, a reformei Camerei Lorzilor sau a independentei Scotiei, scrie BBC News Online.

Tinerii strategi din spatele campaniei din 2004 din Marea Britanie, de blocare a planurilor lui John Prescott de a înfiinţa o adunare regionala în North-East și-au gasit inspiraţia în filmele de război şi în particular în filmul „Patton” al lui George C. Scott. Ei au decis că nu este suficient doar să îti aperi teritoriul, ci trebuie să mergi mai departe şi să îţi destabilizezi inamicul. Nimic nu este suficient pentru a exploata slăbiciunea celeilalte părți.

„Adevăratul truc este să ataci punctele lor puternice şi să câştigi, pentru că atunci oponentul nu va mai avea cu ce să riposteze, până în punctul în care poţi să îl faci tăvălug”, scrie fostul strateg al campaniei de respingere a referendumului din North East, William Norton, în cartea sa „White Elephant: How the North-East Said No”.

Un alt factor important este să îţi cunoşti adversarul. „Trebuie să fii foarte realist în privinta celor cu care te confrunti”, afirma Katie Ghose, director de campanie în cadrul referendumului provind votul alternativ (AV) din Marea Britanie. „Nu poţi schimba prea mult opinia publică în timpul campaniei”, adaugă ea.

Tot campania pentru votul alternativ oferă un nou pont: nu le vorbi doar propriilor susţinători.

„Un avans timpuriu poate fi fatal”, avertizează Wheeler, explicând că partea care are un avans în sondaje la început este adeseori mai vulnerabilă la autoliniștire și are doar de pierdut, subestimând adeseori scala provocării cu care se confruntă.

„Nu ai nevoie întotdeauna de un mesaj pozitiv”, vine următorul sfat, dar acesta te poate ajuta să ai un raspuns pregatit atunci când jurnalistii te acuză că nu ai nimic pozitiv de spus.

Să-ți determini adversarul să joace jocul tau, după regulile tale este, probabil, cea mai importantă parte a oricărei campanii pentru un referendum. „Trebuie să controlezi dezbaterea”, este un alt factor important.

Problemele constituționale sunt destul de abstracte pentru majoritatea oamenilor”, afirma Matthew Elliott (director de campanie în referendumul privind votul alternativ), „comparativ cu problemele lor de zi cu zi de a-și păstra locul de muncă și de a-și da copiii la cea mai bună școală, astfel încât trebuie gasită o modalitate pentru a face acest lucru relevant pentru viaţa lor zilnică”.

„Nu ai nevoie de celebrități”, acestea putând să dividă opinia publică și să nu te ajute sa ajungi dincolo de baza de susținere obisnuită. Oamenii de afaceri de succes și oamenii de știință sunt un pariu mai sigur, mai ales dacă referendumul se referă la locuri de muncă sau economie.

Nu ai nevoie nici de politicieni, dar ai nevoie de partidele lor”. Votul antipolitic este o forţă puternică în zilele noastre, dar un referendum reprezintă totuşi nişte alegeri care necesită obţinerea unei majorităţi. Iar singurul lucru prin care poţi reuşi realist acest lucru este să te bazezi pe structurile partidelor şi pe voluntari.

„NU poate să însemne DA”. Katie Ghose susține că cei care luptă împotriva menținerii status quo-ului – care este de obicei campania pentru NU – pleacă din start cu un mic avantaj deoarece cetățenii nu vor sa riște o schimbare. Dar uneori un vot pentru DA poate menține status quo-ul.

Uneori însă „chiar nu poți câştiga”. Poţi avea cele mai strălucite tactici şi cei mai mulţi bani, dar dacă situaţia politică şi economică este împotriva ta, vei pierde cel mai probabil, conchide reporterul BBC.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
CCR, față în față cu o decizie crucială. Alegerile din 4 mai, în pericol de anulare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică