Klaus Iohannis a discutat cu secretarul general ONU despre candidatura României la Consiliul de Securitate

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, la New York, cu secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, căruia i-a prezentat argumentele candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.
Filip Stan
20 sept. 2017, 19:31
Klaus Iohannis a discutat cu secretarul general ONU despre candidatura României la Consiliul de Securitate

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pe care l-a invitat să viziteze România.

„Klaus Iohannis a evidenţiat ‎implicarea României în susţinerea procesului demarat de secretarul general ONU privind eficientizarea şi reformarea organizaţiei astfel încât ONU să acţioneze de o manieră mai promptă şi eficientă pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă comunitatea internaţională. În acelaşi timp, preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de susţinere a misiunilor ONU de menţinere a păcii. Preşedintele României a prezentat, de asemenea, argumentele candidaturii României pentru un nou mandat la Consiliul de Securitate ONU”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că educația pentru pace va fi în centrul preocupărilor dacă România devine membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2020-2021.

„În timpul mandatului ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate (n.r. — al ONU) pentru perioada 2020-2021 — desigur, dacă oferta noastră va fi de succes—, România va plasa educația pentru pace în centrul preocupărilor. În acest sens, suntem pregătiți să inițiem proiecte noi împreună cu partenerii noștri și ne vom pune expertiza și capacitatea în serviciul scopului comun pentru o educație mai bună pentru toți”, a spus șeful statului, la evenimentul „Promoting pace for education. Making education for peace”, organizat de România la ONU.

El a subliniat că educația pentru pace este o piatră de temelie pentru viziunea comună privind viitorul țărilor și al lumii.

Șeful statului a indicat că orice viziune pe termen lung asupra prevenirii conflictelor ar trebui să includă educația pentru pace.

„Prevenirea radicalizării este mult mai eficientă dacă ne educăm copiii să înțeleagă și să respecte diversitatea, într-un climat al drepturilor omului și al demnității. Este convingerea mea puternică asupra faptului că tinerii trebuie să fie actori pentru pace. Aceștia ar trebui să fie sprijiniți și încurajați să fie curioși, să învețe din trecut, să practice toleranța, să evite clișeele, să înțeleagă că diversitatea este o comoară, să lupte pentru drepturile lor, în timp ce sunt conștienți pentru drepturile altor oameni. Implicarea tinerilor pe arena publică la o vârstă cât mai fragedă este crucială pentru dezvoltarea societăților noastre”, a spus Iohannis.

El a subliniat că educația pentru pace ar trebui să fie parte naturală a curriculei școlare.

Șeful statului a arătat că accesul la educație este un drept fundamental și că educația ar trebui să fie o forță motrice pentru progresul fiecărei societăți. În acest context, el a amintit de proiectul „România educată”, arătând că una dintre concluziile acestuia vizează redesenarea modului în care sunt pregătiți profesorii.

De asemenea, președintele Iohannis a menționat că trebuie înțeleasă importanța folosirii tehnologiilor de comunicare pentru binele comun.

„Această eră a conectivității de neimaginat și abundența informațională oferă mari oportunități, inclusiv pentru educație, dar sunt, de asemenea, riscuri extreme și provocări, precum știrile false, propaganda, dezinformarea și discursul care instigă la ură. Așadar, trebuie să le oferim tinerilor noștri uneltele intelectuale să judece singuri, să discearnă binele de rău și scopurile legitime de extremism și violență. De aceea, încurajarea gândirii critice este o componentă esențială pentru educația pentru pace”, a afirmat el.

Secretarul General ONU a apreciat, potrivit sursei citate, eforturile depuse de România pentru cooperarea internaţională invocând exemplul Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi, creat de România cu UNHCR şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, primul de acest fel din lume, care funcţionează încă din 2008.

”Secretarul General a apreciat conduita României în regiune, fiind discutate pe scurt situaţia din Ucraina, dosarul transnistrean, situaţia din Balcanii de Vest”, se mai spune în comunicat.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă