Vicepreşedintele CSM: Protocolul între SRI şi Parchet nu a generat abuzuri şi nereguli

Vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a declarat, miercuri, că protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI nu a generat abuzuri şi nereguli, adăugând că nu ar trebui să se plece de la ideea că un astfel de document poate crea disfuncţionalităţi. Olaru a mai spus că protocolul dintre SRI şi Ministerul Public a fost semnat cu scop tehnic, "justificat de necesităţi”. El a propus ca CSM să facă verificarea în ceea ce priveşte modul în care protocoalele au afectat independenţa justiţiei, având în vedere că Inspecţia Judiciară, instituţia responsabilă cu acest lucru conform legii, are un protocol semnat cu serviciile de informaţii.
Romania TV
04 apr. 2018, 10:58
Vicepreşedintele CSM: Protocolul între SRI şi Parchet nu a generat abuzuri şi nereguli

„În 2009, deşi nu sunt semnatar, am funcţionat profesional după acest protocol. Îi asigur pe toţi cei care ne urmăresc că sub semnăturile acestui protocol nu au fost abuzuri, chestiuni în afara legii. (…) Cred că acest protocol şi ulterioarele au fost generate de un scop eminamente tehnic, justificat de neceistăţi. Sunt de acord că, probabil lucruri care acum 10 ani funcţionau după o anumită paradigmă, acum funcţionează din altă perspectivă”, a declarat Codruţ Olaru în cadrul şedinţei de plen, potrivit news.ro.

CSM, ÎCCJ şi Inspecţia Judiciară au încheiat protocoale cu SRI. Doi membri CSM cer DECLASIFICAREA PROTOCOALELOR

Vicepreşedintele CSM a adăugat că nu ar trebui să se plece de la ideea că un protocol poate genera abuzuri sau disfuncţionalităţi, însă nici nu ar trebui ca desecretizarea să fie făcută până la limită.

„Nu doar Ministerul Public a încheiat protocoale la acel moment. Şi alte instituţii judiciare au încheiat astfel de protocoale. Nu putem pleca de la premisa că un protocol poate generea abuzuri sau disfuncţionalităţi. Aş vrea ca această analiză pe care o facem să fie una integrată. Sunt protocoale care acoperă lucruri de interes major. Nu putem merge cu desecretizarea până la limita extremă. Sunt de acord că opinia publică trebuie informată, însă trebuie să ne şi protejăm metodele de lucru. (…) Trebuie să ne gândim şi la perspectiva persoanelor vătămate, nu doar a inculpatului”, a spus Olaru.

El a propus ca CSM să facă verificarea în ceea ce priveşte modul în care protocoalele au afectat independenţa Justiţiei, având în vedere că Inspecţia Judiciară, instituţia responsabilă cu acest lucru conform legii, are un protocol semnat cu serviciile de informaţii.

„Cred că este important să stabilim entitatea care face verificarea. Inspecţia Judiciară ar fi, potrivit legii. Dar trebuie să ne întrebăm cu toţii dacă pe acest segment Inspecţia Judiciară, care are un protocol, este în măsură să realizeze o astfel de evaluare. Cred că CSM ar trebui să îşi asume această evaluare”, a mai spus Olaru.

„Dacă începem să ne îndoim de o instituţie pentru că ar exista un protocol – nu ştim, pentru că noi nu l-am văzut…”, a replicat fosta şefa a CSM Mariana Ghena.

Vicepreşedintele CSM a mai spus că Inspecţia Judiciară a trimis Consiliului toate datele solicitate şi a precizat, în adresă, că în 21 martie a demarat procedura de declasificare a protocolului: „Să fim oneşti – Inspecţia Judiciară a comunicat datele pe care le-am solicitat. Mai mult decât atât, Înspecţia Judiciară a precizat în adresă că au demarat, în 21 martie, procedura de declasificare a acelui protocol. (…) Nu plec de la o prezumţie de lipsă de obiectivitate în raport cu Inspecţia Judiciară”.

De asemenea, mai mulţi membri ai Consiliului au cerut declasificarea tuturor protocoalelor.

„Deşi suntem CSM, nu avem dreptul de a vedea documente clasificate, motiv pentru care cred că e necesar să se solicite desecretizarea acelor protocoale încheiate de autorităţile din sistemul judiciar, pentru a face o analiză în plenul Consiliului. E o chestiune de procedură”, a spus Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile în CSM.

 

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
Alegeri anticipate în România? George Simion e hotărât. Ce va face imediat după alegeri
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Sprijin pentru acești români. La ce pot fi folosiți banii
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Reducerea perioadei de suspendare a permisului, condiționată de plata amenzii. Deputații au decis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică