Deputaţii au modificat din nou Legea privind statutul magistraţilor, după decizia CCR

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în urma emiterii Curţii Constituţionale a unei decizii de neconstituţionalitate, efectuând câteva modificări care redefinesc eroarea judiciară, scrie Mediafax.
Romania TV
16 mai 2018, 09:40
Deputaţii au modificat din nou Legea privind statutul magistraţilor, după decizia CCR

Camera Deputaţilor a votat în calitate de prim for sesizat, urmând ca proiectul să intre la Comisia specială pentru legile justiţiei condusă de Florin Iordache, apoi în plenul Senatului, for decizional. Deputaţii au adoptat modificările legii 303 cu 181 voturi „pentru”, 74 „împotrivă” şi 5 abţineri.

Curtea Constituţională a României a admis pe 19 aprilie i mai multe sesizări ale PNL, USR şi ÎCCJ privind neconstituţionalitatea unor articole din actul normativ ce modifică Legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, drept urmare legea urmând să se reîntoarcă în Parlament.

Articolele declarate neconstituţionale de către CCR în legea de modificare a legii privind statutul procurorilor şi judecătorilor sunt: articolul 5, art. 7, art.19, art. 56, 75 şi 96.

Acestea prevăd:

-art.5 alin.(1) lit.b), c) şi d)]; Funcţiile de judecător, procuror, magistrat asistent şi asitent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private cu excepţia: b) funcţiilor din structurile judecătoreşti ,Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecţiei Judiciare şi Şcolii Naţionale de Grefieri. c) funcţiilor din cadrul Ministerului Justiţiei sau funcţiilor subordonate acestuia, d) funcţiile prevăzute la punctele b ) şi c) pot fi ocupate doar prin detaşare

-art.7 alin.(7) teza a doua]; Actul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării prevăzut la alin. 6 poate fi contestat în instanţă de către orice persoană care jusrtifică un interes legitim, conform legii contenciosului administratoiv nr 554/ 2004, cu modificările şi completările ulterioare. Dispoziţiile prevăzute la art. 7 din legea nr 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile.

art.19 alin.(2)];- o comisie de examinare teoretică şi practică va fi alcătuită din 7 persoane: 5 judecători, un avocat şi un profesor universitar, desemnaţi de secţia pentru judecători a CSM dintre judecătorii sau avocatii cu cel puţin 12 ani vechime în profesioe şi dintre cadrele didactice ale facultăţii de drept care au obţinut gradul universitar de profesor de cel puţin 5 ani. altă comisie de examinare teoretică şi practică va fi alcătuită din şapte persoane: 5 procurori, un avocat, un profesor universitar desemnaţi de Secţia pentru procurori ai CSM dintre procurorii sau avocaţii cu cel puţin 12 ani vechime în profesie, şi dintre cadrele didactice ale facultăţilor de drept care au obţinut gradul universitar de profesor de cel puţin 5 ani.

-art.56- articolul abrogat prevedea: La încetarea mandatului pentru funcţiile de conducere prevăzute la art. 53, 54 şi 55, judecătorii sau procurorii revin la instanţele sau parchetele de unde provin sau la o instanţă sau parchet unde au dreptul să funcţioneze potrivit legii.

– art.75 alin.(2)]- sesizările privind apărarea independenţei autprităţii judecătoreşti în ansamblul său se soluţionează, la cerere sau din oficiu, de plenul Consiliului Superior al magistraturii, cu avizul conform fiecărei secţii

-art.96 alin.(3) şi (4)]- (3) există eroare judiciară atunci când, în cadrul procedurilor judiciare: a) s-au încălcat norme de drept material sau procesual, fapt ce a condus la încălcarea drepturilor fundamentale, absolute ale persoanei. b) prin încălcarea în mod vădit, incontestabil, a normelor de drept material sau procesual, s-a soluţionat o situaţie litigioasă contrar realităţii faptice sau juridice ori s-a produs neregularitate în modul de desfăşurare a procedurilor judiciare, iar aceasta nu a fost remediată în căile de atac sau în procedurile prevăzute de lege, producând în acest mod o vătămare gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei. 4) dispoziţiile alineatului 3 se completează în materie penală cu cele stabilite de Codul de Procedură Penală, iar în materie civilă cu cele stabilite de Codul Civil şi Codul de procedură Civilă.

Prin urmare, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor urmează să fie reexaminate pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Obiecţia de neconstituţionalitate a legii a fost făcută de 89 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România, dar şi de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Este pentru a doua oară când modificările Legii 303 revin la Parlament, după decizii ale Curţii Constituţionale.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Locuri de muncă în Europa, în vara lui 2025. Domeniile în care românii sunt căutaţi
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cutremur în România. S-a mișcat pâmântul cu puțin timp în urmă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Sondaj Sociopol înaintea alegerilor. Candidații care ar intra în turul doi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici