Tăriceanu, despre organizarea unui referendum în urma deciziei CCR: Este o instigare la nerespectarea Constituţiei

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că organizarea unui referendum în urma deciziei Curţii Contituţionale a României (CCR) este ”o instigare la nerespectarea Constituţiei şi a deziciilor Curţii”. ”Nu se poate aşa ceva”, a spus Tăriceanu referindu-se la faptul că nu se pot schimba prin referendum decizii sau prevederi constituţionale care nu convin.
Romania TV
01 iun. 2018, 19:03
Tăriceanu, despre organizarea unui referendum în urma deciziei CCR: Este o instigare la nerespectarea Constituţiei

Întrebat ce părere are despre ideea organizării unui referendum, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că a auzit în ultima perioadă doar idei ”elucubrante” din partea PNL.

”Practic, este o instigare la nerespectarea Constituţiei şi a deziciilor Curţii. Adică, ce să facem? Să învingem decizia Curţii cu un referendum. Până la urmă, aşa aş putea să traduc: haideţi să nu mai fim o democraţie parlamentară şi să trecem la un sistem de democraţie referendară, adoptăm prin referendum o serie de decizii. Nu se poate aşa ceva”, a spus Tăriceanu.

Acesta a afirmat că ”asta duce către ideea regimurilor totalitare”.

”Nu cred că aceasta este modalitatea, dacă nu ne convine o decizie, nu ne convine o prevedere constituţională care trebuie aplicată atunci încercăm să schimbăm”, a mai declarat Tăriceanu, citat de Digi24.

Acesta afirmă că prin legile justiţiei s-a încercat şi s-a reuşit scoaterea politicului din sfera justiţiei.

”Numai că, de fiecare dată, în loc să te aştepţi la o reacţie pozitivă, sunt reacţii negative”, a mai spus preşedintele Senatului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune, întrebat dacă şeful statului va amâna intenţionat luarea unei decizii în ceea ce priveşte revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că nu crede că „va juca pe această coardă subţire”, pentru că preşedintele ţării este garantul respectării Constituţiei, iar în această calitate trebuie să respecte deciziile Curţii Constituţionale.

„Nu cred că preşedintele va juca pe această coardă subţire, pentru că preşedintele are un rol extrem de important constituţional. El este, conform Constituţiei, garantul respectării Constituţiei. Şi garantul respectării Constituţiei nu se poate juca cu deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat Tăriceanu vineri seară, la Digi24.

Preşedintele Senatului a subliniat că este mai puternică Constituţia decât opţiunile politice ale şefului statului.

„Omul politic care este preşedintele trebuie să se gândească că până la urmă, Constituţia este mai puternică în anumite situaţii decât opţiunile sale politice. (…) Într-un stat de drept, deciziile Curţii Constituţionale nu sunt opţionale”, a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă Klaus Iohannis ar trebui suspendat, liderul ALDE a spus că nu vrea să intre în „acest teren al speculaţiilor” şi ar trebui aşteptată motivarea CCR. De asemenea, Tăriceanu a amintit că România urmează să preia preşedinţia Consiliului European, iar acest conflict din ţară ar putea afecta poziţia României în Consiliu.

„Mai avem şase luni până la preluarea preşedinţiei Consiliului European. Cum ar fi ca acest conflict să dureze, să se perpetueze şi să intrăm ca ţară care deţine preşedinţia şi în care instituţiile statului au un rol extrem de important în asumarea acestei poziţii la nivelul Consiliului European şi să ne ocupăm de cu totul altceva?”, a explicat Tăriceanu.

Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

CCR arată că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că preşedintele va trebui să semneze decretul de revocare din funcţie a şefei DNA în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial

Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR arată că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Toader mai susţine că şeful statului nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiţiei.

Mai mulţi politicieni, printre care fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul premier Dacian Cioloş, au vorbit despre necesitatea organizării unui referendum în această situaţie.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremea se dezlănțuie. Urmează trei zile de coșmar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica