Teodorovici: Noul preşedinte al ANAF nu are experienţă de sistem şi acesta poate fi un lucru pozitiv

Noul preşedintele al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Mihaela Triculescu, nu are experienţă de sistem, ceea ce este un lucru pozitiv, care o poate determina să facă reforme, a declarat duminică, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Romania TV
06 ian. 2019, 20:47
Teodorovici: Noul preşedinte al ANAF nu are experienţă de sistem şi acesta poate fi un lucru pozitiv

„Am auzit foarte multe remarci vis a vis de experienţa doamnei Triculescu. Este adevărat că dânsa nu are experienţă de sistem.Tocmai acesta poate fi un lucru pozitiv. Acel element care să determine noul şef al ANAF-ului să facă acele reforme. Până acum, marea parte a conducerii ANAF-ului a venit din sistem. Este adevărat, cu unii am lucrat foarte bine, cu alţii mai puţin bine, cu alţii deloc, dar, nefiind legat într-un fel sau altul de sistem, neaparţinând unei grupări sau alteia, atunci dorinţa de a reforma poate fi şi mai puternică. Şi cu un sprijin puternic din partea ministrului de Finanţe, din partea primului ministru, pentru că asta am şi spus, doamna preşedinte va avea sprijinul de a schimba, deci va avea un sprijin total din partea noastră. Dar la fel de mare este răspunderea pe umerii domniei sale. Adică nu va avea niciun fel de, să spunem, de înţelegere din partea mea ca ministru de Finanţe dacă un lucru pe care şi-l asumă nu îl duce la bun sfârşit”, a explicat Teodorovici.

El a subliniat că, pentru ca ANAF să facă ceea ce este de făcut, era nevoie de o nouă conducere, acesta fiind motivul schimbării din funcţie a lui Ionuţ Mişa.

„Este o situaţie care a impus o astfel de decizie din partea primului ministru, în sensul că pentru 2019, din punctul meu de vedere, pentru ceea ce avem de făcut la ANAF ca să schimbăm ceea ce spunem de ani de zile că schimbăm, era nevoie de o nouă conducere. Şi în acest sens şi pentru acest motiv s-a făcut această propunere de schimbare a fostului preşedinte al ANAF-ului.(…) ANAF-ul este o structură cheie, este poate, alături de Curtea de Conturi, deci zona de Finanţe şi Curtea de Conturi, sunt cele două zone extrem de importante care pot da direcţia unei economii. În sensul că înţelegem să avem o economie cât mai liberă, cât mai atractivă. Bun. Dacă avem atunci o structură a ANAF-ului care de la persoana fizică la persoana juridică să spunem nu e un partener, cum noi cei din piaţă am dori să fie, atunci lucrurile se complică. Dincolo de cifre, dincolo de calcule, dincolo de încasări, care şi ele puteau să fie mult mai bune, am nevoie de cineva alături de care să ducem la reformarea acestei entităţi. Şi am spus-o foarte clar acesta este motivul principal… Timp de un an de zile am venit cu soluţii. Personal am avut discuţii.(…) Repet, ANAF-ul pentru a se reforma avea nevoie de o schimbare”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Întrebat care este suma pe care Agenţia de Administrare Fiscală trebuie să o aducă la buget în 2019, Teodorovici a precizat că acesta se va stabili în legea bugetului pe 2019, însă, în afară de planul de încasări, ANAF trebuie să vină şi cu un plan privind modul în care acţionează pentru a face verificările marilor companii.

„Luna aceasta, când vom veni public cu proiectul de buget, se va vedea exact care este planul ANAF-ului, numai că ani de zile planul ANAF-ului nu a avut şi elemente de atac în zona de neîncasare pe TVA, de evaziune. Adică vreau să văd un plan, dincolo de planul de încasări, pe care ne bazăm acum şi când facem bugetul, şi cum acţionează în piaţă ANAF-ul pentru a face verificările marilor companii, la multinaţionale, la bănci. (…) Sunt convins că tot ce s-a întâmplat în aceşti ani de după Revoluţie, în zona insolvenţei, în zona marilor corporaţii, în zona sistemului bancar, în zona multor elemente care au făcut obiectul acestei ordonanţe faimoase 114 (OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal bugetare n.r) vin din neaplicarea legii de către ANAF. Nu poţi să ai în zona de insolvenţă, faliment, să ai 63 de miliarde de lei. Firmele au fugit în zona de insolvenţă. De ce? Pentru că în cazul insolvenţei sunt mai multe etape legale, şi în Codul fiscal şi în Codul de procedură fiscală, pe care, dacă ANAF-ul le-ar fi respectat, acele firme nu ar fi putut să fugă în această zonă. Să înşele partenerii de afaceri în economie, să înşele statul prin neplata unor sume importante şi alte astfel de aspecte. Sunt zone în care statul poate să colecteze mult mai bine, cum am spus insolvenţa, sunt peste 200.000 de firme cu capital negativ. 2019 trebuie să fie anul în care ne concertăm ca resursă financiară şi umană din partea ANAF-ului către locurile unde se întâmplă lucruri de acest fel, nu către micii agenţi economici. Nu acolo este problema, nu trebuie să îmi cheltui inutil resurse financiare şi umane”, a afirmat şeful de la Finanţe.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Bombă în showbizul din România. Divorțează după 6 ani. Abia ce s-a întors de la Asia Express și a făcut anunțul că....
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
România se cutremură. Vine un tsunami economic
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Un tânăr de 20 de ani a murit pe loc și un adolescent de 16 ani este în comă, după un accident înfiorător în Bacău. Mașina în care se aflau cei doi s-a încolăcit în jurul unui copac
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Vine o schimbare totală. Nicușor Dan face un anunț major. La asta nu se mai aștepta nimeni
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele