Meleşcanu: Cetăţenii români merită o justiţie echitabilă. România, pe locul al doilea ca plângeri la CEDO, după Rusia

Cetăţenii români merită şi au dreptul să beneficieze de o justiţie echitabilă, de o justiţie autonomă, a afirmat, duminică seara, la Digi 24, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, care a subliniat că "România este pe locul doi ca plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după Federaţia Rusă".
Romania TV
06 ian. 2019, 21:25
Meleşcanu: Cetăţenii români merită o justiţie echitabilă. România, pe locul al doilea ca plângeri la CEDO, după Rusia

„Cetăţenii români merită şi au dreptul să beneficieze de o justiţie echitabilă, de o justiţie autonomă şi de o folosire cât mai largă nu numai a normelor juridice din România, ceea ce încercăm să facem în această perioadă de amendare a unor legi juridice, dar, mai mult, trebuie să ţină seama şi de faptul că la ora actuală România este pe locul doi ca plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după Federaţia Rusă, ceea ce dovedeşte că este necesar ca şi la nivelul justiţiei să fie încorporate în deciziile care se fac şi aceste prevederi din convenţiile internaţionale cum ar fi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, a evidenţiat şeful diplomaţiei.

El a vorbit şi despre mesajul transmis României de liderul ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, cu ocazia preluării de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi a descris acest mesaj drept unul „de încurajare”.

„În partea a doua a intervenţiei dânsului există şi referiri foarte clare la importanţa statului de drept în România, la necesitatea modificării prevederilor din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, inclusiv prevederi referitoare la legea privind activitatea organizaţiilor neguvernamentale şi celelalte. Vă asigur că ALDE România va merge clar pe aceste idei, mai ales ţinând seama de faptul că România are nevoie acum de un stat de drept funcţional, care să fie bazat pe respectarea legilor adoptate de către Parlament şi nu pe protocoale, procese achitări la unii la alţii condamnări chiar dacă nu sunt probe”, a afirmat ministrul de Externe.

El a adăugat că liderul partidului ALDE din România, Călin Popescu-Tăriceanu, „a fost una din vocile foarte sonore din acest punct de vedere, al necesităţii întăririi statului de drept al României, independenţa justiţiei şi funcţionarea sa în cele mai bune condiţii astfel încât cetăţenii să aibă încredere în justiţie”.

Liderul ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a urat succes României, care preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene ”într-un moment critic”, când mai multe negocieri legislative trebuie duse la bun sfârşit înaintea alegerilor europene.

În mesajul postat joi pe pagina sa oficială de Facebook, Verhofstadt se mai referă şi la angajamentele guvernului şi la locul liberalilor români în familia europeană ALDE.

”România preia Preşedinţia Uniunii Europene într-un moment critic, când mai multe negocieri legislative trebuie duse la bun sfârşit înaintea alegerilor europene. Le doresc mult succes. În acelaşi timp guvernul trebuie să îşi îndeplinească angajamentele privind statul de drept: reforma justiţiei, a codului penal şi cea a legii ONG-urilor trebuie să reflecte în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia şi să fie supuse unei reevaluări de către acest organism înainte de a intra în vigoare. Liberalii români au promis să urmeze această cale şi aşteptăm din partea lor să acţioneze ca atare. Dacă vor face acest lucru vor avea un loc bine meritat în interiorul familiei ALDE. Dacă nu, nu”, a afirmat Verhofstadt.

Meleşcanu: Gândiţi-vă cum ar putea să funcţioneze o frontieră în care România ar fi în afara Schengen şi Bulgaria ar fi în Schengen

Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat duminică, la Digi 24, că România şi Bulgaria, cel mai probabil, vor intra în spaţiul Schengen în acelaşi timp.

„România şi Bulgaria suntem fraţi siamezi, dacă îmi permiteţi (…) Am intrat împreună în Uniunea Europeană, împreună am primit Mecanismul de Cooperare şi Verificare, împreună ni s-a propus să avem un proces de admitere în spaţiul Schengen. Gândiţi-vă cum ar putea să funcţioneze o frontieră care are între 700 şi 1000 de kilometri, Dunărea, în care România ar fi în afara Schengen şi Bulgaria ar fi în Schengen. Sunt lucruri care din punct de vedere practic, din punctul meu de vedere şi tehnic, nu pot funcţiona”, a afirmat ministrul român de Externe.

Acesta a adăugat că ţara noastră îndeplineşte condiţiile tehnice pentru această ţintă.

„Ca mesaj politic, eu cred că trebuie să mergem foarte clar pe ideea că intrarea în spaţiul Schengen este o chestiune care ţine de respectarea unor norme tehnice pe care România le-a îndeplinit şi vrem să vedem de ce, care sunt motivele pentru care nu s-a acordat”, a mai spus Teodor Meleşcanu.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 6 iulie. Nu scăpăm de caniculă. Primul Cod roșu din acest sezon
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african